miercuri, 12 septembrie 2012

Aparitie editoriala: Iulian Mihai L. Constantinescu, Institutia divortului intre legislatia canonica si legislatia civila, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2012.


 
 
În prezenta lucrare, INSTITUȚIA DIVORȚULUI între legislația canonică și legislația civilă, publicată la prestigioasa editură academică Presa Universitară Clujeană (Cluj Napoca, 2012; Editura Presa Universitară Clujeană este acreditată de C.N.C.S., Categoria B), am analiza sistematic, critic și comparativ întreaga legislație canonică și civilă din România (vechiul Cod al familiei și actualul Cod civil), doctrina și jurisprudența privind instituția divorțului.

Această carte privind instituția divorțului este o ultimă etapă în abordarea personală aprofundată a dreptului canonic matrimonial. Primele două etape au vizat tratarea condițiilor administrării căsătoriei (studiu juridico-canonic) și a problematicii impedimentelor matrimoniale, astfel:  

·        Biserica şi instituţia căsătoriei. Condiţiile administrării căsătoriei. Studiu juridico-canonic, Editura Aius (CNCSIS), Craiova, 2008, 252 p., ISBN 978-973-1780-81-8; Ediția a II-a, Editura Christiana (CNCSIS), București, 2010, 272 p., ISBN 978-973-1913-22-3.

·        De impedimentis matrimonii. De la acrivia canonică la iconomia bisericească, Editura Universitaria (CNCSIS), Craiova, 2011, 282 p., ISBN 978-606-510-917-9.

            Cele două lucrări de mai sus sunt menționate în Bibliografia recomandată membrilor săi de către Society for the Law of the Eastern Churches (Viena), dec. 2011.

Tematica privind instituția divorțului este de reală importanță și actualitate, studierea evoluţiei legislative privind divorțul evidențiind necesitatea sublinierii comparative a normelor canonice și juridice în contextul actual al reformelor juridice. Din păcate, pe lângă lipsa de consens a teologilor și canoniștilor ortodocși privind divorțul, se poate constata poziția canonică distinctă a canoniștilor romano-catolici privind desfacerea căsătoriei, dar și lipsa unei armonizări legislative, între tradiția canonică a Bisericii și legislația civilă a statului privind căsătoria și desfacerea ei (ex. motivele de divorț, divorțul prin consimțământ mutual, procedura etc.), în contextul în care în țara noastră nu avem sistemul pluralist matrimonial, al recunoașterii efectelor civile pentru căsătoria religioasă.  

În astfel de împrejurări se impune cunoașterea legislației canonice ortodoxe și romano-catolice, precum și dispozițiile civile în materie, pentru a se evalua corect limitele aplicării iconomiei bisericești în cazul divorțului și a căsătoriilor extraordinare. Principiul canonic cu fond dogmatic și juridic al iconomiei bisericești are scopul de a corecta rigoarea legii în anumite împrejurări, fără a se face abuz de către autoritatea competentă bisericească (ex. cu privire la hirotonia divorțaților/recăsătoriților sau privind pronunțarea sau nepronunțarea pedepsei canonice pentru clericii divorțați). Astfel, se impune cunoașterea și respectarea legislației canonice și de stat privind instituția divorțului, acrivia canonică neputând fi neglijată, pentru a se evita banalizarea aplicabilității dispozițiilor canonice.

Lucrarea de faţă își propune să expună sistematic și critic complexitatea instituției divorțului pentru a se constitui într-un ghid practic pentru teologi, canoniști și juriști prin care să cunoască doctrina canonică ortodoxă şi romano-catolică, dar și legislaţia civilă privind instituția divorțului în vechiul Cod al familiei şi în Noul Cod civil din România. Astfel, scopul lucrării de față constă în analizarea aprofundată a normelor canonice care reglementează divorțul, în Ortodoxie și în Romano-Catolicism, dar și doctrina și jurisprudența ca izvoare ale dreptului canonic privind divorțul, precum și legile autorităţii seculare în materie, propunându-ne evidenţierea similitudinilor și a diferenţierilor, cât şi măsura în care se poate ajunge la un acord în contextul secularizării căsătoriei.

Pentru atingerea scopului propus, am stabilit următoarele obiective: 1. identificarea acelor termeni care necesită explicații pentru înlăturarea neînţelegerilor; 2. analizarea evoluţiei instituţiei divorțului, raportul existent între cununie şi căsătoria civilă privind divorțul; 3. studierea și analizarea etapelor de reglementare a instituției divorțului în dreptul familiei din România; 4. studierea posibilităţii armonizării juridico-canonice privind numeroasele aspecte legate de divorț în România; 5. elaborarea propriilor idei şi recomandări, având în vedere contextul actual.

Prin urmare, lucrarea de față este un efort personal de a trata sistematic și comparativ legislația canonică și civilă privind instituția divorțului, reflectând asupra dispozițiilor dreptului canonic ortodox, a dreptului canonic romano-catolic, precum şi a legislaţiei civile din România cu privire la divorț. Existența celor două căsătorii, civilă și religioasă, precum și obligativitatea căsătoriei civile pentru administrarea căsătoriei religioase (art. 48, Constituția României din 2003), cu consecințe asupra reglementării divorțului, impun în literatura de specialitate o astfel de lucrare, fiind deci necesară o astfel de abordare juridico-canonică. Abordarea instituției divorțului se impune a fi tratată astăzi, în contextul Noilor Coduri, civil şi penal, care aduc unele noutăți privind reglementarea căsătoriei și a divorțului, prevederile Codului familiei, cu unele modificări, fiind incluse în actualul Cod civil (Legea nr. 287/2009, publicată în M. O. Nr. 511 din 24 iulie 2009, modificată prin Legea nr. 71/2011).
 
PREFAȚĂ
 
 
 
Orice lucrare care se impune în domeniul Dreptului canonic afirmă o anumită teză fundamentală, adică o idee principală care mai apoi este dezvoltată științific, pe baza izvoarelor și a literaturii de specialitate, argumentată într-un raport de afinitate cu operele marilor canonişti clasici şi istorici, cu legislaţia canonică a Bisericii şi cu cea civilă a statului, având și o amprentă de diferenţiere personală, originală. De mare actualitate pentru gândirea juridică în general, cât şi pentru cea canonică şi eclesiologică în special, lucrarea Domnului Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai Constantinescu, Instituția divorțului între legislația canonică și legislația civilă, se distinge în peisajul contribuțiilor științifice în domeniul canonic și juridic, punctul arhimedic fiind studierea pe o perioadă mai lungă a problemelor juridico-canonice privind instituția divorțului.
Autorul a reușit prin eforturile sale de cercetare și documentare să trateze un subiect interesant, util şi necesar pentru literatura teologică și juridică românească şi mai ales pentru Dreptul canonic al Bisericii noastre. Este de apreciat apariția unei astfel de lucrări, mai ales că un asemenea demers academic actual lipsea din literatura noastră de specialitate, în acest fel umplându-se un gol resimţit în acest domeniu, cu atât mai mult cu cât lucrarea serveşte ca un ghid sau orientare în aceste probleme. Prezenta lucrare se distinge prin ţinuta academică, impunându-se prin bibliografia vastă de specialitate şi prin abundența informaţiei, toate acestea presupunând o muncă temeinică, de cercetare științifică, constatându-se că autorul are o bună pregătire de specialitate.
Într-adevăr, problema divorțului a constituit întotdeauna o preocupare în lumea juriștilor, a teologilor și a canoniștilor, dată fiind lupta permanentă de competență dintre Biserică și stat asupra domeniului matrimonial, respectiv asupra divorțului. În fața normelor de drept emise de autoritatea de stat cu privire la instituția divorțului, Biserica, prin legislația canonică, a legiferat în domeniul matrimonial, stabilind în chip pozitiv procedura și motivele de divorţ. Față de legislația statelor, în general, Biserica Ortodoxă nu acceptă, ci tolerează desfacerea căsătoriei, însă numai pentru motive întemeiate canonic. După legislația canonică romano-catolică, o căsătorie care este încheiată valid şi consumată nu poate fi desfăcută prin acordul de voință al soților, cu excepţia morţii naturale a unuia dintre soți. Accentuând actul fizic al consumării căsătoriei, pe temelia unei teorii contractuale (jus in corpus), legaliste, a căsătoriei, în Biserica Romano-Catolică o căsătorie neconsumată, deşi are caracter sacramental prin Sacramentul Botezului, poate fi desfăcută la fel ca o căsătorie nesacramentală consumată.
Având în vedere acest context al diferențierilor canonice și legale din domeniul matrimonial, respectiv privind instituția divorțului, lucrarea Domnului Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai Constantinescu se constituie într-un studiu aprofundat juridico-canonic care se fundamentează pe izvoarele specifice demersurilor științifice în domeniul Dreptului canonic, fiind, așadar, o remarcabilă cercetare ştiinţifică în domeniul matrimonial. Este de remarcat puterea de analiză şi sinteză dovedită de autor în a prezenta instituția divorțului, atât din punct de vedere al Dreptului canonic matrimonial ortodox şi romano-catolic, cât şi privind legislaţia actuală civilă din România, accentuând noutățile aduse de Codul civil (Legea 287/2009).
Prin conţinutul său, lucrarea de față este un compendiu care pune în discuție și clarifică probleme canonice şi juridice de actualitate privind divorțul. Structura lucrării, organizată pe șase capitole, cu subcapitolele respective, precum și aprofundarea teoretică, critică și comparativă arată că autorul este un căutător al izvoarelor dreptului matrimonial, canonic și civil, reușind cu mult rafinament intelectual să prezinte în chip analitic și comparativ problematica aflată în discuție. Este bine documentată și judicios întocmită, structurată echilibrat, autorul expunând cu atenție conținutul de idei și aprofundând principalele aspecte canonice și juridice privind tema propusă.
Era firesc să apară o astfel de lucrare, în contextul existenței a două căsătorii, civilă și religioasă, în același timp păstrându-se obligativitatea căsătoriei civile pentru căsătoria religioasă, conform Legii fundamentale a statului român (art. 48, Constituția României, 2003), acesteia din urmă nerecunoscându-i-se efectele civile, precum căsătoriei civile. Astfel, avându-se în vedere coliziunile legislative existente în domeniul matrimonial, trebuia aprofundată această problemă din perspectiva divorțului și a efectelor lui. Mai mult, actualul Cod civil care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2011 s-a impus prin noutățile aduse în privința reglementării căsătoriei și a divorțului, cu efecte și asupra dreptului canonic al Bisericii. După legislația canonică a Bisericii există motive canonice precizate pentru desfacerea căsătoriei, spre deosebire de legislaţia civilă actuală prin care divorţul se acordă de către instanţa de judecată numai pentru motive temeinice, însă neprecizate în chip pozitiv, deschizând calea subiectivismului, numai când nu se mai pot stabili raporturi între soţi şi nu se mai poate continua convieţuirea lor. Divorțul prin acordul soților, de neacceptat pentru Biserică, este promovat de legislația civilă, în condițiile lagale, pe cale administrativă sau prin procedura notarială, banalizându-se pentru încă o dată în plus legătura căsătoriei și procedura divorțului. În strânsă legătură, este regretabil că au fost înlăturate și termenele de conciliere şi de gândire, care puteau ajuta soții pentru o revenire asupra hotărârii lor, observându-se chiar o neglijare a faptului că soții pot avea copii minori sau că au avut o căsătorie mai lungă sau mai scurtă.
            Prin urmare, lucrarea de față își propune să expună sistematic şi comparativ chestiunile aflate în discuţie, găsind răspunsuri la diferite întrebări de specialitate, având întotdeauna în vedere principiile de interpretare specifice abordărilor canonico-juridice pentru evaluarea corectă a tradiţiei canonice a Bisericii Ortodoxe şi a Bisericii Romano-Catolice privind dreptul matrimonial canonic.
În final, apreciem contribuția științifică a Domnului Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai Constantinescu, care este rodul activităţii de cercetare științifică în cadrul diferitelor stagii de documentare din străinătate pe perioada studiilor sale de specializare în Drept canonic, cu sigurață lucrarea impunându-se în literatura de specialitate din țara noastră, neexistând astăzi astfel de lucrări care să abordeze sistematic și comparativ problema divorțului.
 
 
 
Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin RUS*
Universitatea Aurel Vlaicu din Arad
 
Arad,
20.07.2012
 *Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Rus este o voce autorizata in domeniul Dreptului canonic, fiind conducator de doctorat, specialist in Drept canonic (in Romania exista doar doi conducatori de doctorat in Drept canonic: Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Dura si Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Rus).
 
 
DATE DESPRE AUTOR:
Iulian Mihai L. Constantinescu (canonist și jurist), născut la 10 ianuarie 1978, în jud. Teleorman, localitatea Turnu Măgurele; Absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Craiova (2001); Doctor în Teologie, specialitatea Drept canonic, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, cu teza Căsătoria – Sfântă Taină a Bisericii şi instituţie juridică de dreptul familiei. Studiu canonic şi juridic comparat (2007); Absolvent al Facultății de Drept și Științe Administrative a Universității din Craiova (2010); Dintre studiile postuniversitare și stagiile de cercetare științifică: Studii aprofundate la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din Craiova (2001-2002); Studii de masterat în Teologie, specialitatea Drept canonic, bursier la Institut d’Études Supérieures en Théologie Orthodoxe – Chambésy/Geneva (2002-2004); Bursier al Universităţii din Fribourg, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, specialitatea Drept canonic (2004-2005); Cercetări ştiinţifice în cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor din Geneva şi la Institut d’Études Œcuméniques din Fribourg (2002-2003; 2004-2006); Cercetări științifice în cadrul Institut de droit canon et de droit ecclésiastique al Facultăţii de Drept a Universităţii din Fribourg (2004-2006); École de langue et de civilisation françaises (ELCF) – Geneva (2002-2003); Studii de masterat în Drept public, la Facultatea de Drept, Științe Administrative și Sociologie, Universitatea Ovidius din Constanța (2011-2012); din 2008 – Lector universitar titular la Facultatea de Teologie, Istorie și Științe ale Educației, Departamentul de Teologie, Universitatea din Craiova (cursuri nivel licență și master de Drept canonic, Administraţie bisericească parohială şi legislaţie); Membru în asociații internaționale de prestigiu în domeniul Dreptului canonic; Publicaţii în ţară şi în străinătate; Stagii de documentare în Elveţia, Franţa, Israel şi Grecia; Participări la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale; Colaborări la emisiuni de radio şi televiziune.