luni, 21 martie 2011

Un grup de preoti din jud. Gorj va participa la un schimb intercultural în capitala Bulgariei, Sofia




În perioada 26 - 31 martie a.c., o delegație a Facultății de Teologie din Craiova, constituită din Lector univ. dr. Iulian Mihai L. Constantinescu, pr. Sârbu Ciprian (Parohia Brănești), pr. Făiniși Antonie (Parohia Strâmba Jiu), pr. Stoicoiu Nicolae (Parohia Cartiu) și pr. Popescu Ovidiu (Parohia Strâmtu) va participa la un atelier intercultural organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Sf. Kliment Ochridsky” din Sofia, Bulgaria.

Mobilitatea se desfășoară în cadrul Poiectului ”Metode Interculturale de Dezvoltare Comunitară” finanțat de Comisia Europeană prin Programul de învățare pe tot parcursul vieții Grundtvig și derulat de Facultatea de Teologie a Universității din Craiova, în calitate de instituție coordonatoare, în parteneriat cu alte 4 instituții europene: Facultatea de Teologie a Universităţii „Sf. Kliment Ochridsky” din Sofia – Bulgaria (http://www.uni-sofia.bg/index.php/eng/faculties/faculty_of_theology2), Europe Direct – Carrefour Europeo Emilia - Italia (http://www.europedirect-emilia.eu/Carrefour/it/Partners/index.asp), Institutul Teologic al Bisericii Evanghelice Luterane Estoniene (http://ui.eelk.ee/english.php) şi Şcoala Norvegiană de Teologie din Oslo (http://www.mf.no/index.cfm?id=179065). Proiectul îşi propune să creeze un cadru adecvat facilitării schimbului de experienţă şi colaborării între cele cinci instituţii partenere, în scopul dezvoltării abilităţilor unui număr de 80 de preoţi din comunităţile rurale defavorizate din ţările de origine ale partenerilor în proiect, de a contribui la procesul de dezvoltare a comunităţilor în care aceştia activează.

În cadrul atelierului intercultural organizat de partenerii din Bulgaria, reprezentanții Facultății de Teologie vor participa la diferite activităţi care au ca scop facilitarea schimbului de experienţă şi identificarea de modalităţi comune de implicare a Bisericilor creştine în dezvoltarea comunitară. Pe agenda atelierului intercultural se regăsesc activităţi precum:
• prezentarea instituțiilor partenere;
• prezentarea Bisericii Ortodoxe Bulgare în contextul societății actuale și prezentarea activităților sociale bisericești de către Prof. Andrian Aleksandrov, respectiv de Prof. Kostadin Nushev; alte prezentări vor mai avea Prof. Veska Zhivkova și Prof. Klara Stamatova;
• întâlnire cu decanul Facultății de Teologie a Universității „Sf. Kliment Ochridsky” din Sofia, Prof. Emil Traychev și prezentarea misiunii Bisericii Ortodoxe Bulgare în păstrarea păcii, de către Svetoslav Ribolov; prezentarea metodelor de dezvoltare comunitară de către fiecare participant;
• vizitarea unor centre de asistență socială, școli de duminică și fundații ale parohiilor din mediul rural, în regiunea Plovdiv și apoi în Blagoevgrad și identificarea celor mai bune practici de dezvoltare comunitară;
• întâlniri de cunoaştere şi discuţii cu preoţi și diaconi care activează în parohiile rurale vizitate;
• pelerinaj la Sfânta Mănăstire Rila, unde se va încheia seminarul din Bulgaria.

Menționăm, totodată, că atelierul intercultural organizat de partenerul din Bulgaria este cel de-al patrulea din cele cinci care se vor desfășura până la finalul proiectului, și care urmăresc facilitarea cunoașterii reciproce a preoților participanți la proiect, schimbului de bune practici în domeniul dezvoltării comunitare și împărtășirea de experiențe proprii fiecărei țări.

Rezultatul final al proiectului, care se va încheia în iulie 2011, urmărește înființarea și funcționarea unei rețele interculturale de dezvoltare comunitară, care, prin intermediul celor 5 instituții partenere în proiect, va constitui o interfață între grupurile de preoți din cele 5 țări participante la proiect, în vederea identificării și diseminării celor mai eficiente și inovative metode de participare și implicare a preoților la nivelul comunităților lor, în vederea producerii unor schimbări pozitive pentru membrii acestora.


Facultatea de Teologie,
Secretariatul proiectului
0766.44.75.63

Niciun comentariu: