miercuri, 29 septembrie 2010

Congresul Facultăţilor de Teologie s-a încheiat



În Sala „Conventus” din incinta Palatului Patriarhiei s-au încheiat ieri, 28 septembrie, lucrările celui de-al IV-lea Congres Naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, informează 'Ziarul Lumina'. Tema congresului a fost „Cercetarea teologică astăzi” la care au participat reprezentanţii facultăţilor de teologie din ţară ce au susţinut prelegeri despre cercetarea teologică în spaţiul universitar românesc şi au evaluat lucrările celor două zile în care s-a desfăşurat evenimentul.

Lucrările s-au desfăşurat pe parcursul a patru sesiuni, prima sesiune fiind dedicată aniversării Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, iar ultima a avut ca temă 'Cercetarea teologică astăzi'. Cuvântul de deschidere a congresului a fost susţinut de către părintele prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Sesiunea aniversară a fost prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a susţinut prelegerea „Cercetarea teologică - aprofundare a cunoaşterii credinţei şi vieţii bisericii”.
Sursa: www.basilica.ro

De asemenea, au mai prezentat alocuţiuni prof. univ. Ioan Pânzaru, rectorul Universităţii din Bucureşti, conf. univ. Adrian Lemeni, secretar de stat pentru culte, şi părintele conf. univ. Mihai Săsăujan, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, care a prezentat referatul cu tema 'Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române, în documentele diplomatice'.

Teme prioritare de cercetare în teologia ortodoxă

În Sesiunea I, al cărei moderator a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, s-a dezbătut tema 'Cercetarea teologică în spaţiul universitar românesc'. Sesiunea a II-a, a cărei temă a fost 'Teme prioritare de cercetare în teologia ortodoxă', a fost moderată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi au fost prezentate referatele: 'Teme prioritare de cercetare în teologia biblică', al părintelui prof. univ. Constantin Coman, în care a arătat că priorităţile în cercetarea biblică românească. Părintele profesor univ. Vasile Leb a susţinut referatul 'Teme prioritare de cercetare în teologia istorică', iar pr. prof. univ. Ioan Tulcan a prezentat 'Teme prioritare de cercetare în teologia sistematică', în timp ce pr. prof. univ. Viorel Sava a evidenţiat 'Teme prioritare de cercetare în teologia practică'.

Sesiunea a III-a a fost moderată de către Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar patriarhal, iar tema a fost 'Cercetarea teologică şi viaţa Bisericii'. Au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Episcop Timotei, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei. Au fost susţinute referatele: 'Viaţa Bisericii ca obiect al cercetării teologice' (pr. prof. univ. Emil Jurcan, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia); 'Metode, perspective şi finalităţi ale cercetării teologice' (conf. univ. Cristinel Ioja, de la Facultatea de Teologie din Arad); 'Spre o identitate proprie teologiei ortodoxe' (lect. univ. Radu Preda, de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca) şi 'Cercetarea teologică şi continuitatea Tradiţiei' (pr. lect. univ. David Pestroiu). La finalul fiecărei sesiuni au avut loc discuţii în plen. Ieri, au avut loc discuţii pe trei grupe potrivit temelor celor trei sesiuni ale congresului, apoi, prezentarea în plen a discuţiilor din grupe şi adoptarea comunicatului final.

„Ceea ce este foarte folositor pentru noi practic acum sunt anumite teme de cercetare pentru fiecare domeniu teologic. Aici mă refer la cele patru mari domenii, biblic, istoric, sistematic şi practic, care vor putea fi folosite de fiecare facultate şi mai ales de şcolile doctorale. De asemenea, s-au făcut anumite propuneri practice ca să existe o colaborare şi o legătură strânsă între şcolile doctorale, între profesorii îndrumători de doctorat în aşa fel încât să fie cunoscute temele care vor fi date, care sunt teme de cercetare de fapt, şi să nu existe suprapuneri sau chiar fraudă. De aceea, considerăm că acest congres a fost o reuşită”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, după cum informează TRINITAS TV.

Tot în cadrul sesiunii finale, au fost lansate şi trei hărţi realizate de Patriarhia Română în parteneriat cu Editura Cartographia şi cu Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Justinian Patriarhul' din Bucureşti. Hărţile sunt destinate atât studenţilor şi profesorilor din învăţământul teologic, cât şi profesorilor de religie deoarece conţin informaţii esenţiale din Vechiul şi Noul Testament şi despre Asia Mică şi Capadocia secolului al IV-lea.

Următorul congres naţional al instituţiilor de învăţământ teologic superior va avea loc peste doi ani, la Cluj-Napoca.

Niciun comentariu: