marți, 23 noiembrie 2010

Dr. Mohammad Habash - Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova


Parlamentar sirian şi director al Centrului de Studii Islamice din Damasc, dr. Mohammad Habash a primit, ieri, 12 noiembrie a.c., titlul de Doctor Honoris Causa din partea Senatului Universităţii din Craiova, la propunerea Facultăţii de Teologie. La ceremonia de decernare, organizată în Sala Albastră a Universităţii, au participat prorectorul Nicolae Panea, cadre didactice, studenţi, dar şi Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, ÎPS dr. Irineu Popa, care a fot în vizită în Siria.

„Personalitate de necontestat a culturii islamice şi a lumii religioase, Excelenţa Sa, dr. Mohammad Habash a reuşit să creeze un dialog deosebit între lumea creştină şi cea islamică. Acest moment de acordare a titlului academic pune Universitatea din Craiova într-o lumină de recunoaştere. Totodată, instituţia de învăţământ superior îndeplineşte o misiune importantă, nu aceea de a forma intelectuali, ci oameni conştienţi de lumea în care trăiesc. Este nevoie de dialog între culturi astfel încât lumea să fie mai puţin stresată”, a precizat prof.univ.dr Nicolae Panea, prorectorul Universităţii din Craiova.

A doua oară la Craiova


Mohammad Habash s-a născut la 1 octombrie 1962 în Damasc, într-o familie religioasă, şi şi-a dedicat întreaga viaţă detensionării relaţiilor dintre culturi şi religii, dintre lumea islamică şi lumea creştină. A început studiile religioase la vârsta de doisprezece ani şi a reuşit să memoreze Coranul. A studiat la Universitatea din Damasc, unde a devenit licenţiat în Legea islamică. Este, de asemenea, licenţiat în limba arabă la Universitatea din Beirut. După acumulările de cunoştinţe a început să ocupe demnităţi în învăţământul superior. În 1988, el a deţinut funcţia de profesor de ştiinţe islamice la Universitatea Islamică din Damasc, apoi în 1992 a devenit profesor ("Tafsirul"), de la Universitatea Usul Ed-DIN. A fost secretar în Centrul de introducere a civilizaţiei arabo-islamice. În plus faţă de profesia de cadru didactic, în 1989 a fost director a două institute de introducere a Coranului în Siria. Din 2003 este membru independent al Parlamentului Sirian. A reprezentat Siria la 62 de conferinţe internaţionale pe teme de dialog religios. Pe această temă a scris mai mult de douăzeci de cărţi. În 2008, dr. Mohammad Habash a vizitat pentru prima dată Craiova. „Ca membru în Parlamentul sirian subliniez faptul că această vizită are o importanţă deosebită. S-a creat o punte de legătură între Craiova şi Siria. Nu sunt pentru prima dată în oraşul dumneavoastră. Prima vizită am făcut-o în 2008 şi am simţit de atunci că sunt mai multe lucruri în comun. Se pot întări relaţiile dintre lumea islamică şi cea creştină. Islamul nu contrazice celelalte religii, ci le confirmă şi le acceptă. Dumnezeu e unul singur, chiar dacă are mai multe nume, aşa cum dragostea e una şi există în mai multe inimi. Religia trebuie să aducă mesaje de pace”, a spus dr. Mohammad Habash, după ce a primit titlul academic.

CARMEN RUSAN

Niciun comentariu: