In iunie 2010 am absolvit Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii din Craiova (Specializarea Drept, zi), susţinând lucrarea de licenţă la disciplina Drept civil. Partea generală: Capacitatea civilă a Bisericii Ortodoxe Române, sub conducerea ştiinţifică a Dlui Prof. Univ. Dr. Sevastian Cercel. Festivitatea de decernare a diplomelor de licență pentru absolvenții promoției 2010 s-a organizat în data de 20 iulie 2010, în Sala Albastră a Universității din Craiova.
Diplomele au fost înmânate de decanul facultății, Prof. Univ. Dr. Dan Claudiu Dănișor, în prezența celor doi prodecani, Prof. Univ. Dr. Sevastian Cercel și Prof. Univ. Dr. Daniel Ghiță, după următorul program:
- Specializarea DREPT, cursuri de zi:
- Modulul Drept public (grupele 5401-5404): 900 - 1030
- Modulul Drept privat (grupele 5405-5408: 1100 - 1230
- Modulul Științe penale (grupele 5409-5412): 1300 - 1430
Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a fost autorizata sa functioneze pentru specializarea Drept prin Hotararea Guvernului nr. 568 din 28 iulie 1995, iar in sedinta Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica din 24 februarie 1997 s-a propus acreditarea facultatii pentru specializarea Drept, fiind prima facultate din tara infiintata dupa 1990 care, indeplinind toate standardele prevazute de lege, a primit girul acreditarii. In aceeasi sedinta a fost autorizata functionarea in cadrul Facultatii de Drept si Stiinte Administrative incepand cu anul universitar 1997/1998, a specializarii Administratie publica.
Studii universitare de licenta, durata studiilor - 4/3 ani, zi, ID/FR
Domenii: Drept, Stiinte administrative
Master: durata studiilor - 2 ani, zi
Domenii: Drept, Stiinte administrative
Doctorat, domeniul Drept, 4 conducatori de doctorat
Corpul profesoral: 18 profesori, 10 conferentiari, 34 lectori, 25 asistenti si 6 preparatori
Efectiv cursanti: - ciclul de licenta - 2761 - masteranzi - 24
Scurt istoric
Infiintarea unei facultati de drept la Craiova, in inima Olteniei, a fost un vis vechi al locuitorilor acestor meleaguri din randul carora s-au ridicat personalitati ilustre ale dreptului romanesc, precum logofatul Nestor Craiovescu - primul profesor roman de drept si principal autor al Legiuirii Caragea, Nicolae Titulescu - academician, profesor universitar, cel mai mare diplomat roman, Valentin Al. Georgescu - academician, profesor universitar, cel mai valoros romanist si istoric al dreptului romanesc, Ion P. Filipescu - academician, profesor universitar, reputat specialist in dreptul familiei si dreptul international privat, Nicolae Mateescu Matte - academician, profesor universitar, pionier al dreptului international aerian si parinte al dreptului spatial.
Dupa demersurile infructuoase intreprinse in anii '70, invatamantul juridic superior craiovean a devenit realitate in anul universitar 1990/1991 prin crearea unei sectii de drept in cadrul Facultatii de Litere si Istorie. Primind o cifra de scolarizare de 25 de locuri, sectia a functionat in primul an de activitate cu 5 cadre didactice proprii (un profesor, un conferentiar, doi lectori si un asistent universitar). Din anul universitar 1991/1992, pe langa forma de invatamant cursuri de zi, s-a aprobat si forma cursuri fara frecventa.
Prin ordinul Ministrului Invatamantului si Stiintei nr. 8925 din 11 noiembrie 1991 sectia de drept a fost transformata incepand cu 1 decembrie 1991 in facultate care, de la 4 martie 1992, poarta numele marelui diplomat Nicolae Titulescu.
Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a fost autorizata sa functioneze pentru specializarea drept prin Hotararea Guvernului nr. 568 din 28 iulie 1995, iar in sedinta Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica din 24 februarie 1997 s-a propus acreditarea facultatii pentru specializarea drept, fiind prima facultate din tara infiintata dupa 1990 care, indeplinind toate standardele prevazute de lege, a primit girul acreditarii. In aceeasi sedinta a C.N.E.A.A. a fost autorizata functionarea in cadrul Facultatii de Drept si Stiinte Administrative, incepand cu anul universitar 1997/1998, a specializarii Administratie publica (invatamant de lunga durata).
In perioada 1994-2001 au absolvit facultatea peste 3000 de studenti.
In prezent, Facultatea de Drept si Stiinte Administrative are peste 3500 de studenti la cursurile de zi si fara frecventa, din care aproape 130 de studenti straini (Albania, Bulgaria, Burkina Faso, Grecia, Iordania, Republica Moldova si Ucraina). Acestia isi desfasoara activitatea profesionala la specializarile Drept, Administratie publica si Asistenta Manageriala si Secretariat
Cele peste 90 de cadre didactice proprii isi desfasoara activitatea in cadrul catedrelor de Drept privat, Drept public si Administratie publica. Personalul didactic auxiliar si personalul tehnic-administrativ este compus din 16 salariati.
Activitatea didactica se desfasoara in spatii de invatamant moderne, constand in 5 amfiteatre si sali de curs si 9 sali de seminar , precum si laboratoare de criminalistica si informatica juridica cu dotari moderne.
De asemenea, facultatea beneficiaza si de o biblioteca juridica proprie.
In cadrul facultatii isi desfasoara activitatea Institutul de cercetari juridice fundamentale, creat in cadrul unui program de cercetare finantat de Banca Mondiala si de Guvernul Romaniei.
Facultatea are incheiate numeroase conventii de colaborare internationala cu urmatoarele universitati partenere:
-Universitatea din Torino, Italia - program Socrates;
-Universitea din Bourbogne, Dijon, Franta - program Socrates;
-Universitatea Robert Schuman, Strasbourg,Franta - program Socrates;
-Universitatea din Fribourg, Elvetia
-Universitatea Makenzie, Sao Paolo, Brazilia;
-Universitatea Manaos, Brazilia;
-Universitatea de stat din Sao Paolo, Brazilia;
-Universitatea Foz de Igoasu, Brazilia;
-Universitatea Anapolis, Brazilia;
-Universitatea Goianis, Brazilia;
-Universitatea Brasilia, Brazilia;
-Saarland University - Saarbruken
-Noua Universitate Bulgara - Sofia
Programe de studii
La nivelul studiilor de licenta a intervenit urmatoarea schimbare majora: a intrat in lichidare invatamantul de scurta durata, respectiv Colegiul de Administratie Publica Locala, si am preluat si transformat specializarea Asistenta Manageriala si Secretariat.
Timp de 4 ani au functionat in fiecare an cel putin 3 programe masterale, incercandu-se adaptarea lor la nevoile practicienilor. Aici a existat o anumita ezitare a conducerii facultatii datorita impreciziei legislative ce a tinut de durata studiilor de master si de nivelul la care se face autorizarea studiilor de master.
O crestere semnificativa a activitatilor specifice s-a simtit la nivelul studiilor doctorale, unde in urma unor eforturi sustinute s-a reusit crearea unei Scoli doctorale care azi poarta numele academicianului Tudor Radu Popescu.
Rezultatele procesului de invatamant
Fara a avea o evidenta statistica foarte precisa, din informatiile centralizate de Ministerul Justitiei, INM, si barourile cu care exista relatii de comunicare bune, se poate spune ca absolventii Facultatii de Drept si Stiinte Administrative s-au aflat constant pe pozitii fruntase, fiind de exemplu in primele trei locuri la examenul de intrare la INM. Deasemenea, multi dintre absolventii specializarii Administratie Publica au pasit cu succes pe portile INA sau in profesia de functionar public. Nu trebuie uitata dimensiunea externa, absolventii facultatii reusind sa se inscrie in programe masterale in afara tarii, sau sa lucreze deja in institutii europene ca stagiari.
In anul 2007, 34 de absolventi ai facultatii au fost admisi la INM (numarul de locuri pentru admitere 150)
Activitatea de cercetare
Activitatea de cercetare pe baza de granturi sau contracte cu tertii s-a materializat in obtinerea de finantare in 25 de proiecte, sumele obtinute fiind utilizate la achizitia de carte, aparatura, sau in organizarea de simpozioane.
Fara a incerca sa nominalizam toate manifestarile stiintifice trebuie remarcata activitatea catedrelor care, in fiecare an au organizat cel putin un simpozion international. Cu titlu de exemplu amintim aici:
a) Simpozionul international "Le phenomene administratif dans l'espace europeenne", la catedra de Administratie publica-aprilie 2007
b) Sesiunea stiintifica internationala de Stiinte Penale "Noutati legislative in spatiul juridic penal european" la Catedra de Drept public - octombrie 2007
c) Influenta dreptului european asupra dreptului national - mai 2007 la Catedra de Drept privat
d) al 11-lea colocviu al romanistilor din Europa centro-orientala si Asia
Activitatea de cercetare a fost recompensata de numeroase premii a Academiei Romane dupa cum urmeaza:
2004 - Premiul "Simion Barnutiu" pentru "Filozofia dreptului marile curente", autori: prof.univ.dr. Ion Dogaru, prof.univ.dr. Gheorghe Danisor, prof.univ.dr. Dan Claudiu Danisor, prof.univ.dr. Nicolae Popa
2005 - Premiul "Simion Barnutiu" pentru "Teoria generala a contractelor aleatorii", autor Roberta Nitoiu
2006 - Premiul "Simion Barnutiu" pentru "Infractiunile de coruptie si cele asimilate sau in legatura cu acestea ", autor Horia Diaconescu
2007 - Premiul "Andrei Radulescu" pentru "Drept civil. Teoria generala a actelor cu titlu gratuit", autori: lect.univ.dr. Manuela Istratoaie, lect.univ.dr. Marieta Soreata, lect.univ.dr. Cristina Stanciu.
Relatii internationale
Programe europene
Cea mai importanta dezvoltare a cunoscut-o colaborarea in programul Erasmus-Socrates, existand in momentul de fata conventii semnate cu Universitatea Bourgogne, Universitatea Lyon III, Universitatea Robert Schumann, Universitatea din Fribourg , Universitatea din Linz si aceea din Saarbruecken. De departe cea mai exploatata conventie a fost aceea cu Universitatea Bourgogne din Dijon, atat pentru mobilitatile studentesti cat si pentru cele ale cadrelor didactice, urmata de conventiile cu Universitatile Lyon III, Saarbruecken si Fribourg, cu precizarea pentru ultimele doua ca au fost exploatate in principal mobilitatile cadrelor didactice.
Anual au beneficiat de mobilitati un numar de aproximativ 15 studenti si 3-4 cadre didactice.
Profesor invitat - Universitatea din Dijon si Istitutul de Inalte Studii Europene Strasbourg: prof.univ.dr. Dan Claudiu Danisor
Profesori care au sustinut cursuri in programul Socrate la universitati partenere: conf.univ.dr. Gabriel Olteanu, lect.univ.dr. Sebastian Raduletu, asist.univ. Sonia draghici, asist.univ. Madalina Nica, prof.univ.dr. Lucian Buse
Granturi de cercetare internationale: prof.univ.dr. Dan Claudiu Danisor - membru in echipa de cercetare a grantului <
Colaborari internationale in afara programelor europene, intemeiate pe conventii cu universitati partenere
In ultimii patru ani au fost semnate 5 conventii de colaborare cu universitati partenere: Universitatea Xiamen din China, Universitatea Saarbruecken din Germania, Universitatea din Fribourg, Universitatea Lzon III si Universitatea Cambridge. Ca urmare a acestor conventii au fost organizate:
- doua colocvii internationale in colaborare cu Universitatea Saarbruecken din Germania, unul la Saarbruecken in mai 2006 si unul la Craiova in mai 2007;
- simpozionul "Mircea Eliade et la pensee mythique";
- doua seminarii studentesti in colaborare cu Universitatea din Fribourg, la Craiova in 2006 si Fribourg 2007, pe teme ce tin de criminologie;
- cursuri post universitare sustinute de profesori de la Universitatea din Cambridge.
BAZA MATERIALA
Facultatea de Drept isi desfasoara activitatea in Cladirea Centrala a Universitatii din Craiova, str. A.I. Cuza nr. 13
Spatii de invatamant:
1.-Amfiteatrul "Nicolae Titulescu"-443A-160 locuri
2.-Amfiteatrul "Mihail Eliescu"-443C-120 locuri
3.-Amfiteatrul "Mircea Djuvara"-CM1-138 locuri
4.-Amfiteatrul"Ion Tanoviceanu"-CM6-72 locuri
5.-Amfiteatrul "Grigore Geamanu"-CM7-59 locuri
6.-Sali de seminar-443B, 452, CM2, CM3, CM4, CM5, 504, 505, 506
7-Laboratorul de criminalistica/medicina legala-328-30 locuri
8-Laboratorul de informatica juridica-449-12 statii de lucru/24 locuri
Biblioteca
Ca parte a bibliotecii Universitatii, pe langa Facultatea de Drept si Stiinte Administrative functioneaza o mini-biblioteca cu literatura juridica straina (in jur de 3000 de volume) si unicate.
CONDUCEREA FACULTATII
Decan - prof. univ. dr. Dan Claudiu Danisor
Prodecani
- prof. univ. dr. Sevastian Cercel
- prof. univ. dr. Stefan Scurtu
- conf. univ. dr. Anca Ileana Dusca
- conf. univ. dr. Daniel Ghita
Secretar stiintific - conf. univ. dr. Lucian Sauleanu
Sef Catedra Drept Privat - prof. univ. dr. Pompil Draghici
Sef Catedra Drept public - prof. univ. dr. Adi Oroveanu Hantiu
Sef Catedra Administratie publica - prof. univ. dr. Iulian Nedelcu
Secretar sef - Vali Gabroveanu Foamete
Secretariat zi: Cladirea centrala, camera 327 - Telefon 410427 - int.104
Secretariat frecventa redusa: Cladirea centrala, camera 326 - Telefon 410427 - int.107
Pagina web a Facultatii: http://drept.ucv.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu