vineri, 30 ianuarie 2009

Sfintii Trei Ierarhi - Patronii spirituali ai invatamantului teologic ortodox

“Sfinţii Trei Ierarhi sunt modele pentru învăţământul nostru teologic, pentru fiecare cleric, pentru fiecare credincios, ei sunt învăţătorii noştri, pentru că ei rămân permanent în Facultatea de Teologie, ca şi în întreaga Teologie; ei sunt părinţi, dascăli şi, în acelaşi timp, judecători ai noştri care ne analizează pe fiecare în parte, profesori şi elevi, de felul cum ne împlinim misiunea”, le-a spus ÎPS Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa, decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, studenţilor şi profesorilor prezenţi la întrunirea festivă de joi, 29 ianuarie, dedicată Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, ocrotitorii spirituali ai Facultăţii şi ai întregului învăţământ teologic din ţara noastră.
Cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit a încheiat un moment festiv devenit deja tradiţie la Craiova, moment care a debutat cu o prezentare a principalelor realizări obţinute în anul 2008, făcută de conf. univ. dr. Mihai Vladimirescu, prodecanul Facultăţii de Teologie. Acesta a menţionat că activitatea desfăşurată de corpul profesoral şi de cei 619 studenţi ai Facultăţii s-a înscris pe o linie ascendentă în toate planurile, pornind de la învăţământ, participări la simpozioane, mese rotunde, schimburi de experienţă, călătorii de studii şi terminând cu participarea la diferite concursuri sau obţinerea unor burse de studii în străinătate. A urmat un moment artistic susţinut de Corul Facultăţii de Teologie, condus de părintele prof. Ion Bârnea, şi premierea studenţilor care au obţinut rezultate foarte bune la învăţătură în anul şcolar universitar 2007-2008.
Momentele dedicate cinstirii praznicului Sf. Trei Ierarhi s-au încheiat, ieri, prin săvârşirea slujbei Sfintei Liturghii la Catedrala Mitropolitană “Sfântul Dumitru” din Craiova de către ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Sebastian, Episcopul Slatinei şi PS Gurie Gorjeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele asistent univ. dr. Răzvan Stan, iar la finalul momentelor liturgice a adresat câteva cuvinte credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie şi ÎPS Părinte Mitropolit Irineu. De asemenea, în cadrul slujbei Sfintei Liturghii au primit titlul de iconom, părintele asistent univ. dr. Răzvan Stan şi părintele lector univ. dr. Sergiu Popescu, iar părintele conf. univ. dr. Ion Ocoleanu a primit titlul de iconom stavrofor.
Sursa: www.m-ol.ro; 31 ian. 2009.

marți, 27 ianuarie 2009

Kiril, Patriarhul Rusiei


Înalţii prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Ruse şi reprezentanţii lumii laice reuniţi ieri în scopul desemnării celui deal 16-lea Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii au optat aseară pentru Mitropolitul Kiril al Smolenskului şi Kaliningradului. Atât acesta, cât şi contracandidatul său, Mitropolitul Kliment al Kalugăi şi Borovskului, care a ratat şansa de a păstori peste 165 de milioane de credincioşi, sunt înalţi ierarhi a căror ascensiune ecleziastică s-a produs pregnant în perioada regimului sovietic, a scris cotidianul britanic „The Times“. Kiril era Patriarh interimar din decembrie 2008, după decesul predecesorului său, Aleksei al II-lea. Iniţial au fost trei candidaţi, dar Mitropolitul Filaret al Minskului şi Sluţkului s-a retras din cursă ieri, făcând apel la susţinătorii săi să îl voteze pe Kiril. Filaret, care este mitropolit începând cu anul 1978, a condus şi departamentul pentru relaţii externe al Bisericii Ortodoxe Ruse în anii ’80, structură în fruntea căreia se află, începând cu anul 1989, mitropolitul Kiril, considerat favorit în cursa pentru scaunul de Patriarh.
Sursa: www.evz.ro ; 27 ian. 2009

luni, 5 ianuarie 2009

Viitorul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe a Rusiei


Biserica Ortodoxă Rusă va alege un nou Întâistătător în zilele de 27-29 ianuarie 2009

În zilele de 27 - 29 ianuarie 2009, Biserica Ortodoxă Rusă va alege un nou Întâistătător, în urma trecerii la cele veşnice a Sanctităţii Sale Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii. Sanctitatea Sa Alexei al II-lea a trecut la cele veşnice pe data de 5 decembrie 2008, la vârsta de 79 de ani, la Peredelkino, în apropiere de Moscova. Noul întâistător al Bisericii Ruse va păstori 157 de eparhii.Patriarhia Moscovei cuprinde peste 29.000 de parohii, organizate în 157 eparhii, situate în Rusia, Ucraina, Bielorusia, Kazahstan şi alte ţări din Asia centrală, ţările baltice, Azerbaidjan, precum şi în diaspora. Numărul ierarhilor este de 203, iar al preoţilor şi diaconilor de peste 30.000. De asemenea, Patriarhia Rusă are, în prezent, peste 11.000 de şcoli de cateheză şi 87 de şcoli teologice.
Sursa: TRINITAS TV