marți, 17 noiembrie 2009

INTRU MULTI ANI, INALTPREASFINTITE STAPANE!


În urmă cu 52 de ani, la data de 16 noiembrie, se năştea în satul Spinu din comuna vâlceană Peştişani cel care avea să fie ales prin pronie dumnezeiască pentru a conduce spre mântuire sufletele credincioşilor din Oltenia. A primit la botez numele de Ioan, iar părinţii săi, Gheorghe şi Maria, au fost primii oameni care i-au îndreptat paşii spre Biserica lui Hristos. După ce a absolvit şcoala primară din satul natal, dovedindu-se un elev sârguincios, tânărul Ioan Popa a bătut în anul 1974 la poarta Mănăstirii Frăsinei, unde a fost primit ca frate. Fascinantul pelerinaj prin domeniul studiior teologice l-a început în anul 1975 prin înscrierea la cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”. În perioada 1981-1985 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar de la Bucureşti pe care le-a încheiat prin susţinerea tezei de licenţă cu titlul: Cunoaşterea lui Dumnezeu şi ideea de epectază la Sfântul Grigorie de Nyssa. După absolvirea facultăţii, tânărul frate primeşte calda îmbrăţişare a „Braţelor părinteşti” şi pecetluirea cu numele de Irineu, după care, pe rând, primind şi hirotonia întru ierodiacon (1985) şi ieromonah (1986).
În anul 1985 a urmat cursurile doctoratorale la Institutul Teologic din Bucureşti pe specialitatea Patrologie, susţinând dizertaţia cu tema: Politica religioasă a împăratului Iustinian, sub coordonarea Pr. prof. dr. Ştefan Alexe. După ce timp de un an (1986-1987) a urmat cursuri de limba şi literatura franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Grenoble, şi-a continuat studiile doctorale în specialitatea Dogmatică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge" din Paris (1987—1990), pe care le-a absolvit cu calificativul „magna cum laude“, în urma susţinerii tezei La Personne et la communion des personnes dans la theologie de Saint Basile le Grand, elaborată sub coordonarea ştiinţifică a Pr. prof. dr. Boris Bobrinskoy. În paralel, a urmat şi cursuri de limba engleză la Londra (1989-1990), precum şi de arheologie biblică la Institutul de Arheologie Biblică din Tantur - Ierusalim (1990-1991). Între anii 1990-1991, a predat Istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic „Saint Serge" din Paris.

Vicar al Episcopiei de Râmnic
La data de 6 septembrie 1991, a fost rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod, ca Arhiereu-Vicar al Episcopiei Râmnicului, primind titulatura de „Slătineanul”. A fost recunoscut ca arhiereu prin Decretul nr.77 din 6 septembrie 1991 al Preşedintelui României, fiind hirotonit întru arhierie la 6 octombrie 1991. Din anul 2000, a fost ales ca referent pentru manuale de religie din cadrul Comisiei teologice şi liturgice a Sf. Sinod, iar din 2003, îndeplineşte funcţia de secretar al Comisiei speciale pentru canonizarea sfinţilor români, din cadrul Sf. Sinod.
PS Irineu a participat activ la diferite simpozioane şi întruniri ecumenice în ţară şi peste hotare, dintre care menţionăm următoarele: Congresul liturgic al Institutului Teologic „Saint Serge“ din Paris (12-19 iunie 1986), Colocviul internaţional „Ortodoxia şi frumuseţile ei într-o lume secularizată“ (Bossey, Elveţia, 17-24 aprilie 1987), Colocviul ştiinţific „Rolul religiei în cultura şi civilizaţia popoarelor“, organizat de Institutul Mondial al Religiilor din Paris (5-8 martie 1988), Simpozionul „Rolul Sfântului Nicodim în monahismul românesc“ (Mănăstirea Tismana, 23 septembrie 2006), Colocviul „Toward Jerusalem Concil Two“ (TJC II) - „Spre al doilea sinod de la Ierusalim“ (Mănăstirea Sâmbăta de Sus, 16-19 octombrie 2006) ş.a.
Începând cu anul 1991 a predat la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, ca profesor suplinitor la Catedra de Istoria culturii şi civilizaţiei bizantine (1991-1994), venit prin transfer de la Institutul "Saint Serge" din Paris, apoi ca profesor de Teologie Dogmatică şi Morală (1994-1997), profesor titular la Catedra de Teologie Dogmatică (din 1997), şef al Catedrei de Sistematico-Practice (2004-2008) şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul aceleiaşi instituţii (din 24 ianuarie 2008). În perioada 1999-2001, a activat pe postul de profesor de teologie morală la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu. PS Irineu este autorul a numeroase cărţi, studii, articole şi traduceri.
În perioada 2002-2005, PS Irineu a urmat cursuri doctorale la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova, obţinând în anul 2005 titlul de doctor în drept civil, cu teza Raportul dintre preceptele morale creştine şi normele juridice, elaborată sub coordonarea ştiinţifică a Acad. Prof. Dr. Ion Dogaru şi care a obţinut calificativul "magna cum laude".
Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscopul Craiovei
Data de 8 iulie 2008 s-a dovedit providenţială pentru poporul cel binecredincios din părţile Oltenei, PS Irineu Slătineanu fiind rânduit prin hotărârea Sfântului Sinod în scaunul Mitropoliei Olteniei, pentru a fi Întâistătător al credincioşilor în mijlocul cărora a crescut şi s-a format. La data de 27 iulie 2008, Catedrala Mitropolitană Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Craiova a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care au venit să-l întâmpine pe noul lor arhipăstor. A fost momentul în care Înalt Preasfinţia Sa a fost instalat oficial ca Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Din acea clipă inima şi gândul Înalt Preasfinţiei Sale s-au îndreaptat într-o singură direcţie: mântuirea poporul credincios şi bunăsterea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici.
Acum, la ceas aniversar, în numele întregului cler şi al tuturor credincioşilor Mitropoliei noastre, vă urăm, Înalt Preasfinţite Părinte Mitropolit, multă sănătate, putere de muncă şi dăruire în iconomia pe care Bunul Dumnezeu v-a încredinţat-o sprea lauda Sa şi spre a noastră mântuire!




Întru mulţi şi fericiţi ani
Înalt Preasfinţite Părinte Mitropolit!

Niciun comentariu: