luni, 29 august 2011

Hram de tradiţie la Mănăstirea Cămărăşasca: IPS Părinte Irineu a elogiat jertfa mărturisitoare a Botezătorului

29.08.2011 – Hram de tradiţie la Mănăstirea Cămărăşasca: IPS Părinte Irineu a elogiat jertfa mărturisitoare a Botezătorului

Mănăstirea „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” – Cămărăşasca, din judeţul Gorj, şi-a serbat astăzi hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

Praznicul Sfântului Mare Prooroc Ioan, Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, a adunat astăzi la Mănăstirea Cămărăşasca sute de credincioşi gorjeni veniţi din toate colţurile judeţului pentru a lua parte la slujba Sfintei Liturghii şi pentru a asculta cuvântul de învăţătură al IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Prăznuirea celui ce „s-a jertfit pentru Adevăr şi legea lui Dumnezeu”
Sărbătoarea a început de ieri seară prin slujba Vecerniei, unită cu Privegherea. Astăzi, la primele ore ale dimineţii, părinţii slujitori l-au întâmpinat pe IPS Irineu în biserica mare, după care au luat parte la oficierea Sfintei Liturghii, în altarul de vară al cinstitului aşezământ. La final, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre rolul şi exemplul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul în iconomia mântuirii noastre: „Noi îl cinstim pe Botăzătorul Domnului nu neaparat ca pe unul care a fost ucis de Irod, ci mai ales pentru jertfa lui. În moartea sa a fost ca un stâlp de lumină care nu s-a clătinat şi ne-a arătat că Adevărul despre care a vorbit este puternic şi vrednic de toată osteneala noastră. Prin mucenicia sa, sfântul ne aduce aminte de cuvintele Mântuitorului Hristos care spune: «Oricine va mărturisi despre Mine înaintea oamenilor şi Eu voi mărturisi despre el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri» (Matei 10, 32). Aşadar, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul ne dă curajul de a ne arăta dârji în faţa răutăţilor umane. Din exemplul său învăţăm cum trebuie să-L mărturisim pe Iisus Hristos şi în ce fel putem arăta prin viaţa noastră virtutea, curajul şi bărbăţia. De aceea praznicul de astăzi este cu post şi rugăciune, ca să nu se arate sărbătoarea ca pe o continuare a banchetului lui Irod, ci să fie o apropiere de viaţa sfântului. Aşa cum el a postit şi noi trebuie să postim în ziua lui. De aceea, pe de o parte numim ziua de astăzi praznic, cum este rânduiala orcărui praznic de bucurie şi, pe de altă parte, smerenie, în amintirea celui care s-a jertfit pentru Adevăr şi legea lui Dumnezeu”.
După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii, ostenitorii şi binefăcătorii sfântului aşezământ.


Mănăstirea Cămărăşasca a fost temeluită în anul 1780, în timpul domnitorului Alexandru Ipsilanti. În secolul al XIX- le a fost refăcută şi consolidată de membri familiei Cămărăşescu, din Târgu Cărbuneşti. A fost mai multă vreme închisă în timpul regimului comunist, revenind în patrimoniul Bisericii din Oltenia abia în anul 1992, în timpul vrednicului de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu. Astăzi funcţionază ca mănăstire de maici şi are 20 de vieţuitoare care sunt conduse de maica Hristofora.

Niciun comentariu: