luni, 23 mai 2011

20.05.2011 – Simpozion Naţional Studenţesc pe teme biblice la Tismana: „Tainele Botezului şi Cununiei în Sfânta Scriptură”

În perioada 17 – 19 mai, Mănăstirea Tismana a găzduit lucrările Simpozionului Naţional Studenţesc cu tema „Tainele Botezului şi Cununiei în Sfânta Scriptură”. Cu acest prilej a fost lansat volumul de studii „Fundamentele biblice al Crezului Niceo-Constantinopolitan. Repere istorico-dogmatice”, publicat la Editura „Mitropolia Olteniei”.
Activitatea, ajunsă anul acesta la cea de a patra ediţie, a fost organizată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, de către Facultatea de Teologie din Craiova, prin secţia disciplinelor biblice, în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei şi Mănăstirea Tismana. Pe parcursul celor trei zile de lucru (17 – 19 mai), 23 de studenţi de la mai multe facultăți de teologie din țară au susţinut în plen referatele pregătite şi au purtat discuţii pe marginea subiectului stabilit.
Participanţii au primit premii şi diplome din partea organizatorilor

Un simpozion cu tradiție

Lucrările au luat sfârşit joi, 19 mai, printr-o festivitate de premiere. În deschiderea ceremoniei, dl. lect univ. dr. Iulian Mihai Constantinescu a transmis celor prezenţi mesajul de binecuvântare al IPS Părinte Irineu şi a evidenţiat evoluţia pozitivă a simpozionului în decursul celor patru ani: „Întâlnirile noastre de aici, din Lavra Sfântului Nicodim de la Tismana, au devenit deja tradiţie pentru facultatea noastră de teologie. Ne aflăm la cea de a patra ediţie a simpozionului şi, cu binecuvântarea IPS Părinte Irineu, am reuşit să punctăm, prin lucrările susţinute, principalele aspecte ale Tainei Sfântului Botez şi Sfintei Cununii, încadrându-ne astfel în rânduiala stabilită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul în curs. Ne bucură nespus să vedem cum, de la un an la altul, calitatea referatelor prezentate aici creşte vizibil prin implicarea dumneavoastră”.


A fost lansat volumul de studii „Fundamentele biblice al Crezului Niceo-Constantinopolitan. Repere istorico-dogmatice”
O nouă apariţie editorială

Tot în cadrul manifestării a fost lansat şi volumul de studii „Fundamentele biblice al Crezului Niceo-Constantinopolitan. Repere istorico-dogmatice”, publicat de curând la Editura „Mitropolia Olteniei”. Lucrarea încorporează referatele susţinute de studenţi anul trecut, în cadrul celei de a treia ediţii a Simpozionului Naţional Studenţesc de le Tismana. În acest context, dl. prep. univ. dr. Mihai Ciurea a dat citire mesajelor de apreciere primite din partea mai multor specialişti şi profesori universitari din ţară. „Calitatea ştiinţifică deosebită a seminarului de anul trecut, în afara faptului că a atras un număr impresionant de studenţi teologi din întreaga ţară, se confirmă în faţa noastră prin volumul editat, volum de o calitate grafică, desăvârşire şi ţinută artistică cu totul remarcabile. Volumul pe care îl admirăm cu toţii este o manifestare concretă a nobleţii spirituale, a delicateţei artistice, a gingăşiei spirituale ale autorilor, fapt care dovedeşte odată în plus calitatea de netăgăduit a activităţii dumneavoastră”, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, prodecanul Facultăţii de Litere din Craiova şi directorul Departamentului de Calitate şi Imagine al Universităţii din Craiova. Au mai transmis mesaje de felicitare: pr. prof. univ. dr. Constantin Preda, cadru didactic al Facultăţii de Teologie „Iustin Patriarhul” din Bucureşti, prof. univ. dr. Sorin Damean, şeful catedrei de istorie al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Craiova şi Sorin Tudor, directorul Editurii Universitaria din Craiova. La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţii Editurii „Mitropolia Olteniei”, în frunte cu directorul Adrian Boldişor.

Diac. Ioniţă Apostolache
Sursa: www.mitropoliaolteniei.ro

luni, 16 mai 2011

Simpozionul National Studentesc „Tainele Botezului si Cununiei in Sfanta Scriptura”, Sfanta Manastire Tismana, 17-19 mai 2011

În perioada 17-19 mai 2011 se va desfășura la Sfânta Mănăstirea Tismana, Gorj, cea de-a patra ediție a Simpozionului Naţional Studenţesc cu tema Tainele Botezului și Cununiei în Sfânta Scriptură, manifestare științifică de tradiție organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Craiova în colaborare cu Arhiepiscopia Craiovei. Această manifestare științifică studențească se înscrie pe linia de cercetare trasată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a declarat anul 2011 Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română.
Precum activitatea misionară a Bisericii se adresează și celor dinafara Bisericii, tot astfel și Taina Sfântului Botez este prima lucrare sfințitoare a Bisericii, prin care cei botezați renasc la o nouă viață în Hristos, ca cetățeni ai Bisericii, cu toate exigențele cerute de calitatea de membru al trupului eclezial. Prin Sfânta Taină a Botezului se primește dreptul fiecărui membru al Bisericii de a i se administra toate celelalte lucrări sfințitoare. Astfel, dacă Botezul valid este temelia primirii oricărei Sfinte Taine în Biserica Ortodoxă, cel botezat devenind membru al Bisericii, dobândind drepturi şi îndatoriri în viaţa bisericească, el constituie și fundamentul sfințirii legăturii de iubire a bărbatului cu femeia prin Sfânta Taină a Cununiei, prin care se creează familia creştină ca celulă vie a Trupului Tainic al lui Hristos. În contextul actual, al lumii secularizate, familia ortodoxă, întemeiată pe Taina Cununiei, ne responsabilizează şi ne determină să readucem permanent în lumină caracterul său de taină, unitatea și indisolubilitatea ei, subliniind bazele sale religios-morale, pentru afirmarea cu tărie a poziţiei Bisericii în faţa problemelor de astăzi şi pentru tragerea unui semnal de alarmă cu privire la provocările lumii actuale privind Tainele Botezului și Cununiei, raportul dintre ele.
În anul 2008 a avut loc prima ediţie a Simpozionului Naţional Studenţesc pe teme biblice Sfânta Scripură, izvor viu al vieții creștine și al teologiei ortodoxe, realizat la iniţiativa unui colectiv tânăr şi pasionat de acest domeniu, colectiv care s-a bucurat de susținerea fermă a Înaltpreasfințitului Acad. Prof. Univ. Dr. Irineu Popa, Decanul Facultății de Teologie din Craiova.
Un an mai târziu, în 2009, a avut loc cea de-a doua ediție a Simpozionului Național Studențesc de la Sfânta Mănăstirea Tismana, având tema Exegeza și hermeneutica biblică în operele Sfinților Părinți Capadocieni.
În 2010, la Sfânta Mănăstire Tismana s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Simpozionului Național Studențesc, având tema Fundamentele biblice ale crezului niceo-constantinopolitan.
Anul acesta, la Simpozionul Național Studențesc s-au înscris 30 de studenți din țară, în urma selecției efectuate de comitetul organizatoric fiind selectați 23 de studenți care au lucrat sub coordonarea mai multor cadre didactice universitare în elaborarea lucrărilor. Ca în fiecare an, prin organizarea acestui Simpozion Național Studențesc ne propunem să contribuim la stimularea creativităţii, a interesului pentru învăţare, a expunerii potenţialului acumulat în anii studenţiei, a dezvoltării capacităţii de expunere a părerilor şi ideilor într-un cadru organizat. Lucrările studenților, elaborate sub îndrumarea profesorilor de la Facultățile de Teologie din România vizează în mod deosebit modalitățile concrete de interpretare a textului sfânt al Scripturii, dar mai ales relevanţa lor pentru pastoraţia şi misiunea actuală a Bisericii.
Deşi organizarea Simpozionului s-a realizat cu eforturi considerabile, organizatorii au în suflet bucuria că şi în acest an manifestarea este gazda unor studenţi pasionaţi de studiul teologiei, care au ocazia să-şi prezinte munca lor.
Sperând ca întâlnirea de la Mănăstirea Tismana să fie fructuoasă și cu rezultate așteptate în ceea ce privește schimbul de idei, ne exprimăm convingerea că acest forum de dezbatere, prin tematica generoasă pe care o abordează, va crea o punte pentru stabilirea unor noi oportunități de colaborare între studenții din centrele universitare ale țării.