marți, 16 iunie 2009

Comunicat al Patriarhiei Moscovei asupra lucrărilor celei de-a IV-a Conferințe Preconciliare Panortodoxe

Lucrările celei de-a IV-a Conferințe Preconciliare Panortodoxe s-au încheiat pe 12 iunie 2009 la Centrul ortodox al Patriarhiei de Constantinopol de la Chambesy, lângă Geneva. O delegație a Bisericii Ortodoxe Ruse, conduse de arhiepiscopul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului de relații externe, a participat la lucrări. Din aceasta au mai făcut parte arhiepiscopul Marcu de Berlin, arhipresbiterul Nicolae Balachov, vicepreședintele Departamentului de relații externe și Domnul A. Tchouriakov, interpret.

Consultarea a fost prezidată de mitropolitul Ioan de Pergam. Mitropolitul Ieremia al Elveției (Patriarhia Ecumenică) a fost secretar. Adunarea a reunit delegațiile Patriarhiilor de Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim, Georgia, Serbia, România, Bulgaria și Bisericile ortodoxe din Cipru, Grecia, Albania, Polonia, Cehia și Slovacia, conduse de episcopi.

Patriarhul Chiril al Moscovei și a toată Rusia a adresat participanților la adunare un mesaj de salut.

Conform acordurilor la care au ajuns primații și reprezentanții Bisericilor ortodoxe locale la întâlnirea de la Fanar din octombrie 2008 și confirmate prin schimbul de scrisori care a urmat, a IV-a Conferință Preconciliară Panortodoxă a avut ca subiect principal organizarea canonică a diasporei ortodoxe. Ordinea de zi a fost adoptată de participanții la dunare la începutul lucrărilor. Alte chestiuni care figurau pe ordinea de zi a consultărilor preconciliare panortodoxe (modul de proclamare a autocefaliei și autonomiei, ordinea în diptice) vor fi examinate în sesiunile următoare, după ce vor fi studiate în comisiile pregătitoare interortodoxe.

Participanții la consultarea de la Chambesy au examinat documentele propuse de comisia pregătitoare interortodoxă din 10-17 noiembrie 1990 și din 7-13 noiembrie 1993, precum și de la conferința canoniștilor din 9-14 aprilie 1995 (Chambesy). Documentele au fost completate, precizate și corectate, după principiul consensului.

Adunarea a recunoscut că rezolvarea problemei organizării canonice a diasporei ortodoxe - adică a credincioșilor care trăiesc în afara frontierelor tradiționale ale Bisericilor ortodoxe locale - va trebui să se întemeieze pe eclesiologie, tradiția și doctrina canonică a Bisericii ortodoxe. Pentru acest obiectiv, a decis să creeze în unele regiuni ale lumii adunări episcopale, compuse din toți episcopii canonici, având comunități în jurisdicția lor din această regiune. Activitatea adunărilor episcopale va duce la manifestarea și la întărirea unității Bisericii ortodoxe, la slujirea pastorală comună a credincioșilor ortodocși din regiune și la mărturisirea comună față de lumea exterioară. Deciziile în cadrul acestor adunări trebuie să fie luate pe baza consensului Bisericilor ai căror episcopi sunt prezenți în adunare. Activitatea adunării episcopale nu admite nicio ingerință în jurisdicția diocezană a episcopilor membri și nu trebuie să limiteze drepturile Bisericii sale, de a întreține raporturi directe cu organizațiile internaționale, cu autoritățile publice, cu societatea civilă, cu media, cu celelalte Biserici, cu instituțiile civile și interconfesionale, deasemenea cu celelalte religii.

Consultarea a aprobat proiectul modificat al regulamentului activității adunărilor episcopale regionale în diaspora ortodoxă.

Duminică, 14 iunie 2009

Traducere din limba franceză de Lect. dr. Mihai Constantinescu
Sursa: www.orthodoxie.com

Niciun comentariu: