vineri, 14 mai 2010

Vechea organizare a bisericii si sinodul I ecumenic

Structura organizatorica a Bisericii constituie o preocupare actuala pentru teologia biblica si dogmatica, pentru istoria bisericeasca, ca si pentru dreptul bisericesc, datorita crizei in care a ajuns organizarea bisericeasca in decursul vremii si in actualitate, datorita urmarilor firesti ale dezvoltarii vietii bisericesti, care nu trebuie sa duca nici la indepartarea de temeiurile biblice ale Bisericii si nici la nesocotirea randuielilor vechi canonice inscrise in canoane sau in obiceiul de drept.

Pentru a se putea aprecia, in lumina elementelor de mai sus, o organizare bisericeasca, este necesar sa se cunoasca in elementele sale esentiale vechea organizare a Bisericii si apoi sa se vada modul in care a procedat cel dintai Sinod Ecumenic la confirmarea unor randuieli vechi de organizare si la modificarea si completarea altora.

Vechea organizare a Bisericii pana la Sinodul I Ecumenic

Organizarea Bisericii, fixata in principiile ei fundamentale de Mantuitorul Iisus Hristos si practicata de Sfintii Apostoli, s-a precizat in decursul timpului, prezentandu-se din ce in ce mai dezvoltata. Organismul bisericesc apare la inceput simplu, dar cuprinzand in sine, chiar de la intemeiere, toate elementele necesare unei dezvoltari progresive.

In urma activitatii neobosite a celor doisprezece Apostoli si a altor misionari, crestinismul s-a raspandit cu repeziciune. La sfarsitul secolului I, Plinius cel Tanar scria din Bitinia imparatului Traian despre marele numar de crestini de toate varstele si din toate clasele sociale, care se raspandisera si la sate, nu numai in orase, incat templele ramasesera goale. Pe timpul imparatului Traian (93-117) crestini sunt intalniti nu numai in toate localitatile principale din Palestina si Siria, ci si in provinciile asiatice Cilicia, Licaonia, Pisidia, Frigia, Bitinia, in Cipru si Creta, in Macedonia si Ahaia, in Iliric, Dalmatia si Italia, precum si in Alexandria Egiptului. La sfarsitul secolului al Il-lea si inceputul celui de al III-lea, crestinismul patrunsese deja in Mesopotamia, Capadocia, pe litoralul Marii Negre, in Tracia, in Africa Proconsulara, in Numidia, precum si in Galia.

Pentru a impiedica noua religie, pe care o socoteau revolutionara fata de oranduirea de atunci imparatii romani au folosit persecutiile impotriva crestinismului. Desi masuri de reprimare a unor manifestari crestine fusesera luate si mai inainte, totusi prima masura generala pe intreg imperiul a fost luata abia la anul 64, de catre Nero. Dupa acedsta data, la intervale de timp mai mari sau mai mici, imparatii au publicat edicte do persecutie, care, cu toata valabilitatea si obligativitatea lor pentru intreg imperiul, nu s-au aplicat la fel pretutindeni, ci dupa provincii, guvernatori, situatii si alte imprejurari. Persecutiile au durat timp de aproape trei secole, pana la anul 311, ultima persecutie sangeroasa fiind aceea din timpul imparatului Diocletian.

Cu toate ca erau apasati de nevoi, loviti de poruncile stapanilor, stigmatizati ca. dusmani ai lui Dumnezeu si ai neamului omenesc, batjocoriti, exilati, trimisi pe galere, la ocne si dati prada fiarelor din circuri, totusi crestinii au rezistat.

Neputand sa se organizeze pe fata in "collegia licita", ei au adoptat forme de organizare permise in mod legal, cum au fost "collegia funeraticia" si "collegia tenuiorum" - societati de inmormintare si societati ale saracilor. Aceste societati erau comunitati crestine, care aveau in fruntea lor ierarhia cu cele trei trepte ale sale. Treptele ierarhice sacramentale au existat de la inceput, fiind mentionate chiar in scrierile noutestamentare. Cercetarea atenta a principalelor texte in care se vorbeste despre presbiteri, cu inteles crestin, in cartile Noului Testament, arata limpede ca notiunea acestui termen este concentrata in jurul implinirii indatoririlor spirituale ale slujitorilor bisericesti. Termenul sus-amintit desemneaza, in chip obisnuit, pe slujitorii bisericesti din cele trei trepte ale ierarhiei.

Vorbind despre fiecare dintre cele trei trepte in parte, se poate spune ca diaconi erau numiti nu numai cei care purtau grija de mese, ci in general, slujitorii care savarseau anumite actiuni in folosul altora. Folosit la inceput cu sensul larg de ostenitori care-si inchina viata operei de mantuire a lumii, incetul cu incetul, termenul de diacon si-a restrans sfera notiunii, limitandu-se la denumirea unei singure trepte a ierarhiei bisericesti. Cu vremea, el a devenit numele slujitorului bisericesc care lucreaza ca ajutor al preotului sau al episcopului.

Despre preoti, in intelesul de slujitori bisericesti in treapta a doua a ierarhiei, prima mentiune se intalneste in Faptele Apostolilor (XI, 30), unde se istoriseste ca in timpul foametei de pe vremea lui Claudiu crestinii din Antiohia au hotarat sa trimita ajutoare la preoti prin Barnaba si Saul. In prima calatorie misionara Pavel si Barnaba au hirotonit preoti in orasele sau cetatile prin care treceau (Fapte XIV, 23). Asezarea lor in slujba Bisericii se facea prin punerea mainilor si prin rugaciune, dupa o vreme de post. Este adevarat ca termenul "prezbiter" poate avea uneori un inteles destul de larg, dar, scriind ca Pavel si Barnaba hirotoneau "prezbiteri", in fiecare biserica a cetatilor prin care treceau, autorul Faptelor Apostolilor precizeaza ca aici nu poate fi vorba de diaconi, care nu sunt niciodata numiti prezbiteri, si nici de episcopi, care nu puteau fi randuiti pentru carmuirea fiecareia dintre micile obsti ale credinciosilor" de atunci, ci de preoti in sensul strict al cuvantului.

Tot din epoca apostolica este atestata si treapta arhieriei. Sfantul Apostol Pavel asaza pe Tit episcop in Creta si pe Timotei in Efes. El scrie celui dintai : "Pentru aceasta te-am lasat in Creta, ca cele ce lipsesc sa le indrepti si sa asezi prin cetati preoti, precum ti-am poruncit" (Tit I, 5). Si sfatuieste pe cel de-al doilea : "Mainile degraba sa nu-ti pui pe nimeni" (I Tim. V, 22).

Marturie neintrerupta despre cele trei trepte preotesti dau si Sfintii Parinti. Astfel, Sfantul Ignatie scrie tralienilor : "...toti sa cinsteasca pe diaconi ca pe Iisus Hristos, pe episcop ca pe chipul Tatalui, iar pe preoti ca pe senatul lui Dumnezeu si ca pe legatura Apostolilor. Fara acestia nu se numeste Biserica". Dupa ce am aratat organizarea ierarhiei bisericesti, sa vedem cum era organizata Biserica din punct de vedere administrativ-teritorial.

Pretutindeni, cei care primeau invatatura crestina se desprindeau atat din cadrul sinagogii, daca erau evrei, cat si din cadrul organizatiei de cult pagane, daca erau pagani, si formau o comunitate proprie, fiind legati prin aceeasi credinta, nadejde si dragoste.

Comunitatile crestine au aparut intai in orase si jurisdictia comunitatii se intindea numai pe raza orasului. Cand o comunitate reusea sa faca convertiri intr-o localitate apropiata, se organiza si acolo o noua comunitate cu aceleasi elemente conducatoare : episcop, preoti si diaconi.

Care era pozitia fiecarei comunitati fata de celelalte comunitati crestine sub aspect administrativ jurisdictional ? Existau comunitati conducatoare si comunitati conduse, sau toate aveau aceeasi pozitie ? Raspunsul la aceste intrebari il aflam chiar in Sfanta Scriptura a Noului Testament, care arata ca Sfintii Apostoli si-au desfasurat activitatea in mod independent si ca toate comunitatile sau Bisericile intemeiate de ei erau independente, conducandu-se autocefal. Asa au fost Bisericile din Ierusalim, Antiohia, Efes, Tesalonic, Corint, Filipi etc, despre a caror existenta si situatie marturisesc Faptele Apostolilor. Nicaieri in Noul Testament nu se spune ca, dupa ce intemeiau o comunitate, Apostolii o subordonau alteia. Ei considerau fiecare comunitate de sine statatoare sub aspect administrativ-jurisdictional.

Astfel, epistolele Sfantului Apostol Pavel adresate romanilor, galatenilor, corintenilor, tesalonicenilor si celelalte, sunt adresate unor comunitati independente. La fel si Apocalipsa pomeneste, in Asia, Bisericile din Efes, Smirna, Pergam, Tiatira, Sardes, Filadelfia si Laodiceia ca fiind autocefale sau independente. De asemenea, si citeva epistole ale barbatilor apostolici sunt adresate unor Biserici independente. Clement al Romei adreseaza doua epistole corintenilor, iar Sfintul Ignatie scrie efesenilor, magnezienilor, tralienilor, romanilor, filadelfienilor, smirnenilor si filipenilor.

Toate celelalte scrieri din epoca apostolica si postapostolica pastrate sub numele Sfintilor Apostoli, ca si diversele relatari istorice, listele episcopilor, ale Bisericilor, martirologiile, actele martirilor, inclusiv datele care au ramas despre Bisericile mai greu-lovite de persecutii, arata ca unitatile bisericesti episcopale, deci comunitatile in fruntea carora se gasea cate un episcop, se carmuiau in mod independent unele de altele, adica erau autocefale, asa incat episcopii din vremea aceea puteau fi numiti pe buna dreptate episcopi autocefali.

Episcopul, preotii si diaconii fiecarei Biserici detineau puterea bisericeasca si toate mijloacele pentru conducerea credinciosilor spre mantuire; asa ca nu era nevoie de asistenta sau interventia altei comunitati sau a altui cler pentru ca activitatea sa sa atinga scopul urmarit. Evanghelia, credinta in Hristos cel inviat si conformarea vietii cu preceptele divine erau mijloace suficiente si eficace pentru opera pe care o intreprindeau. Si daca sub aspectul eficacitatii lucrarii mantuitoare o comunitate nu depindea de alta, nici sub aspect administrativ nu s-a simtit nevoia subordonarii uneia fata de alta. "Comunitatile crestine nu erau legate prin nici o obligatie juridica. Ele se simteau dependente numai prin obligatii religioase si morale si respingeau orice tentativa de suprapunere a unei comunitati fata de celelalte. Nici intre slujitorii lor nu au aparut asemenea vanitati.

In aceasta stare, toate comunitatile crestine au fost autocefale, neatarnate sau nesupuse nici unei jurisdictii. Expresia cea mai deplina si mai graitoare a independentei suverane a fiecarei comunitati crestine fata de celelalte o constituia viata cultica independenta a fiecareia.

In centrul vietii cultice a grupurilor sau familiilor de crestini se afla sfanta liturghie. Semnificatia si importanta ei ca marturie a egalitatii fiecarei comunitati in raport cu toate celelalte pot fi intelese si retinute in chipul cel mai limpede... din relevarea catorva aspecte ale ei...

- Liturghia in orice comunitate locala, cat de mica, savarsita dupa randuiala de catre orice smerit preot, a fost si este egala cu liturghia savarsita in oricare alta localitate, in oricare centru bisericesc, chiar daca ea s-ar numi arhiereasca, pontificala sau oricum altfel...

- Oriunde se savarsea sau se savarseste sfanta liturghie, aduna si aduna intreaga Biserica, pentru ca ea il aduce si-L asaza-in altar pe insusi Mantuitorul inconjurat de puterile ceresti, si cu atat mai mult aduna pe toti credinciosii. Ca urmare, prin sfanta liturghie in Biserica locala era si este prezenta Biserica universala, Biserica intreaga si inca nu numai cea vazuta, ci si cea nevazuta...

- Ca parte egala cu toate celelalte parti "de acelasi fel ale marii obsti bisericesti, prin sfanta liturghie fiecare Biserica locala dispune de aceeasi putere ca toate celelalte, de un mijloc egal cu acela de care dispun toate celelalte, pentru savarsirea principalei lucrari la care este chemata intreaga Biserica - mantuirea.

Egale si independente intre ele, prin lucrarea mantuirii, Bisericile puteau fi inegale numai prin elemente care tin de chipul lor omenesc: numarul credinciosilor si slujitorilor, localitatea, zelul, realizarile etc.

Pentru intelegerea si mai clara a acestei situatii, trebuie sa mai precizam ca respectivele comunitati din primele veacuri nu se constituiau datorita lucrarii misionare, organizata si dirijata de vreun centru bisericesc, ci se formau spontan prin misiunea voluntara a crestinilor simpli si a harismaticilor, si rare ori, a clericilor care se deplasau dintr-o localitate intr-alta. Nici vorba nu a fost si nici nu puteai fi de vreo lucrare misionara dupa modelul ei de mai tarziu" ".

Norma generala era ca fiecare comunitate sa aiba episcopul sau. El trebuie sa aiba grija de tot tinutul supus cetatii sale, sa hirotoneasca atat prezbiteri, cat si diaconi si sa dispuna toate cu judecata. Pe episcopul locului nici un alt ierarh nu putea sa-i impiedice in exercitarea-functiilor sale si nimanui nu-i era ingaduit sa se amestece in problemele interne ale conducerii parohiei (adica eparhiei) sale. Dar nici el nu putea sa se amestece in treburile altei parohii, hirotonind preoti si diaconi fara cansimtamantul episcopului competent.

Pentru bunul mers al Bisericii, sfintele canoane interzic episcopilor sa se mute dintr-un loc in altul, sa primeasca in parohiile lor preoti sau diaconi ai altor parohii, mai ales cand acestia din urma erau excomunicati de propriul lor episcop.

Canonul 34 apostolic consfinteste principiul conducerii autonome a episcopilor, in sensul ca fiecare, in parte, are dreptul sa-si carmuiasca parohia sa. In acelasi timp, acest canon dispune ca toti episcopii dintr-o unitate bisericeasca constituita intr-un anumit teritoriu - mai mare sau mai mic - sa cunoasca pe cel dintai dintre ei si sa nu faca nimic mai insemnat fara stirea acestuia, iar cel dintai sa nu faca ceva fara consultarea celorlalti. Pe langa faptul ca exprima si consacra, pentru organizarea Bisericii, principiile: etnic, al autocefaliei; ierarhic, al sinodalitatii si al conducerii, autonome a episcopilor, canonul 34 apostolic consfinteste principiul organizarii quasi-mitropolitane, organizare care va fi consacrata de Sinodul I Ecumenic.

Masurile de reorganizare a Bisericii luate de Sinodul I Ecumenic

Dupa trei secole de persecutii, in primavara anului 311, Galeriu a dat un edict, de toleranta pentru crestini, iar la inceputul anului 313, imparatul Constantin cel Mare, impreuna cu Liciniu, cumnatul sau, acorda crestinismului deplina si definitiva libertate prin edictul de la Milan. Prin numeroase legi promulgate in favoarea Bisericii, Constantin dispunea sa fie chemati din exil sau scosi din inchisori cei ce refuzasera sa jertfeasca idolilor, sa fie reintegrati in drepturi demnitarii degradati din cauza credintei lor in Hristos, sa fie redate bunurile martirilor mostenitorilor lor legali sau, in lipsa acestora, sa fie oferite bisericilor, sa nu se mai zideasca noi temple pagane si sa se zideasca marete biserici crestine.

In timp ce imparatul Constantin se straduia sa consolideze stalul si sa favorizeze dezvoltarea crestinismului, meletienii tulburau, prin schisma lor, Egiptul si Tebaida...

Tot in acest timp, ia nastere in Egipt erezia numita arianism. Aceasta erezie a aparut in mediul filozofic alexandrin si a fost raspandita de preotul Arie, care sustinea subordinatianismul, invatand ca singur Dumnezeu-Tatal este principiu necreat si ca Fiul este creat, dar nu din fiinta Tatalui, ci din nimic. Fiind creat, nefiind din fiinta Tatalui si neexistand din eternitate, Fiul nu este Dumnezeu adevarat. El apare ca Dumnezeu perfect si neschimbat, insa numai in masura in care este socotit prin harul divin ca Fiu al lui Dumnezeu - spunea Arie.

Tulburarile produse in Biserica de schisma meletiana si de erezia ariana, precum si cele cauzate de neintelegerea cu privire la data serbarii Pastilor, tulburau pacea interna a imperiului. Din afara, imperiul era amenintat de goti. Ei aparusera in secolul al III-Iea cu presiuni asupra Crimeii si invadasera Dacia. Fortele romane de ocupatie, impreuna cu cele locale, nu le-au putut rezista - si intre anii 271-275 stapanirea romana a parasit Dacia, lasand-o in mainile gotilor. Dupa ridicarea puternicului val roman intre Axiopolis si Tomis pe o distanta de 51 km, gotii si carpii din Dacia au navalit peste hotarul imperiului pe teritoriul Panoniei. In anul 322, intr-o expeditie fulgeratoare, imparatul Constantin a alungat pe navalitori, a trecut prin tara iazigilor dintre Dunare si Tisa si a patruns in Banat, ca sa aduca in sfera de influenta a Imperiului roman pe sarmatii de acolo. In anul urmator, 323, cand Constantin si Liciniu retrasesera o parte considerabila din trupele, de pe "limesul dunarean, in vederea ciocnirii hotaratoare, seful got Rausimodus a trecut fluviul pe gheata si a jefuit Moesia si Tracia. Constantin a pornit cu armata din Salonic, i-a batut pe goti in Tracia, apoi i-a fugarit pana in Muntenia, unde ucide pe Rausimodus si sileste pe goti sa restituie prada si captivii. Unele cete de goti ajuta totusi pe Liciniu, infrant de Constantin in batalia de la Adrianopol.

Pentru a statornici linistea in interior si pentru a mobiliza toate fortele imperiului in scopul apararii impotriva primejdiilor ce veneau din afara, imparatul Constantin se gandeste la puterea cea mai influenta din imperiu, adica la Biserica crestina, pentru ca nu era o religie nationala, ci cauta sa atenueze deosebirile etnice, cu scopul de a inchega pe toti credinciosii intr-o organizatie monoteista unitara. In vremea aceea, nimic nu putea servi mai bine imparatului Constantin cel Mare pentru infaptuirea telului sau de unificare a imperiului, decat o astfel de religie unitara, legata de adorarea unui singur Dumnezeu, a unui Dumnezeu comun tuturor celor din imperiu. Imparatul Constantin a convocat in anul 325, un sinod al intregii crestinatati, sinod cunoscut in istorie sub numele de Sinodul I Ecumenic.

Scrisorile de invitatie la sinod, adresate de imparat episcopilor, nu mai exista, dar Eusebiu spune ca imparatul a rugat prin scrisori foarte respectuoase pe episcopii tuturor tinuturilor sa vina imediat la Niceea, oras a carui asezare era potrivita sosirii corabiilor cu episcopi din toate provinciile, mai ales din Asia, Siria, Palestina, figipt, Grecia si Tracia. Acest fapt a facut ca numarul participantilor la sinod sa fie considerabil.

Majoritatea episcopilor erau greci. Dintre latini au participat doar Osiu de Cordoba, Cecilian de Cartagina, Marcu de Calabria, Nicaise de Dijon, Domnus de Stridon si doi preoti romani Victor si Vincentiu, reprezentanti ai papei Silvestru. Intre sinodalii cei mai de seama amintim pe Alexandru al Alexandriei, Macarie al Ierusalimului, Eusebiu de Nicomidia si Eusebiu de Cezareea, Pafnutie din Tebaida, Serapion din Cipru, Iacob de Nisibe si multi altii, care purtau pe corpurile lor semnele lui Hristos. Merita semnalata si prezenta episcopului Teofil al Gotiei.

Sinodul a fost deschis de imparatul Constantin cel Mare, ca presedinte de onoare al lui, care si-a exprimat dorinta de a-i vedea pe toti uniti in jurul sau si i-a invitat pe cei prezenti sa gandeasca la modul cum trebuie solutionata problema dezbinarilor din Biserica - un rau mai teribil si mai dureros decat orice fel de razboi - si la modul cum trebuie asigurata pacea imperiului. Totodata, spune ca lasa episcopilor si celorlalti sinodali libertatea sa lamureasca problemele religioase, iar el se declara episcopul, carmuitorul treburilor externe ale Bisericii.

In cadrul lucrarilor Sinodului I Ecumenic a fost condamnat Arie, impreuna cu cei de o parere cu el / s-a formulat invatatura cu privire la Tatal si la Fiul, ia primele sapte articole ale Simbolului de credinta, precizandu-se ca Fiul este de o fiinta cu Tatal, asadar Dumnezeu adevarat; s-a pus capat disputei pascale, stabilindu-se serbarea Pastilor pentru toata crestinatatea in duminica intaia dupa luna plina ce urmeaza echinoctiului de primavara; a fost consfintita neobligativitatea celibatului pentru preoti si diaconi, si s-au precizat dispozitii canonice privitoare la orga-mzatia si disciplina bisericeasca.

In legatura cu problema organizarii Bisericii, de care ne ocupam, Sinodul I Ecumenic a adoptat canoanele 4, 5, 6, 7, 8, 15 si 16, in care se da expresie principalelor masuri de reorganizare luate de acest sinod.

- Canonul 4, care are un continut strict organizatoric, se refera la noua organizare a Bisericii in mitropolii - numite atunci eparhii sau provincii si la un nou mod de alegere a episcopilor. El oranduieste ca episcopul sa fie asezat de sinodul tuturor episcopilor din eparhia respectiva ; daca nu pot veni toti la sinod, sa fie prezenti cel putin trei, impreuna-alegatori facandu-se si cei absenti; iar intarirea celor ce se fac revine in fiecare eparhie mitropolitului.

Prin cuvintul eparhia din canonul 4 se intelege unitatea administrativa bisericeasca incadrata intr-o provincie a imperiului. Ea cuprinde mai multe episcopii conduse de episcopi care au in frunte un mitropolit. Aparitia acestei unitati administrative bisericesti sta in stransa legatura cu dezvoltarea vietii crestine sub influenta schimbarilor survenite in administratia Imperiului roman.

Imparatul Constantin cel Mare a impartit imperiul in patru prefecturi. Aceste prefecturi erau impartite in dieceze si guvernamante. Diecezele, la randul lor, erau impartite in provincii, care la greci se numeau eparhii, iar acestea erau alcatuite din mai multe orase sau cetati. Dezvoltandu-se in cadrul administrativ al statului roman, Biserica s-a folosit de el mai intai in mod sporadic, iar din secolul al IV-lea, in mod definitiv si general. In interesul asigurarii unei activitati cat mai bune, ea nu si-a creat organizarea sa in afara celei de stat, ci in cadrul acesteia. Acest lucru a fost posibil numai dupa ce crestinismului i s-a acordat libertate religioasa, principiul adaptarii organizarii bisericesti dupa organizarea de stat fiind valabil si in vremea noastra.

Din vechime se stabilise ca in fiecare cetate sa rezideze un episcop cu jurisdictie nu numai asupra localitatii centrale fortificate, ci si asupra unor unitati rurale din imediata apropiere.-Dupa reorganizarea imperiului de catre Diocletian si apoi de catre Constantin cel Mare, in cadrul unei provincii sau eparhii intra mai multe unitati administrative conduse de episcopi si toate laolalta formeaza o mitropolie. Deci impartirea administrativa bisericeasca s-a adaptat la cea politica.

Din aceasta adaptare a organizatiei Bisericii la impartirea administrativa a imperiului a rezultat mitropolia, ca institutie cu autoritate de conducere in Biserica. Ea este condusa de episcopul din metropola, numit mitropolit. La dezvoltarea autoritatii episcopului din metropola a contribuit, in primul rand, posibilitatea de conducere pe care o aveau episcopii din metropola, in raport cu episcopii celorlalte comunitati, prin legatura lor mult mai apropiata cu autoritatea politica, precum si datoria pe care o aveau comunitatile mai puternice de a sustine pe cele mai slabe, dintre care multe primisera lumina Evangheliei de la aceste comunitati mai mari.

La dezvoltarea institutiei mitropolitane a contribuit si necesitatea unei autoritati care sa asigure unitatea de invatatura si disciplina, precum si necesitatea dreptului de apel pentru clericii care se socoteau nedreptatiti cu pedeapsa data de episcop.

In veacul al IV-lea, eparhia era ceea ce este astazi o mitropolie, cu mai multe episcopii sufragane, insa cu mult mai intinse si mai numeroase. La fixarea scaunelor mitropolitane s-a avut in vedere mai ales mijloacele prin care se putea contribui la bunul mers al Bisericii. Capitalele provinciilor, prin posibilitatile pe care le aveau, asigurau si administratiei bisericesti posibilitatea de a se exercita cu mai multa usurinta si folos, pana in cele mai indepartate tinuturi ale provinciei, in mod firesc si logic, conducerea bisericeasca s-a centralizat in aceste capitale ale provinciilor si prin aceasta Biserica a dobandit, in dezvoltarea ei, o mai mare unitate in indeplinirea misiunii sale.

Numirea de mitropolit ca termen consacrat pentru cel dintai episcop, sub presedintia caruia exercitau conducerea provinciei bisericesti toti episcopii, apare in canonul 4 al Sinodului I Ecumenic. Consfintindu-se o situatie anterioara, prin acest canon se hotaraste ca la alegerea si hirotonia episcopului "intarirea sa se faca in fiecare eparhie de catre mitropolit. Aceasta este, de altfel, cea mai importanta prerogativa a mitropolitului, caci prin aceasta el dobandea formal o autoritate deosebita asupra episcopilor sufragani. Canonul 6 chiar scoate in evidenta importanta mitropolitului, spunand ca daca cineva ar ajunge episcop fara invoirea lui, marele sinod hotaraste sa nu mai fie episcop, dar nu pentru ca din punct de vedere haric actul savarsit nu ar fi fost valabil, ci pontru buna randuiala.

Totusi, in problemele generale ale mitropoliei, mitropolitul nu decide singur, ci impreuna cu sinodul mitropolitan, care trebuie sa fie intrunit de doua ori pe an: o data inainte de postul mare si a doua oara toamna. Deci, autoritatea cea mai inalta in cadrul unei mitropolii este sinodul acesteia, care hotaraste autocefal, nefiind subordonat niciunei puteri superioare.

In canonul 6, Sinodul I Ecumenic legalizeaza, pe baza obiceiului, intaietatea unor scaune episcopale. El prevede "sa se tina obiceiurile vechi, cele din Egipt, din Libia si Pentapole, ca episcopul din Alexandria sa aiba stapanire peste toate acestea, deoarece acest lucru s-a obisnuit si pentru episcopul din Roma. La fel si in Antiohia si in alte eparhii trebuie sa se pastreze prerogativele pe seama Bisericilor".

Acest canon consfinteste si o alta demnitate, care depaseste pe cea de mitropolit, imprejurarile in care a aparut aceasta noua demnitate sunt in legatura tot cu adaptarea organizatiei Bisericii la impartirea administrativa teritoriala a imperiului roman. Potrivit acelei impartiri teritoriale politice, unitatea administrativ-teritoriala imediat superioara provinciei a fost dieceza, un tinut care cuprindea mai multe provincii. Capitala diecezei era una din capitalele provinciilor din cuprinsul ei, de regula cea care era si cel mai important centru politic si administrativ al unitatii teritoriale respective, adica al diecezei. Cinstea si prestigiul de care se bucura in mod cu totul deosebit puterea politica din capitala diecezei, ca si influenta pe care o exercita asupra celei din capitalele provinciilor au influentat schimbarea raportului de egalitate intre mitropoliti ca intaistatatori bisericesti ai provinciilor. Astfel, mitropolitii din capitalele diecezelor incep sa fie luati in seama mai mult decat cei din capitalele provinciilor. La inceput, deosebirea se semnaleaza doar printr-o intaietate de onoare, apoi, si printr-un drept jurisdictional corespunzator noii demnitati. Diferentierea dintre scaunele mitropolitane va fi fost mult mai accentuata acolo unde scaunul episcopal din capitala diecezei va fi fost intemeiat de unul din Sfintii Apostoli sau va fi fost pastorit de Sfinti Parinti cu mare reputatie bisericeasca.

Aceasta diferentiere a dobandit un caracter formal si permanent in momentul in care Biserica si-a insusit in organizatia ei si dieceza, facand-o unitate teritoriala compusa din mai multe provincii mitropolitane.

Mitropolitii din capitala fiecarei dieceze devin capetenii bisericesti ai diecezei, sub jurisdictia partiala a lor intrand toti ceilalti mitropoliti din cuprinsul respectivei unitati teritoriale. Fata de acestia din urma, ei se numesc mitropoliti superiori sau exarhi, iar tinutul de sub jurisdictia lor - exarhat. Primele referinte canonice despre aceasta demnitate le aflam in canonul 6 al Sinodului I Ecumenic, care mentioneaza ca episcopul din Alexandria trebuie sa se bucure in mod liber de drepturile ce tineau de demnitatea sa. Dar in aceasta vreme drepturile acestui episcop nu erau drepturile mitropolitilor de rand, in sensul in care se vorbeste in canonul 4 al aceluiasi sinod, ci se intindeau, asupra mai multor provincii si anume : asupra Egiptului, Libiei si Pentapolei, provincii care, toate, aveau mitropolitii lor proprii cu episcopii subordonati acestora.

Acelasi raport de jurisdictie exista si intre episcopul Romei si mitropolitii si episcopii din unitatile bisericesti mitropolitane ce formau dieceza de Roma". Tot prin acest canon (6), Sinodul I Ecumenic hotaraste ca privilegiile Bisericilor din Alexandria si Roma sa fie. recunoscute si celei din Antiohia, capitala diecezei Rasaritului, si in celelalte provincii sa se pastreze prerogativele pe seama Bisericilor.

Canonul precizeaza ca "aceasta jurisdictie nu se intemeiaza pe vreo lege anterioara, nici pe vreo randuiala apostolica; ci pe obiceiul de drept al Bisericii. Deci, canonul consacra in aceasta privinta un obicei care se formase pana la acea data. Textul canonului mai aminteste insa si de episcopul Romei, si precizeaza ca "si acestuia s-a "obisnuit" sa i se recunoasca o jurisdictie de acelasi nivel ca si episcopilor din Alexandria si din Antiohia si din alte provincii...".

De aici rezulta, mai intai, ca nu s-a pus problema recunoasterii vreunei jurisdictii pe seama Scaunului din Roma asupra intregii Biserici sau macar asupra vreunui teritoriu mai mare, ci doar asupra unui teritoriu de proportiile jurisdictiei scaunelor din Alexandria si Antiohia, adica a una sau doua dieceze sau exarhate.

In al doilea rand, se vede clar din textul canonului ca si respectivul drept de jurisdictie al episcopului Romei se intemeiaza tot pe obiceiul juridic care s-a creat in acea parte a Bisericii, si nicidecum pe vreo lege scrisa, pe vreo randuiala apostolica sau pe una de "drept divin", cum obisnuiesc sa spuna, fara nici un temei, cei cara pretind ca un astfel de drept ar rezulta din vointa expresa a Mantuitorului.

In al treilea rand, trebuie retinut faptul ca pozitia episcopului Romei nici nu este amintita ca cea dintai, ci numai in rand cu aceea a episcopilor din Alexandria si din Antiohia si din alte provincii, fara a i se da vreo importanta deosebita si fara a se aminti nimic despre vre-un eventual drept superior pe care l-ar fi avut episcopul Romei in raport cu toti ceilalti. Or, daca ar fi existat un asemenea drept, atunci Sinodul I Ecumenic, adica cel dintai sinod cu autoritate universala in intreaga Biserica, nu ar fi evitat sa precizeze acest drept superior pe seama episcopului Romei, si inca tocmai in cadrul precizarilor pe care le face in legatura cu discutia despre intaietatea pe care o dobandisera unele din principalele scaune ale Bisericii...".

Urmand principiul stabilit in canonul 6, Smodul I Ecumenic si-a indreptat atentia asupra Scaunului episcopal din Ierusalim si hotaraste, in canonul imediat urmator (7), ca, pe langa cinstea deosebita ce i se cuvenea prin traditie episcopului sfintei cetati ca leagan al crestinismului, acesta sa se bucure si "de cele ce insotesc onorurile", pastrandu-se mitropoliei demnitatea proprie acesteia.

Cu alte cuvinte, sinodul recunoaste intaietatea autoritatii episcopului din Ierusalim fata de toti ceilalti episcopi ai provinciei, fara. a deveni mitropolit, ci ramanand inca subordonat jurisdictiei canonice a mitropolitului din Cezareea Palestinei. Nici nuse putea obtine mai mult pentru episcopul Ierusalimului in vremea aceasta, cand, pentru o buna organizare administrativa a Bisericii, se statornicise randuiala canonica ca unitatile bisericesti mitropolitane sa coincida cu provinciile politice. Ridicarea episcopului din Ierusalim la demnitatile superioare se va face ulterior.

Pe langa hotararile amintite pana acum, Sinodul I Ecumenic mai hotaraste sa nu fie doi episcopi intr-o cetate, data fiind importanta episcopului in Biserica. Totodata, a dispus "sa nu se stramute din cetate in cetate nici episcopul, nici prezbiterul, nici diaconul. Iar daca cineva dupa hotararea sfantului si marelui sinod ar incerca sa faca ceva de acest fel..., sa se anuleze negresit ceea ce s-a facut si se va restitui Bisericii la care a fost hirotonit episcopul sau prezbiterul". Aceasta stabilitate a clerului a "fost provocata de folosul practic al Bisericii si mai fusese impusa si prin hotararea canoanelor 14 si 15 apostolice. Fiecare cleric trebuia sa ramana in cetatea la care era randuit dintru inceput si nu era permisa mutarea arbitrara dintr-un loc intr-altul. Este un ideal, care nu totdeauna a putut fi realizat. Totusi ramane randuiala de principiu ca transferul sa se faca numai cu aprobarea autoritatii, nicidecum dupa hotararea proprie. Si pentru a impiedica pe cei ce ar fi tentati sa incalce aceasta randuiala canonica, Sinodul I Ecumenic dispune ca acestia "Sa nu fie primiti la biserica, ci sa fie determinati sa se inapoieze la parohiile lor.

Iata cateva dintre cele mai importante masuri pe care Sinodul I Ecumenic le-a luat pentru reorganizarea Bisericii. In primele trei secole Biserica nu a dat amploare deosebita organizarii ei, pentru ca nu a avut conditii favorabile. Ea s-a straduit sa apara mai ales ca un corp spiritual, pentru a nu atrage si mai mult furia persecutorilor. Situatia s-a schimbat dupa ce crestinismul a dobandit libertate de manifestare prin Edictul de la Milan din anul 313. Profitand de libertatea acordata prin acest edict, Biserica a dat un impuls organizarii ei, pentru a dirija mai sistematic si cu mai mult folos opera de propovaduire a noii invataturi.

In acest scop, ea a luat o serie de masuri organizatorice in cadrul lucrarilor Sinodului I Ecumenic. Consfintind principiul conform caruia organizarea bisericeasca trebuie sa se adapteze dupa cea de stat, acest sinod a hotarat ca in cadrul eparhiei sau provinciei politice sa fiinteze mitropolia, ca unitate administrativa bisericeasca ce cuprinde mai multe cetati si este condusa de un mitropolit, iar in cadrul diecezei sa se organizeze exarhatul, ca unitate administrativa bisericeasca ce cuprinde mai multe mitropolii si este condusa de exarh. Dupa anul 325, Biserica dobandeste preponderenta in intreaga viata obsteasca a imperiului ceea ce se vadeste si in organizarea din ce in ce mai dezvoltata a ei, care va culmina cu aparitia "patriarhiei" in secolul al V-lea.

Din analizarea modului in care a procedat Sinodul I Ecumenic la confirmarea unor randuieli vechi de organizare si la modificarea si completarea altora, reiese ca oricand Biserica se poate adapta la conditiile vremii.

Prarintele D. Valdman






Niciun comentariu: