sâmbătă, 10 iulie 2010

Întâlnirea reprezentanţilor Facultăţilor de Teologie din Europa la Graz, în Austria

Reprezentanţii Facultăţilor de Teologie din Europa s-au întâlnit zilele acestea, la Graz, în Austria. Reuniunea consultativă are rolul de a crea parteneriate între Facultăţile de Teologie.

Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS, părintele profesor Daniel Benga, Prodecanul Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti: „La această manifestare academică sunt prezente foarte multe facultăţi din toată Europa, fiind peste 30 de participanţi şi sunt reprezentate atât facultăţi de teologie ortodoxă, cât şi cele de teologie catolică şi teologie protestantă, începând din Scandinavia, până în Peninsula Iberică, Moscova, Armenia, dar şi facultăţile din sud-estul Europei. Tema de discuţie este ‘Teologia Academică - între educaţie, cercetare şi ştiinţă’ şi s-a încercat găsirea unor soluţii pentru ca facultăţile de teologie din Europa să aibă o voce comună cu care se poată adresa instituţiilor europene şi societăţilor europene, datorită faptului că se observă un fenomen interesant şi îngrijorător în Europa de vest, în special, faptul că teologia devine tot mai marginalizată în universităţi, iar studiile teologice nu mai sunt finanţate cum se cuvine şi există o nouă tendinţă de a etala facultăţi în care se studiază aşa numitele studii religioase, adică omul studiază religia dintr-o perspectivă neutră, participanţii din Scandinavia, din Olanda arătându-şi îngrijorarea lor pentru faptul că studenţii nu mai vin să studieze teologie, ci studii religioase, ceea ce face ca numărul studenţilor în aceste facultăţi să fie din ce în ce mai mic”.

În cadrul întâlnirilor au fost luate în discuţie, printre altele, atât probleme misionare, cât şi financiare: „În timpul dezbaterilor s-a discutat foarte mult despre proiecte comune ale Facultăţilor de Teologie din Europa şi anume, referitoare la impactul pe care Religia şi credinţa îl au în special asupra societăţii şi asupra modului în care Teologia trebuie comunicată lumii de astăzi. În acelaşi timp, în special participanţii ortodocşi, noi, cei din România, am insistat asupra relaţiei foarte strânse pe care Teologia Academică trebuie să o aibă cu Biserica şi susţinerea pe care Teologia Academică trebuie să o aducă misiunii Bisericii şi implicării Bisericii în societate, iar acest punct a fost unul important în discuţiile pe care le-am purtat”, a mai adăugat părintele profesor Benga, după cum ne informează TRINITAS TV.

La consultaţia Facultăţilor de Teologie de la Graz participă şi ierarhi din întreaga Europă: „Din partea Bisericii Ortodoxe participă Eminenţa Sa Mitropolitul Emanuel al Franţei care este în momentul de faţă şi Preşedintele Conferinţei Bisericilor Europene şi care a ţinut o prelegere foarte interesantă şi importantă cu privire la relaţia dintre Teologie, ştiinţă şi educaţie din perspectiva Conferinţei Bisericilor Europene. În acelaşi timp va fi prezent şi Eminenţa Sa Mitropolitul Michael al Austriei care face parte din Patriarhia Ecumenică. Din partea Bisericii Catolice este prezent Cardinalul Karl Lehmann care este episcop de Mainz şi în acelaşi timp şi Preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din Germania. Din partea Bisericii Evanghelice din Austria a fost prezent un episcop”, a mai precizat părintele profesor Daniel Benga.

Întâlnirea reprezentanţilor Facultăţilor de Teologie din Europa se va încheia mâine, 10 iulie, cu un moment festiv.
www.basilica.ro

Niciun comentariu: