sâmbătă, 20 iunie 2009

HOTARARILE SFANTULUI SINOD AL BOR DIN 18-19 IUNIE 2009


În zilele de 18-19 iunie 2009, la Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Dintre hotărârile luate, menţionăm:

- Proclamarea anului 2010 în Patriarhia Română drept Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti în contextul aniversării anul viitor a 1685 de ani de la Sinod I Ecumenic de la Niceea (325-2010) şi a 125 de ani de la recunoaşterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885 - 2010).

- Canonizarea Cuviosului Ioanichie cel Nou de la Muscel (Argeş), cu ziua de prăznuire la 26 iulie.

- Aprobarea criteriilor pentru ridicarea unor episcopii la rangul de arhiepiscopii şi pentru acordarea rangului de arhiepiscop onorific unor episcopi. În consecinţă, Sfântul Sinod a aprobat ridicarea la rangul de Arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului, Epsicopiei Romanului, Episcopiei Buzăului şi Vrancei, Episcopiei Argeşului şi Muscelului, Episcopiei Dunării de Jos şi a Episcopiei Aradului.
Pentru activitate ierarhică pilduitoare şi slujire chiriahală deosebită şi îndelungată a Bisericii, au fost ridicaţi la rangul de Arhiepiscopi onorifici Preasfinţitul Părinte Iustinian Chira, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi Preasfinţitul Părinte Ioan Selejean, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
În urma ridicării Episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopie cu titulatura nouă de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a fost ridicat la rangul de Episcop vicar.

- Aprobarea înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, cu reşedinţa în municipiul Deva şi cu jurisdicţia în judeţul Hunedoara.

- Aprobarea Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Episcopiei Ortodoxe a Italiei, adoptat de Adunarea eparhială a acestei eparhii şi avizat de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.

- Aprobarea derulării de către Patriarhia Română a proiectului social-educaţional Alege şcoala cu scopul prevenirii şi combaterii abandonului şcolar.

- Aprobarea unor măsuri concrete privind disciplina administrativ-financiară în Biserică la toate nivelele - parohie, mănăstire, protopopiat, eparhie, mitropolie şi patriarhie -, în conformitate cu Legiuirile bisericeşti şi legislaţia în vigoare.

- În urma alegerii Preasfinţitului Părinte Vincenţiu în postul de episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, la propunerea statutară a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod a aprobat desemnarea Preasfinţitului Părinte Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, ca secretar al Sfântului Sinod şi Sinodului Permanent, începând cu 1 iulie 2009.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

marți, 16 iunie 2009

A IV-a Consfătuire panortodoxă presinodală Chambesy, 6-12 iunie 2009



În perioada 6-12 iunie 2009, la centrul ortodox al Patriarhiei de Constantinopol din Chambesy, în apropierea oraşului Geneva, au avut loc şedinţele celei de-a IV-a Consfătuiri panortodoxe presinodale, convocată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, cu acordul Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Locale, exprimat în cadrul Întâlnirii Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Locale din 10-12 octombrie 2008, la Fanar, şi confirmat în cadrul schimburilor ulterioare de scrisori.

Consfătuirea a început cu săvârşirea Dumnezeieştii Liturghii din sărbătoarea Cincizecimii şi s-a desfăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Mitropolit Ioan de Pergam, din cadrul Patriarhiei Ecumenice, cu sprijinul secretarului pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Ieremia de Elveţia. La Consfătuire au participat reprezentanţii tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, care au primit invitaţiile corespunzătoare de la Sanctitatea Sa Bartolomeu, patriarhul Ecumenic.

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Locale au salutat participanţii consfătuirii prin intermediul mesajelor sau al reprezentanţilor. Participanţii la consfătuire au transmis telegrame tuturor Întâistătătorilor Bisericilor Locale, cerând rugăciunile lor şi binecuvântarea pentru sesiunile de lucru care urmau.

Conform dorinţei Întâistătătorilor şi a reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe Locale, menţionată în Mesajul participanţilor la Întrunirea amintită, de la Fanar, în octombrie 2008, tema Consfătuirii presinodale a fost legată de organizarea diasporei ortodoxe. Hotărârea legată de ordinea de zi a fost luată de participanţi la începutul lucrărilor.

Consfătuirea, în duh de dragoste frăţească şi încredere, a analizat documentele pregătite la întrunirile Comisiei panortodoxe pregătitoare din 10-17 noiembrie 1990 şi 7-13 noiembrie 1995, la Chambesy. În documente au fost introduse completări, corectări şi explicaţii, adoptate în baza consensului.

Consfătuirea a recunoscut că toate Sfintele Biserici Ortodoxe doresc rezolvarea chestiunii organizării diasporei ortodoxe în baza tradiţiei şi a practicii eclesiologice şi canonice a Bisericii Ortodoxe. Consfătuirea a luat hotărârea creării de noi adunări episcopale în unele regiuni ale lumii, pentru reglementarea situaţiei diasporei, adică a credincioşilor care locuiesc în afara graniţelor Bisericilor Ortodoxe Locale. Preşedinţii acestor adunări sunt primii dintre episcopii Patriarhiei Ecumenice din zona respectivă, iar în lipsa acestora, următorii [ierarhi], în conformitate cu ordinea din Dipticele Bisericilor. Participanţii acestor adunări sunt toţi episcopii canonici, recunoscuţi de către toate Bisericile Ortodoxe şi care păstoresc comunităţi în fiecare din aceste regiuni. Activitatea adunării episcopale este îndreptată spre manifestarea şi confirmarea unităţii Bisericii Ortodoxe, slujirea pastorală comună a locuitorilor ortodocşi din regiune şi mărturia comună a acestora în faţa lumii. Hotărârile din cadrul adunării episcopale se vor lua în baza unanimităţii Bisericilor, episcopii cărora sunt reprezentaţi în adunare.

Consfătuirea a aprobat, de asemenea, un proiect de regulament care să definească bazele activităţii adunărilor episcopale în diaspora ortodoxă.

Celelalte puncte de pe ordinea de zi a Sfântului şi Marelui Sinod, şi anume metoda de proclamare a autocefaliei şi autonomiei, precum şi ordinea dipticelor, vor fi analizate la următoarele şedinţe ale comisiilor presinodale pregătitoare şi prezentate pentru aprobare următoarelor consfătuiri panortodoxe presinodale.

Chambesy, Geneva, 12 iunie 2009

Semnează, preşedintele Consfătuirii,
Mitropolitul Ioan de Pergam
Sursa: www.basilica.ro, 16.06.2009

Comunicat al Patriarhiei Moscovei asupra lucrărilor celei de-a IV-a Conferințe Preconciliare Panortodoxe

Lucrările celei de-a IV-a Conferințe Preconciliare Panortodoxe s-au încheiat pe 12 iunie 2009 la Centrul ortodox al Patriarhiei de Constantinopol de la Chambesy, lângă Geneva. O delegație a Bisericii Ortodoxe Ruse, conduse de arhiepiscopul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului de relații externe, a participat la lucrări. Din aceasta au mai făcut parte arhiepiscopul Marcu de Berlin, arhipresbiterul Nicolae Balachov, vicepreședintele Departamentului de relații externe și Domnul A. Tchouriakov, interpret.

Consultarea a fost prezidată de mitropolitul Ioan de Pergam. Mitropolitul Ieremia al Elveției (Patriarhia Ecumenică) a fost secretar. Adunarea a reunit delegațiile Patriarhiilor de Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, Georgia, Serbia, România, Bulgaria și Bisericile ortodoxe din Cipru, Grecia, Albania, Polonia, Cehia și Slovacia, conduse de episcopi.

Patriarhul Chiril al Moscovei și a toată Rusia a adresat participanților la adunare un mesaj de salut.

Conform acordurilor la care au ajuns primații și reprezentanții Bisericilor ortodoxe locale la întâlnirea de la Fanar din octombrie 2008 și confirmate prin schimbul de scrisori care a urmat, a IV-a Conferință Preconciliară Panortodoxă a avut ca subiect principal organizarea canonică a diasporei ortodoxe. Ordinea de zi a fost adoptată de participanții la dunare la începutul lucrărilor. Alte chestiuni care figurau pe ordinea de zi a consultărilor preconciliare panortodoxe (modul de proclamare a autocefaliei și autonomiei, ordinea în diptice) vor fi examinate în sesiunile următoare, după ce vor fi studiate în comisiile pregătitoare interortodoxe.

Participanții la consultarea de la Chambesy au examinat documentele propuse de comisia pregătitoare interortodoxă din 10-17 noiembrie 1990 și din 7-13 noiembrie 1993, precum și de la conferința canoniștilor din 9-14 aprilie 1995 (Chambesy). Documentele au fost completate, precizate și corectate, după principiul consensului.

Adunarea a recunoscut că rezolvarea problemei organizării canonice a diasporei ortodoxe - adică a credincioșilor care trăiesc în afara frontierelor tradiționale ale Bisericilor ortodoxe locale - va trebui să se întemeieze pe eclesiologie, tradiția și doctrina canonică a Bisericii ortodoxe. Pentru acest obiectiv, a decis să creeze în unele regiuni ale lumii adunări episcopale, compuse din toți episcopii canonici, având comunități în jurisdicția lor din această regiune. Activitatea adunărilor episcopale va duce la manifestarea și la întărirea unității Bisericii ortodoxe, la slujirea pastorală comună a credincioșilor ortodocși din regiune și la mărturisirea comună față de lumea exterioară. Deciziile în cadrul acestor adunări trebuie să fie luate pe baza consensului Bisericilor ai căror episcopi sunt prezenți în adunare. Activitatea adunării episcopale nu admite nicio ingerință în jurisdicția diocezană a episcopilor membri și nu trebuie să limiteze drepturile Bisericii sale, de a întreține raporturi directe cu organizațiile internaționale, cu autoritățile publice, cu societatea civilă, cu media, cu celelalte Biserici, cu instituțiile civile și interconfesionale, deasemenea cu celelalte religii.

Consultarea a aprobat proiectul modificat al regulamentului activității adunărilor episcopale regionale în diaspora ortodoxă.

Duminică, 14 iunie 2009

Traducere din limba franceză de Lect. dr. Mihai Constantinescu
Sursa: www.orthodoxie.com