joi, 27 noiembrie 2008

SPIRITUALITATE SI CULTURA IN SIRIA DE ASTAZI



În perioada 17-24 noiembrie 2008, a avut loc deplasarea în Republica Arabă Siriană a unei delegații române, pentru organizarea căreia şi-au dat concursul atât Ambasada României din Siria în persoana Excelenţei Sale, Dl. Ambasador Dan Sandovici, precum şi reprezentanţii autorităţilor locale siriene, în mod special, Dl. Dr. Muhammad Habash, membru în Parlamentul Siriei şi directorul Centrului de Studii Islamice din Damasc.
Delegaţia română, condusă de Înaltpreasfinţitul Dr. Irineu Ioan Popa, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost alcătuită din Conf. Univ. Dr. Mihai Valentin Vladimirescu, Prodecanul Facultății de Teologie a Universității din Craiova, Parintele Arhimandrit Mihail Bălan - Starețul Mănăstirii Râșca, Informatician Corneliu Daniel Ene, Responsabilul Laboratorului de Informatică al Facultății de Teologie din Craiova, Preparator drd. Mihai Ciurea și Marcel Glăvan, consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei. Conform celor spuse de Înaltpreasfinţitul Dr. Irineu Popa, care este şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, „scopul principal al vizitei a fost stabilirea de contacte academice între Universitatea din Damasc şi Universitatea din Craiova, în vederea schimbului de studenţi şi de profesori între cele două instituţii de învăţământ superior, dată fiind şi tradiţia îndelungată a numărului mare de tineri sirieni care şi-au desăvârşit studiile în cadrul diferitelor facultăţi din România”. Pe lângă întâlnirea cu Preşedintele Universităţii din Damasc, Prof. Dr. Wael Mualla, precum şi cu decanul şi cu profesorii Facultăţii de Jurisprudenţă şi Teologie Islamică, programul vizitei a presupus şi o serie de întâlniri atât cu diverse personalităţi de pe scena politică actuală a ţării gazde: Dna Dr. Najjah Al Attar – Vicepreşedinte al Republicii Arabe Siriene, precum şi cu cei mai importanţi lideri religioşi musulmani: Eminenţa Sa, Dr. Ahmad Badr Al-Din Hassoun – Marele Muftiu al Siriei; reprezentanţii Asociaţiei Savanţilor în Teologie; Dr. Suheib Al Shami – Membru al Consiliului Superior Religios; Dr. Mahmoud Kiftaru – fiul fostului Mare Muftiu al Siriei. Un moment cu totul și cu totul impresionant l-a reprezentat întâlnirea cu membrii comunității românești din Damasc, întâlnire în cadrul căreia Înaltpreasfințitul Irineu a răspuns numeroaselor întrebări adresate de către românii stabiliți în Siria. S-a avut, de asemenea, în vedere şi salutarea frăţească adresată mai multor conducători spirituali ai creştinilor din Siria, care reprezintă un procent de aproximativ 10% din populaţia ţării: Preafericirea Sa Ignatie IV Hazim – Patriarhul ortodox grec al Antiohiei şi al Întregului Orient; Ignatius Zakka I Iwas –Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Siriene; Arhiepiscopul Salwanos Butros al-Nameh – Arhidioceza din Homs şi Hama; Alexis Abdul Karîm – Arhiepiscop ortodox de Homs; Gregorios Yohanna Ibrahim – Arhiepiscopul grec ortodox de Alep.
Siria a fost încă din primele clipe ale istoriei umanităţii un important leagăn de civilizaţie, care a redat lumii veritabila sa dimensiune filosofică, socială şi culturală. Numeroasele monumente descoperite aici (precum şi cele nedescoperite, a căror existenţă este numai presupusă de specialişti), provenind din perioade istorice diferite, constituie mărturia trecutului glorios al acestei ţări. De asemenea, zorii creştinismului au răsărit şi asupra acestui pământ binecuvântat de Dumnezeu. Antiohia Siriei este al doilea mare centru al creştinismului primar, constituind – după Biserica-mamă din Ierusalim – principalul vector al misiunii creştine în lumea păgână. Damascul, cel mai vechi oraş locuit în mod neîntrerupt până astăzi, este locul în care prigonitorului Saul i s-a revelat Mântuitorul Iisus Hristos Înviat. Celebra sintagmă „pe drumul Damascului” a devenit astfel sinonimă cu vocaţia sa, care l-a transformat în Sfântul Pavel - Apostolul Neamurilor. „Uliţa Dreaptă” şi Biserica Sfântului Anania ne vorbesc şi astăzi, în mod tainic, despre prezenţa, botezul, misiunea, transformarea radicală a uneia dintre cele mai importante personalităţi a credinţei creştine. Aşadar, numeroasele vestigii arheologice descoperite pe teritoriul actual al Siriei reamintesc evenimentele memorabile ale istoriei creştinismului de la începuturi şi desfăşurate de-a lungul secolelor până astăzi. Este vrednic de amintit şi faptul că aici a rânduit Dumnezeu să se odihnească moaştele Sfântului Elian din Homs (sec. al III-lea d.Hr.), precum şi capul întreg al Sfântului Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Mântuitorului Hristos. Există însă în Siria două locuri remarcabile, care ne frapează în mod special, emblematice pentru caracterul autentic al creştinismului de aici: Ma’aloula şi Qal’at Sem’an.
O veche tradiţie locală spune că Iisus Hristos a călcat pământurile Siriei, a propovăduit aici pe Dumnezeul iubirii creştine şi a săvârşit o serie de minuni pe aceste meleaguri (pe vremea aceea păgâne), în timpul activităţii Sale publice. Probabil sub influenţa relatărilor evanghelice despre incursiunile Mântuitorului în ţinutul Siro-Feniciei (mai precis, în regiunea oraşelor Tir și Sidon – cf. Mt 15, 21-28; Mc 7, 24-30) şi datorită faptului că Damascul făcea parte din „Confederaţia celor zece cetăţi” (Decapolis), tradiţia pioasă şi-a revendicat acest lucru, care nu poate fi susţinut în mod concret de nici un argument serios. Cu toate acestea, Siria este pământul lui Iisus Hristos! Domnul a ajuns aici într-o manieră unică şi este prezent până astăzi aşa cum nu se mai întâlneşte în nici un alt loc din lume: în trei sate din regiunea montană a Siriei (Ma’aloula, Bakha’a şi Juba’adin), localnicii folosesc încă „limba pe care o vorbea Iisus”, aramaica, una dintre cele mai vechi, mai frumoase şi mai savuroase limbi ale omenirii. Probabil că nu este nimic mai frumos şi mai venerabil decât faptul de a rosti Rugăciunea Domnească în aramaică, dialectul local din Ma’aloula, exact aşa cum a făcut-o acum două milenii Însuşi Mântuitorul Hristos, când i-a învăţat pe Sfinţii Săi Apostoli cum trebuie să se roage (cf. Mt 6, 9-14; Lc 11, 1-4).
Oraşul Alep se distinge, ca de altfel toate oraşele importante ale Siriei, prin monumentele, templele, palatele, bisericile şi moscheile sale. Creştinul care îl vizitează se simte, însă, mânat de un dor inefabil spre locul unde s-a nevoit Sfântul Simeon. Situată la NE de Alep, construită pe un loc înalt şi calcaros, Biserica sa (acum un loc părăsit, în a cărui taină pătrunzi mai degrabă cu ochii credinţei) nu s-a lăsat doborâtă nici de vicisitudinile timpurilor, nici de furia duşmanilor. Dumnezeu nu putea îngădui să dispară memoria vie a unui sfânt creştin, a cărui practică ascetică individuală nu a întârziat să se transforme într-una colectivă. Grupul discipolilor s-a apropiat de el, l-a luat drept model şi i-a imitat efortul de mortificare a trupului şi nevoinţa: a petrecut 3 ani într-o cabană din lemn şi 40 de ani pe stâlpul său. De aceea, posteritatea l-a cinstit cu numele de Stâlpnicul (sau Stilitul). Ruinele mânăstirii pe care a construit-o se ridică şi acum impunător, mărturisind despre oamenii sfinţi pe care moartea nu-i face să dispară, ci dimpotrivă să transpară. Cuvintele sunt de prisos… este suficient numai să fii aici pentru a simţi prezenţa Sfântului Simeon şi a miilor de persoane botezate de el. Qal’at Sem’an este, aşadar, un loc sfânt, o picătură de mir coborâtă pe unul dintre pământurile căruia creştinismul îi datorează toată atenţia.
Prep. Univ. Drd. Mihai Ciurea

Sursa: http://www.mihaivladimirescu.ro/ ; 26 nov. 2008

duminică, 16 noiembrie 2008

Al III-lea Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania, Tismana 10-13 nov. 2008


Lucrările celui de-al III-lea Congres Naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din România

Al III-lea Congres Naţional al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din România, „Sfânta Scriptură şi Sfânta Liturghie, izvoare ale teologiei ortodoxe“, organizat anul acesta de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ a Universităţii din Bucureşti, s-a deschis luni, 10 noiembrie a.c., în sala festivă a Mănăstirii Tismana prin cuvântul de salut al Înaltpreasfinţitului Irineu, Mitropolitul Olteniei. Înaltpreasfinţia Sa a arătat că acest congres al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Patriarhiei Române se doreşte a fi un forum, o reuniune şi o continuare a manifestărilor desfăşurate anul acesta la toate nivelurile vieţii bisericeşti, legate de Sfânta Scriptură şi Sfânta Liturghie. „Toţi au răspuns pozitiv la această chemare de a medita, de a gândi, de a reflecta asupra Sfintei Scripturi şi a Sfintei Liturghii. Noi am reunit aici studenţi de la toate facultăţile de teologie. Suntem în perioda premergătoare postului Naşterii Mântuitorului Hristos şi ne dorim ca, fiind aproape de sfârşitul anului, congresul acesta să fie o sinteză a iniţiativiei Sfântului Sinod“, a spus Mitropolitul Olteniei. Acesta a mai arătat că reuniunea de anul acesta a profesorilor de teologie ortodoxă din ţară se vrea a fi de mesaj pentru lumea contemporană. Teologia trebuie să ţină cumpăna dreaptă între vechi şi nou, fără să lase impresia că a trădat datele străbune, şi să fie mărturie pentru o lume secularizată“.În continuare, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a transmis mesajul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Mitropolitul Ardealului a subliniat că fiecare cadru didactic are o responsabilitate specială prin misiunea didactică desfăşurată, evidenţiind faptul că tinerii profesori „trebuie să contribuie în plus la dezvoltarea teologiei şi la menţinerea ridicată a standardului ştiinţific, pentru că Facultatea de Teologie pregăteşte slujitori ai altarului, dar vrem să dezvoltăm şi o concurenţă complementară, nu distructivă“.Mesajul rectorului Universităţii din Craiova, profesorul Ioan Vladimirescu, a fost transmis de către lectorul Mihai Constantinescu, iar după acesta părintele decan Ştefan Buchiu şi părintele decan Ioan Chirilă au transmis mesajul facultăţilor de teologie de la Bucureşti, respectiv Cluj.Seara de luni s-a încheiat cu organizarea secretariatului congresului care va formula spre aprobare comunicatul final şi al grupurilor de lucru care vor dezbate pe secţiuni temele propuse.Lucrările congresului au continuat ieri, 11 noiembrie a.c., după săvârşirea Sfintei Liturghii, cu citirea de către Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, a mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul sesiunii de ieri, moderată de părintele Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, cei prezenţi au audiat referatul „Sfânta Scriptură şi Sfânta Liturghie sau despre organicitatea Sfintei Scripturi cu Sfânta Tradiţie“, susţinut de către părintele profesor Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, şi referatul părintelui Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care a făcut referiri la „Evhologhionul lui Serapion de Thmuis şi importanţa lui pentru istoria Sfintei Liturghii“.În încheirea lucrărilor de ieri, reprezentanţii Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei au prezentat proiecte desfăşurate, au informat pe cei prezenţi despre planurile de învăţământ şi au prezentat evaluarea proiectelor individuale ale facultăţilor de teologie, realizate în ultimii trei ani. Lucrările congresului vor continua şi astăzi, 12 noiembrie a.c., când va avea loc şi întâlnirea Colegiului decanilor.
( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 264/ 12 noiembrie 2008)

IPS Dr. Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, la ceas aniversar


Astăzi, 16 noiembrie 2008, IPS Părinte dr. Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, îşi sărbătoreşte ziua de naştere.Înaltpreasfinţitul Irineu, s-a născut la 16 noiembrie 1957, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea (nume de botez: Ioan).Formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic din Craiova (1975—1980) şi Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1981—1985), unde a fost admis şi pentru cursurile de doctorat, cursuri ce le-a continuat la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge" din Paris (1987—1990), unde i s-a conferit titlul de doctor în 1990. Între 1986-1987 a urmat cursurile de Limba si literatura franceză la Universitatea din Grenoble.În 1974 intră ca frate la Mânăstirea Frăsinei, unde este tuns în monahism în anul 1985, iar ulterior a fost hirotonit ierodiacon (1985) şi ieromonah (1986). În 1991 a fost ales ca Arhiereu Vicar al Episcopiei Râmnicului cu numele „Slătineanul”.Începând cu 1990 a predat ca profesor de Istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic „Saint Serge" (1990—1991), şi ca suplinitor al catedrei de Istoria culturii şi civilizaţiei bizantine (1992—1995). Din 1995 este titular la catedra de Teologie Dogmatica si Morală la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, iar din 24 ianuarie 2008 este decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova.Pe lângă activitatea didactică, a desfăşurat şi o bogată activitate misionar-pastorală, precum şi ştiinţifică, concretizată în cărţi, studii şi articole. A publicat 17 cărţi şi traduceri şi circa 70 de articole şi studii de cercetare teologică. Participant activ la congrese, conferinţe, simpozioane şi întruniri ştiinţifice naţionale şi internaţionale.În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 8 iulie 2008 a fost ales Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Ceremonia de întronizare, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a avut loc în data de 27 iulie 2008, la Catedrala Mitropolitană “Sfântul Dumitru” din Craiova.Să ne trăiţi întru mulţi şi fericiţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit!

Sursa: http://www.m-ol.ro/ ; 16 nov.2008

joi, 9 octombrie 2008

Manifestare ştiinţifică la Constantinopol


Delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române la Simpozionul închinat Sfântului Apostol Pavel

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române compusă din Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar patriarhal, şi Preacucernicul Părinte Conf. Dr. Ionuţ Moldoveanu participă la Sinaxa ( întâlnirea delegaţiilor Bisericilor Ortodoxe surori) şi la Simpozionul paulin organizate de Patriarhia Ecumenică, la Constantinopol, în perioada 9-16 octombrie 2008.
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE
Sursa: www.basilica.ro ; 9 oct. 2008

joi, 18 septembrie 2008

Restanţe, Sesiunea Septembrie 2008

RESTANŢE, SESIUNEA SEPTEMBRIE 2008

DREPT CANONIC

Ionescu Doru – 5
Dan Cristian – 5
Nebunu Vili – 5
Calotă Adrian – 4
Sîrbu Florentin – 4
Ispas Florin – 5
Nisipeanu Maria – 9
Tudorescu Vasile – 8
Mitrache Nicolae – 6; 6
Tătaru Vasile – 7
Tănasie Marin – 6
Vintilă Claudiu – 9
Biţă Ionuţ – 5; 5
Şerban Cornel – 7
Ionicoiu Marius – 6
Dîrnu Nicolae – 5
Peptuşel Bogdan – 6
Cheană Claudiu – 5; 6
Popescu Dan – 5; 6
Săftoiu Valentin – 8
Lulea Angel – 5
Dăescu Georgel – 5; 4
Orzaţă Mirel – 5

Afişat azi,
18.09.2008, ora 11.30

Examinator,
Lect. univ. dr. Iulian Mihai L. Constantinescu
University of Craiova
Faculty of Theology
Canon Law Department
Charmain AUF
St. A.I.Cuza nr. 13 200585 Craiova, Dolj, Romania
Phone 0040251413396
Mobile Phone 0040722573282
Email droitcanon@yahoo.fr
http://www.iulianmihaiconstantinescu.blogspot.com/

marți, 16 septembrie 2008

A XVI-a ediţie a Congresului ecumenic internaţional de spiritualitate ortodoxă



Între 18 şi 21 Septembrie 2008, la Mănăstirea din Bose (Italia) se desfăşoară cea de-a XVI-a ediţie a Congresului ecumenic internaţional de spiritualitate ortodoxă. Această ediţie are ca temă Paternitatea spirituală în tradiţia ortodoxă. Tema este propusă pentru a se sublinia aspectele spiritualităţii ortodoxe, importanţa şi rolul ei în viaţa omului. Conferinţa de anul acesta este dedicată memoriei Preasfinţitului Părinte Emilianos Timiadis(1916-2008), Mitropolit de Silvyria, autorul unor numeroase cărţi şi articole despre teme privind viaţa sacramentală, pastorală, spiritualitate ortodoxă, dialog ecumenic, monahism ortodox etc. Printre invitaţii la acest Congres se numără personalităţi religioase marcante din Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică şi din Bisericile Reformate. De asemenea vor fi prezenţi personalităţi ale vieţii culturale din ţări precum Franţa, Germania, Italia, Rusia, România, Serbia, Bulgaria, Georgia, Liban, Austria, Belgia, Spania, Ucraina, Suedia, Luxemburg, Portugalia, Estonia, Cehia. Din partea Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol este delegat Înaltpreasfinţitul Athenagoras de Sinope, care va susţine un referat despre viaţa şi opera mitropolitului Emilianos de Sylviria.Din partea Patriarhiei Moscovei participă o delegaţie formată din episcopul Savatij de Ceboksarsk alături de părintele Pavel Khondzinsky, părintele Georgij Sergeev, părintele Gerasim Djachkov şi părintele ieromonah Daniil Vasilenko.Biserica Ortodoxă Română este reprezentată de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, care va susţine la încheierea Congresului referatul cu tema Paternitatea spirituală şi lumea contemporană.Concluziile şi raportul final vor fi prezentate de părintele Enzo Bianchi, stareţul Mănăstirii din Bose, gazda acestei Conferinţe ecumenice.
Sursa: www.basilica.ro ; 16 sept. 2008

luni, 15 septembrie 2008

Patriarhia Ecumenică de Constantinopol în Statul California

Statul California aprobă o rezoluţie pentru libertatea religioasă a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol
Pe 30 august 2008, senatul şi Congresul Statului California au adoptat o rezoluţie pentru libertatea religioasă a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol. Este al 16-lea Stat al Americii care a adoptat o astfel de rezoluţie.
Sursa: www.orthodoxie.com ; 15 sept. 2008

vineri, 12 septembrie 2008

Mesajul de binecuvântare al PF Daniel cu prilejul deschiderii noului an şcolar

EDUCAŢIA AUTENTICĂ TRANSMITE VALORI PERENE(Mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul deschiderii oficiale a noului an şcolar 2008 – 2009)Distinşi dascăli,Iubiţi elevi, Dragi părinţi,Fiecare început de an şcolar (15 septembrie) stă sub semnul iubirii jertfelnice şi milostive a Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru că în ziua premergătoare de 14 septembrie sărbătorim Înălţarea Sfintei Cruci. Această apropiere între evenimentele menţionate face ca dascălii să primească de la Hristos - Învăţătorul veşnic - iubirea şi înţelepciunea de a se dărui spiritual în lucrarea lor de formare a copiilor şi tinerilor poporului român.Urmând îndemnul înţelept care spune „totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”, mai înainte de a intra în Şcoală, intrăm în Biserică pentru a ne ruga, adică pentru a uni înţelepciunea umană cu Înţelepciunea divină, întrucât omul creat după chipul lui Dumnezeu Cel Înţelept şi Bun creşte spiritual în comuniune cu El.Astfel, Şcoala românească împreună cu maica ei, Biserica, cultivă modul de cunoaştere prin comuniune, de unire a inteligenţei cu iubirea, a ştiinţei cu spiritualitatea, a acţiunii cu sfinţenia vieţii.În timp ce ştiinţa cultivă cunoaşterea creaţiei, a universului fizic şi social, credinţa religioasă cultivă relaţia cu Creatorul şi Mântuitorul lumii, oferind omului şi creaţiei semnificaţie şi valoare eternă.În acest sens, studiul religiei este o necesitate cultural - educaţională. Nu poţi avea o cultură completă fără Religie întrucât valoarea eternă a persoanei umane nu poate fi redusă la eficienţa ei utilitaristă din societatea vremelnică.Atât Biserica cât şi Şcoala sunt chemate să ofere copiilor şi tinerilor nu numai ştiinţă şi educaţie ci şi sens sau speranţă pentru a trăi viaţa în comuniune de iubire şi preţuire reciprocă. Lipsa acestora face astăzi ca mulţi copii să fie abandonaţi de părinţii lor, care se confruntă cu grave probleme ale vieţii sau pleacă la muncă în străinătate. Unii copii se îmbolnăvesc trupeşte datorită lipsurilor materiale, iar alţii se îmbolnăvesc sufleteşte, din cauza dorului de părinţi şi absenţei lor afective.Împreună, Biserica şi Şcoala trebuie să preţuiască, să formeze şi să ajute copiii şi tinerii de astăzi, ca aceştia, la rândul lor, să cultive cu încredere şi iubire valorile credinţei şi ale culturii creştine, potrivit cuvintelor Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu întru el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15, 5), adică nimic bun.Ne bucurăm că atât Biserica Ortodoxă Română, cât şi Statul Român, mai ales prin Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, susţin programe de învăţare a limbii române de către copiii românilor care se află la muncă în străinătate, mai ales în ţările din Uniunea Europeană, pentru ca aceştia să nu-şi piardă identitatea etnică şi valorile culturii şi spiritualităţii româneşti, ca parte integrantă a patrimoniului cultural şi spiritual al Europei.Părinţii copiilor români din străinătate sunt îndemnaţi să se adreseze Ambasadelor şi parohiilor noastre din ţările respective ca a fi organizate şcoli de limbă română cu profesori calificaţi şi recunoscuţi ca atare de Ministerul român al Educaţiei.Felicităm şi binecuvântăm pe toţi cei ce se ostenesc, cu pricepere şi dăruire, în această lucrare de mare valoare şi necesitate pentru copiii români de pretutindeni.Adresăm, de asemenea, alese mulţumiri şi binecuvântări tuturor celor ce au sprijinit iniţiativele comune ale Bisericii şi Şcolii româneşti privind păstrarea orei de Religie în Şcoală, prin campania Nu vrem liceu fără Dumnezeu!, şi menţinerea sfintelor icoane în spaţiile de învăţământ, manifestând astfel aceeaşi conştiinţă nobilă şi dragoste părintească pe care le aveau şi primii dascăli ai învăţământului românesc, înţelepţi în a uni, ştiinţa educaţiei cu sfinţenia vieţii, cunoştinţele practice cu valorile eterne, legând în lumină generaţiile între ele.Cu prilejul deschiderii noului an şcolar 2008 – 2009, rugăm pe Hristos Domnul Cel ce a zis: „Lăsaţi copiii să vină la Mine” (Mt. 19, 14) să vă dăruiască dumneavoastră, dascălilor, elevilor şi părinţilor, sănătate şi pace, ajutor şi bucurie în activitatea pe care o desfăşuraţi.Cu părintească dragoste şi multă preţuire,
† DANIELPatriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Sursa: www.basilica.ro ; 13 sept 2008.

joi, 11 septembrie 2008

Un mitropolit ortodox din America s-a pensionat


Statele Unite: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America acordă pensionarea mitropolitului Herman

Pe 4 septembrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America (OCA) a răspuns afirmativ la cererea scrisă a mitropolitului Herman, primat al OCA, de a se pensiona "pentru binele Bisericii Ortodoxe din America şi pentru motive de sănătate". Locum tenens desemnat este Mgr Dimitri, arhiepiscop de Dallas.
Sursa: http://www.orthodoxie.com/ ; 11 sept. 2008

Admitere la Master în cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova


Înscrieri pentru examenul de Master la Facultatea de Teologie din Craiova

La Facultatea de Teologie din Craiova au loc, în perioada 9 – 17 septembrie a.c., înscrieri pentru susţinerea examenului de admitere la Master. Anul acesta sunt scoase la concurs 13 locuri la buget şi 13 locuri cu taxă la specializarea Teologie şi cultură, iar la specializarea Teologie biblică şi asistenţă socială, 12 locuri la buget şi 12 locuri cu taxă. Candidaţii vor susţine proba scrisă în data de 18 septembrie, urmând ca a doua zi (19 septembrie) să se afişeze rezultatele.Durata studiilor universitare de Master este de 2 ani, iar media minimă de admitere este 7 (şapte).Mai multe amanunte despre metodologia concursului de admitere la Master - sesiunea septembrie 2008, pot fi găsite pe site-ul Facultatii de Teologie din Craiova.
Sursa: www.m-ol.ro ; 11 sept. 2008

IPS Dr. Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal în Rusia şi Georgia



Înaltpreasfinţitul Nifon exprimă solidaritatea cu Biserica Georgiei în numele Consiliului Ecumenic al Bisericilor

În perioada 3-6 Septembrie a.c., Înaltpreasfinţia Sa NIFON, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, s-a aflat în Georgia şi Rusia, cu binecuvântarea Preafericitului Pãrinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de conducător al delegaţiei Consiliului Ecumenic al Bisericilor, pentru a exprima solidaritatea creştinã cu Biserica Georgiei şi pentru a transmite un mesaj de pace şi reconciliere, având în vedere numeroasele suferinţe îndurate de populaţia georgiană, dar şi de cea osetinã şi rusã.În timpul vizitei, delegaţia a fost primitã de Sanctitatea Sa Patriarhul Elia al II-lea al Georgiei şi de numeroşi ierarhi ai Sf. Sinod, care a mulţumit pentru sprijinul moral, solidaritatea şi comuniunea creştinã doveditã în aceste momente dificile. De asemenea, Patriarhul Georgiei a mulţumit şi pentru mesajul transmis de Înaltpreasfinţitul Mitropolit NIFON din partea Preafericitului Pãrinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.Amintim cã, încã din 12 August, atât Consiliul Ecumenic al Bisericilor (C.E.B.), cât şi Conferinţa Bisericilor Europene (C.E.C.) şi-au exprimat îngrijorarea şi dezamăgirea faţă de recurgerea la forţă în Caucaz şi au chemat la rugăciune pentru pace, îndemnând părţile implicate în conflict la găsirea unor soluţii paşnice pentru rezolvarea neînţelegerilor, dar şi la susţinerea acestor eforturi de pace din partea tuturor confesiunilor creştine.

Sursa: BIROUL DE PRESÃ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

Cea de-a IX-a Conferinţă a experţilor în materie de libertate religioasă


S-a încheiat cea de-a IX-a Conferinţă a experţilor în materie de libertate religioasă

La Palatul Parlamentului, în Sala Drepturilor Omului, s-a încheiat astăzi, 10 septembrie, cea de-a IX-a Conferinţă a experţilor în materie de libertate religioasă. Manifestarea, având ca tema „Discursul urii şi defăimarea religiei”, a reunit 26 de specialişti în domeniu din mai multe ţări. Din partea Patriarhiei Române a participat părintele consilier Ionuţ Corduneanu şi domnul Adrian Lemeni.International Religious Liberty Association a decis să organizeze în România cea de-a IX-a Conferinţă a experţilor în acest domeniu, ca o recunoaştere a meritelor ţării noastre în promovarea libertăţii religioase.La finalul conferinţei a fost redactat „Ghidul de principii directoare cu privire la Combaterea defăimării religiei”. De asemenea, la Bucureşti se va desfăşura, în perioada 11-12 septembrie, şi Simpozionul Internaţional „Comunicarea Interconfesională în Uniunea Europeană”.
Sursa: TRINITAS TV

Simpozion de Drept Canonic la Arad



Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii ”Aurel Vlaicu”, organizează în perioada 10-12 septembrie 2008, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, un Simpozion Internaţional de Drept Canonic, cu tema: “Locul principiilor canonice în organizarea şi lucrarea Bisericilor Ortodoxe Autocefale”, reunind profesori de drept bisericesc din ţară şi străinătate. Ininţiatorul acestui proiect, Pr. Prof. univ. dr. Constantin Rus, profesor de Drept Bisericesc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, a subliniat importanţa acestui simpozion, prin aceea că: „Dreptul Canonic are o relevanţă practică fundamentală în ceea ce priveşte misiunea Bisericii în lume, relaţiile interortodoxe precum şi relaţia Bisericii cu puterea seculară. Temele abordate în lucrările conferenţiarilor se axează pe problematica viabilităţii şi aplicabilităţii concrete a principiilor canonice în noul context panortodox, cu referire specială la relaţiile dintre Bisericile Ortodoxe Autocefale şi la problematica diasporei”.În cadrul acestei manifestări, se va decerna şi titlul de Doctor Honoris Causa Prof. Panagiotos Christinakis, de la Facultatea de Teologie din Atena, personalitate marcantă a Dreptului Bisericesc Ortodox.
Sursa: www.basilica.ro ; 11 sept. 2008

miercuri, 3 septembrie 2008

Sedinta a Comisiei mixte Guvern-Patriarhie

O nouă şedinţă a Comisiei mixte Guvern-Patriarhie

La Reşedinţa Patriarhală din Capitală a avut loc astăzi, 2 septembrie, o nouă şedinţă a Comisiei mixte Guvern-Patriarhie. La întâlnirea prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au participat membri ai Sfântului Sinod, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, precum şi alţi membri ai guvernului.Cu ocazia acestei întâlniri, ministrul Cristian David a anunţat modificarea taxelor la întabularea lăcaşurilor de cult.Tot în cadrul şedinţei de astăzi au fost discutate şi propunerile Patriarhiei Române de îmbunătăţire a cadrului legislativ stabilit prin legea nr.489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.
Sursa: www.m-ol.ro ; 3 sept. 2008

A fost hirotonit primul preot ortodox tailandez

Hirotonia primului preot ortodox tailandez

Pe 28 august, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului (pe stil vechi), a fost hirotonit primul preot ortodox tailandez, Daniel Vann, in catedrala din Smolensk, in Rusia, de catre mitropolitul Chiril de Smolensk si de Kaliningrad, presedinte al Departamentului Relatiilor Externe al Patriarhiei Moscovei.
Sursa: www.orthodoxie.com ; 3 sept. 2008

In Moldova, Statul se opune cererilor Bisericii de a recupera bunurile sale confiscate in perioada sovietica

Moldova: Statul se opune cererilor Bisericii de a recupera bunurile sale confiscate in perioada sovietica
Pe 20 august, IPS Petru Paduraru, arhiepiscopul Chisinaului si mitropolitul Basarabiei, a trimis o scrisoare mai multor institutii europene, printre care si Consiliului Europei, pentru ca Guvernul Moldovei refuza returnarea arhivelor confiscate in perioada sovietica. Acestea sunt indispensabile pentru a pleda pe langa tribunale pentru recuperarea bunurilor confiscate de regimul sovietic.
Sursa: www.orthodoxie.com ; 3 sept. 2008

marți, 2 septembrie 2008

Simpozion organizat de Episcopia Severinului si Strehaiei

Vă aducem la cunoştinţă că în perioada 09-13 septembrie a.c. se vor organiza mai multe manifestări cultural-religioase, istorice şi artistice sub genericul „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”
Aceste manifestări, prilejuite de comemorările jubiliare pe care Episcopia Severinului şi Strehaiei le sărbătoreşte în acest an, se vor desfăşura în sala de festivităţi „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial, după următorul program:
Marţi, 9 septembrie 2008, orele 11.00 - deschiderea simpozionului „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”.
Miercuri, 10 septembrie 2008- secţiunile „2008 – Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii”, conform hotărârii Sfântului Sinod nr. 830 din 12 martie 2008.
Joi, 11 septembrie 2008 - secţiunea „150 de ani de la trecerea la cele veşnice a teologului, filozofului, pedagogului şi oratorului Eufrosin Poteca”.
Vineri, 12 septembrie 2008 – secţiunea „Istorie, teologie, spiritualitate” (comunicări diverse).
Sâmbătă, 13 septembrie 2008 – Slujbă de pomenire a Arhim. Eufrosin Poteca la Mănăstirea „Gura Motrului”.
De la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova vor participa Conf. Univ. Dr. Mihai Valentin Vladimirescu (Prodecan) şi Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai L. Constantinescu, avand comunicarea "Statutul preoţilor divorţaţi şi recăsătoriţi în Biserica Ortodoxă. Unele aspecte biblice şi canonice".

International Theological Conference, Bern, 10-14 September 2008


Prof. Dr Jostein Adna MHS - School of Mission and Theology Norway Prof. Dr Nicolas Abou Mrad University of Balamand - St. John of Damascus Institute of Theology Lebanon Prof. Dr Mouchir Aoun Université Saint-Esprit de Kaslik Lebanon Prof. Dr Johnny Awwad Near East School of Theology Lebanon Prof. Dr Daniel Alberto Ayuch University of Balamand - St. John of Damascus Institute of Theology Lebanon Rev. Dr Jean-Claude Basset University of Lausanne Switzerland Prof. Dr Ulrike Bechmann University of Graz - Institut für Religionswissenschaft Austria Ms Christina Biere Alfried Krupp Wissenschaftskolleg - WCC Central Committee member GermanyProf. Dr Sophia Bietenhard University of Bern SwitzerlandRev. Dr Owe Boersma EMW - Association of Protestant Churches and Missions in Germany GermanyRev. Nancy Cardoso Pereira Pastoral Land Commission BrazilH.E. Archbishop Elias Chacour Melkite Catholic Archbishopric - Haifa IsraelFr Prof. Dr Emmanuel Clapsis Holy Cross Greek Orthodox School of Theology USAProf. Dr Harvey Cox Harvard University USAFr Dr Fadi Daou Institut Supérieur des Sciences Religieuses - Université Saint-Joseph LebanonRev. Dr Walt Davis San Francisco Theological Seminary USAMr Harry Derksen Interchurch Organisation for Development Cooperation - ICCO NetherlandsProf. Dr Bastiaan De Gaay Fortman Netherlands Institute of Human Rights NetherlandsFr. Fadi Diab St. Matthew’s Episcopal Church PalestineBishop Aldo Etchegoyen Iglesia Evangélica Metodista Argentina ArgentinaRev. Andreas Goetze Evangelische Emmausgemeinde Jügesheim GermanyDr Philippe Guillaume Bern University Switzerland
Ass. Prof. Dr Goran Gunner Church of Sweden SwedenMs Lily Habash Palestinian Women Forum PalestineFr Dr Gaby Hachem Middle East Council of Churches - Faith and Unity LebanonRev. Pr Dr James Haire Charles Sturt University - Australian Centre for Christianity and Culture AustraliaRev. Dr Adolfo Ham Iglesia Presbiteriana Reformada en Cuba CubaRev. Dr Karen Hamilton Canadian Council of Churches CanadaVery Rev. Archimandrite Innokentios Greek Orthodox Patriarchate of Jerusalem JerusalemRev. Christoph Jungen Reformed Churches Berne-Jura-Solothurn SwitzerlandRev. Dr Isaac Makarios Kamta Evangelical Church of Cameroon CameroonRev. Julie Kandema Faculty of Theology in Butare RwandaMr Rifat Kassis DIYAR Consortium PalestineRev. Dr Yohanna Katanacho Galilee Bible College IsraelProf. Dr Assaad Elias Kattan Westfälische Wilhelms-Universität Münster - Centrum für Religiöse Studien GermanyProf. Dr Othmar Keel University of Fribourg SwitzerlandFr Dr Jamal Khader Latin Patriarchate of Jerusalem JerusalemDr Geries S. Khoury Al-Liqa’ Center for Religious & Heritage Studies in the Holy Land JerusalemProf. Dr Paschalis M.Kitromilides Institute for Neohellenic Research GreeceProf. Dr Leo J. Koffeman Protestant Theological University NetherlandsRev.Carmen Lansdowne United Church of Canada - WCC Central Committee member CanadaFr Paul Lansu Pax Christi International BelgiumMr Wesley Mabuza Institute for Contextual Theology (ICT) South AfricaRev. Dr Tinyiko Sa Maluleke President, South African Council of Churches South AfricaFr Dr Georges Massouh University of Balamand - Center for Christian-Muslim Studies LebanonDr Andreas Maurer EMS - Association of Churches and Missions in South Western Germany GermanyDr Merja Meras University of Joensuu FinlandRev. Fr Olavi Merras Orthodox Church of Finland FinlandDr Mary Mikhael Near East School of Theology LebanonRev. Dr Elieshi Mungure Makumira University College TanzaniaFr Dr David M. Neuhaus, sj Pontifical Biblical Institute JerusalemRev. Dr Sungkook Park Christian Conference of Asia (CCA) ThailandMrs Teny Pirri-Simonian Armenian Apostolic Church (Holy See of Cilicia) SwitzerlandMrs Viola Raheb Evangelical Lutheran Church in Palestine AustriaRev. Dr Mitri Raheb International Center Bethlehem PalestineFr Georgy Roshchin Russian Orthodox Church Russian FederationRev. Eilert Rostrup Karibu Foundation NorwayFr Dr Paul Rouhana Université Saint-Esprit de Kaslik LebanonFr Dr Christian M. Rutishauser, sj Lassalle-Haus SwitzerlandHB Patriarch Michel Sabbah Latin Patriarch of Jerusalem, Latin Patriarchate of Jerusalem JerusalemDr PeterSchmid Council of the FSPC SwitzerlandDr Marc Schoeni Evangelical Baptist Church SwitzerlandProf. Dr Silvia Schroer University of Bern SwitzerlandRev.Robert O. Smith Evangelical Lutheran Church in America USARev. Dr Jesper Svartvik Centre for Theology and Religious Studies SwedenProf. Dr Pradit Takerngrangsarit Payap University - McGilvary College of Divinity ThailandFr Prof. Dr Paul Nadim Tarazi St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary USARev. Dr Olav Fykse Tveit Church of Norway - General Secretary NorwayProf. Dr Mammen Varkki Valiyapurayidam Vichara IndiaProf. Dr Petros Vassiliadis Society for Ecumenical Studies and Inter-Orthodox Relations GreeceDr Henri Veldhuis Protestant Church in the Netherlands NetherlandsProf. Dr Mihai Valentin Vladimirescu University of Craiova - Faculty of Theology RomaniaRev. Dr Michael Volkmann Fortbildungsstätte Kloster Denkendorf GermanyRev. Dr Henk Vreekamp Protestant Church in the Netherlands Netherland
Sursa: www.mihaivladimirescu.ro ; 2 sept. 2008

Al III-lea Congres National al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania




Pentru vizualizarea programului, va rog sa dati click pe linkul urmator:
Programul congresului


Sursa: http://www.mihaivladimirescu.ro/ ; 2 sept. 2008

Restantele, Septembrie 2008


In atentia studentilor Facultatii de Teologie din Craiova.
Pentru vizualizarea programarii restantelor la toate disciplinele, toti anii de studiu, va rog sa dati click pe linkul de mai jos:
Restante - septembrie 2008
Sursa: www.mihaivladimirescu.ro ; 2 sept. 2008

joi, 21 august 2008

APARIŢIE EDITORIALĂ: Iulian Mihai L. Constantinescu, Biserica şi instituţia căsătoriei. Condiţiile administrării căsătoriei, Ed. Aius, Craiova, 2008.


APARIŢIE EDITORIALĂ:

Iulian Mihai L. Constantinescu, Biserica şi instituţia căsătoriei. Condiţiile administrării căsătoriei. Studiu juridico-canonic, Editura Aius, Craiova, 2008, 252 p., (ISBN 978-973-1780-81-8).

Prezenta carte, Biserica şi instituţia căsătoriei. Condiţiile administrării căsătoriei. Studiu juridico-canonic, a Domnului Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai L. Constantinescu a apărut cu binecuvântarea IPS Prof. Univ. Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, în condiţii grafice deosebite la Editura Aius din Craiova, în august 2008, având 252 de pagini, două capitole ample şi numeroase subcapitole. Lucrarea, fără a se pretinde a fi o tratare exhaustivă a dreptului matrimonial privind condiţiile pentru căsătorie şi cununie, este rodul activităţii autorului de documentare şi de cercetare ştiinţifică de mai mulţi ani asupra problematicilor diverse ale domeniului matrimonial, atât din perspectivă canonică ortodoxă, cât şi din perspectiva tradiţiei canonice a Bisericii Romano-Catolice, precum şi cu evidenţierea legislaţiei din România privind reglementarea condiţiilor de fond şi de formă ale căsătoriei. După cum însuşi autorul afirmă „în ultimii ani s-au dezvoltat diferite lucrări care au vizat tratarea căsătoriei din perspectiva teologiei sistematice şi istorice, constatând în acelaşi timp puţine studii în cadrul teologiei practice, dacă avem în vedere actualele secţii teologice cu disciplinele lor, cu excepţia anumitor lucrări de teologie liturgică şi pastorală. Este cert faptul că lucrările de drept canonic şi legislaţie civilă, cu o viziune juridică actuală asupra condiţiilor căsătoriei, sunt din ce în ce mai puţine, atât în Biserica Ortodoxă Română, cât şi în celelalte Biserici Ortodoxe locale, o explicaţie fiind prezenţa a puţini specialişti în Drept canonic şi cu studii în domeniul juridic în sânul Bisericii”.
Din cuprinsul cărţii: Capitolul I Căsătoria în Biserică şi în reglementările autorităţii seculare; I. Căsătoria – Sfântă Taină a Bisericii; II. Secularizarea căsătoriei şi revendicarea competenţei matrimoniale. Căsătoria în dreptul familiei din România; 1. Căsătoria între legislaţia bisericească şi autoritatea imperială; 2. Secularizarea instituţiei căsătoriei în unele ţări. Situaţia actuală în România; 3. Prevederi ale dreptului familiei privind căsătoria; a. Instituţia juridică a familiei în legislaţia civilă; b. Principiile generale şi noţiunea de căsătorie în dreptul familiei din România; c. Actul juridic bilateral al căsătoriei; 4. Raportul dintre cununie şi căsătoria civilă; Capitolul II Condiţiile de fond şi de formă la căsătorie şi cununie; I. Noţiuni introductive; II. Condiţiile de fond ale căsătoriei civile şi cununiei ortodoxe; III. Condiţiile de formă ale căsătoriei civile şi cununiei ortodoxe; IV. Căsătoria în Catolicismul Roman. Noţiunea de căsătorie (can. 1055-1062) şi condiţiile celebrării.
Referindu-se la prezenta lucrare, Părintele Conf. Univ. Dr. Dumitru Găină, specialist în Drept canonic, precizează: „Lucrarea de faţă este un studiu juridico-canonic de înaltă ţinută academică, bazată pe valoroase izvoare şi temeinică cercetare ştiinţifică în domeniul matrimonial. Este de semnalat puterea de analiză şi sinteză dovedită de autor în a prezenta căsătoria, atât din punct de vedere ortodox şi romano-catolic, cât şi privind legislaţia din România. Prin întregul ei conţinut, lucrarea este un aşteptat compendiu ce clarifică unele probleme canonice şi juridice privind dreptul canonic matrimonial ortodox în raport cu normele dreptului familiei din România, precum şi cu dreptul canonic romano-catolic în domeniu. Structura şi fundamentarea ei dezvăluie că Domnul Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai Constantinescu este un veritabil căutător de izvoare istorice, canonice şi juridice, din care cu mult rafinament intelectual şi maximă credibilitate a ştiut să prezinte în chip analitic, critic şi obiectiv această problemă; să îmbine prezentul cu trecutul şi să vadă în perspectivă rânduieli şi modalităţi de integrare a familiei ortodoxe în contextul european, unde tot mai des apar căsătoriile mixte. Lucrarea este rodul activităţii sale de documentare şi de cercetare teologică de mai mulţi ani, în ţară şi în străinătate, în perioada studiilor de specializare în domeniu. Autorul expune sistematic şi comparativ chestiuni aflate în discuţie, din perspectiva ortodoxă şi romano-catolică, dar şi a legislaţiei civile privind căsătoria, găsind răspunsuri la diferite întrebări de specialitate, având întotdeauna în vedere principiile de interpretare specifice abordărilor canonico-juridice pentru evaluarea corectă a tradiţiei canonice a Bisericii Ortodoxe şi a Bisericii Romano-Catolice privind dreptul matrimonial canonic”.
Autorul, ca teolog şi jurist, a încercat prin demersul ştiinţific de faţă o tratare interdisciplinară şi interconfesională (aspectele canonico-juridice în Ortodoxie şi în Catolicismul Roman), apreciind de reală importanţă şi definitorie abordarea acestui subiect în contextul teologiei practice, sistematice şi istorice, cu unele referiri la teologia biblică, pentru a întări ideile promovate, având în vedere şi aspectele juridice privind condiţiile încheierii căsătoriei ca act juridic bilateral şi aceasta din perspectivă ortodoxă. Tratarea interdisciplinară canonică şi juridică, adică din perspectiva dreptului canonic şi a dreptului familiei din România, este de bază, plecând de la considerentul prezenţei căsătoriei civile ca obligatorie pentru căsătoria religioasă în ţara noastră. În acest raport, pe lângă sublinierea celor mai importante aspecte canonice şi juridice, s-a dorit scoaterea în evidenţă a decalajelor de viziune asupra căsătoriei în cele două legislaţii, bisericească şi civilă, dar şi viziunea catolică privind contractul căsătoriei, promovând anumite idei şi soluţii la coliziunile ce iau naştere între legea bisericească şi cea civilă, relaţia Biserică-Stat fiind esenţială în găsirea căilor legale posibile pentru reglementarea condiţiilor căsătoriei pe bazele autentice ale moralei şi disciplinei bisericeşti.

Având în vedere actualitatea, necesitatea şi importanţa unei astfel de lucrări astăzi, Domnul Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai L. Constantinescu afirmă: Consider că lucrarea de faţă va fi de folos atât teologilor, canoniştilor şi specialiştilor în ştiinţele juridice, cât şi studenţilor teologi şi credincioşilor mireni interesaţi, fiind un impuls în lupta actuală a Bisericii pentru afirmarea pe baze canonice a căsătoriei, o poziţie actuală faţă de problemele ridicate în domeniul matrimonial de condiţiile pentru căsătorie şi cununie în societatea parcă tot mai săracă spiritual în care trăim, o reconsiderare canonică, teologică şi juridică a căsătoriei ca Sfântă Taină a Bisericii şi ca instituţie juridică de dreptul familiei din România.

Autocefalia în Biserica Ortodoxa

Dreptul de acordare a autocefaliei in Biserica Ortodoxa
Notiunea termenului "autocefalie". - Termenul "autocefalie" este de origine greaca si inseamna independenta sau neatarnarea unei unitati bisericesti de alta unitate bisericeasca sub raport interbisericesc administrativ-teritorial. In acest context, cu mult mai tarziu, termenul "autocefalie" a inceput sa fie intrebuintat de renumitii comentatori ai dreptului bisericesc rasaritean : Alexie Aristen, Ioan Zonara si Theodor Balsamon. De pilda, Theodor Balsamon, vorbind despre independenta Bisericilor, afirma : "Sa nu ti se para curios daca gasim si alte Biserici autocefale, precum: a Bulgariei, a Ciprului, sau a Iviriei (adica a Gruziei).
Sinoadele ecumenice s-au preocupat de principiul autocefaliei, asa cum rezulta din diferite canoane : 4, 5, 6, 7 ale Sinodului I ecumenic, 2 si 3 ale Sinodului II ecumenic, 8 al Sinodului III ecumenic. De asemenea, si unele sinoade locale au luat decizii cu privire la autocefalie. Dar, nici in canoanele sinoadelor ecumenice, nici in cele ale sinoadelor locale - cu referinta directa la notiunea de autocefalie bisericeasca - nu se intrebuinteaza termenul "autocefalie". O explicatie privind structura termenului "autocefalie" o intalnim in canonul 34 apostolic, care exprima clar faptul ca treburile fiecarei Biserici locale se hotarasc de episcopatul ei, prin mijlocirea primului episcop "protos", care prin aceasta nu este considerat ca detine putere in plus fata de ceilalti episcopi. Cel dintai document oficial bisericesc, in care se intalneste termenul "autocefalie", este lista ( ektesis ) alcatuita de Sfantul Epifanie al Ciprului, privind conducatorii de Biserici contemporani lui.
Despre principiul autocefaliei diferitelor Biserici marturisesc si multe alte personalitati, cu autoritate bisericeasca, precum Nichifor, patriarhul Constantinopolului ( 829) si Leon Filosoful ( 912). De asemenea patriarhul Fotie vorbeste despre autocefalia Bisericii Armene; Teofilact, arhiepiscopul Bulgariei (Ohridei), ( 1008) vorbeste-despre autocefalia Bisericii Bulgare, iar Theodor Balsamon (1203) - dupa cum s-a remarcat - vorbeste despre "alte Biserici autocefale, precum: a Bulgariei, a Epirului, sau a Iviriei".
Termenul "autocefalie" s-a intrebuintat intr-o raspandire mai larga in lucrarile canonice si teologice, in genere, românesti, grecesti, rusesti, sarbesti si bulgaresti, de mai tarziu.
Premise istorice pentru autocefalia bisericeasca. - In secolul al IV-lea au aparut diocezele ca unitati administrativ-teritoriale bisericesti, care cuprindeau, fiecare, cateva mitropolii provinciale si erau conduse de exarhi.
In secolul V a aparut sistemul patriarhal al organizarii administrativ-teritoriale bisericesti, potrivit careia un patriarhat cuprindea mai multe exarhate. Odata cu acest proces juridic si istoric de organizare si de adaptare la impartirea administrativ-politica de stat, aceste unitati bisericesti si-au pierdut cu totul autocefalia. Episcopiile, incluzandu-se in organizatiile mitropolitane, si-au pierdut autocefalia, dar au continuat sa existe ca autonome. In secolele IV si V mitropoliile, incluzandu-se in exarhate, iar dupa aceea in patriarhate, si-au pierdut si ele autocefalia, continuand sa existe ca autonome.
In secolul V, apar asa-zisii arhiepiscopi autocefali. De fapt acestia erau in inteles juridic contemporan "arhiepiscopi autonomi". De pilda, in documentul oficial al Sfantului Epifanie al Ciprului se insira 33 de mitropoliti subordonati scaunului din Constantinopol - subordonare din care rezulta caracterul autonomiei lor. Dupa afirmatia profesorului V. V. Bolotov, in secolul al IX-lea, la 34 de mitropolii ale scaunului din Constantinopol, s-au perindat 41 de : "arhiepiscopi autocefali" al caror numar a ajuns la inceputul secolului X deja la 51 de "arhiepiscopi autocefali", de unde rezulta iarasi caracterul autonomiei lor. La 15 aprilie 535, imparatul Justinian I (527-565), printr-o novela speciala, adresata episcopului Catelianus al Tesalonicului, anunta independenta noii arhiepiscopii Justiniana Prima, in Tauresium (Illyricum). Acolo a fost randuit un arhiepiscop cu drept de autocefalie. Peste 10 ani, in anul 545, prin novela CXXV, Justinian I a fost constrans sa limiteze aceasta autocefalie. In anul 1019, imparatul Vasile II Bulgaroctonul (977-1025) a cucerit Macedonia, plasand in Orhida pe arhiepiscopul Ioan, cu drept de autocefalie. In gramata imparatului bizantin Mihail VIII Paleologul (1259-1282) din anul 1272 se confirma egalitatea arhiepiscopiei de Orhida cu arhiepiscopia Justiniana Prima, recunoscandu-i-se toate drepturile conferite de imparatul Vasile II Bulgaroctonul.
Arhiepiscopia autocefala - despre care vorbeste si Theodor Balsamon, in interpretarea la canonul 8 al Sinodului III ecumenic - a fost si este cea gruzina. Principiul autocefaliei bisericesti a existat si in Occident, asa cum reiese din viata Bisericii Britanice, independenta de Roma, din anul 446 pana in 1960, sau Bisericile : Aquillei, Galicana, Mediolana. In perioada moderna, in Rasarit, acest principiu reiese din autocefalia Arhiepiscopiei Belgradului, Mitropoliei Ungro-Vlahiei, Mitropoliei Moldo-Vlahiei, Mitropoliei Eladei si altele.
Pozitia canonica a Bisericilor autocefale pentru autocefalia bisericeasca - Ortodoxia este formata din Biserici autocefale locale, care, din punct de vedere administrativ-teritorial, se conduc in mod independent; ele pastreaza totusi intre ele in mod obligatoriu - unitatea dogmatica, cultica si canonica.
Asadar, faptul ca o Biserica ortodoxa locala se conduce in mod independent fata de alte Biserici de acelasi fel, nu lezeaza unitatea Ortodoxiei ecumenice si nici nu contravine canoanelor sinoadelor ecumenice si locale, pentru ca toate Bisericile autocefale locale sunt intr-o permanenta comuniune dogmatica, liturgica si canonica. a) Puterea apostolica si competenta ei pentru confirmarea autocefaliei bisericesti. - Toate comunitatile crestine primare erau dependente numai prin obligatii religioase si morale. Nicio Biserica nu era subordonata altei Biserici si nici un episcop nu era subordonat altui episcop. Exista, totusi, o unitate vizibila in Biserca dar fara implicatii jurisdictionale. Din cuprinsul canonului 34 apostolic reiese limpede faptul ca treburile fiecarei Biserici locale se hotarasc definitiv de catre episcopatul ei, in frunte cu primul episcop.
Principiul autocefaliei bisericesti este ilustrat si prin canonul 35 apostolic care hotaraste ca: "Episcopul sa nu cuteze sa hirotoneasca in afara limitelor eparhiei sale, in orasele si satele nesubordonate lui. Cine va savarsi aceasta, fara ingaduinta celor ce au in supunere acele orase si sate, sa fie depus si el si hotararile lui". Prin canonul mentionat se interzice cu severitate episcopului sa-si exercite puterea bisericeasca in afara granitelor jurisdictionale bisericesti proprii.
Principiul autocefaliei bisericesti se confirma si prin canonul 37 apostolic, care vorbeste despre sinodul episcopilor. Asadar, canoanele 34, 35 si 37 apostolice formeaza temeiuri canonice fundamentale pentru aplicarea principiului autocefaliei, in Biserica Ortodoxa in cuprinsul careia alaturi de principiul egalitatii in putere a episcopatului unei Biserici nationale exista insa si un aspect determinat de independenta unei natiuni organizata intr-un stat independent, ce indreptateste astfel o forma de manifestare a principiului adaptarii unitatilor teritoriale bisericesti la impartirea administrativ-politica de stat.
Competenta sinoadelor ecumenice si locale pentru acordarea autocefaliei bisericesti. - Principial, puterea suverana a fondarii Bisericilor autocefale apartine episcopatului ecumenic, care este expresia glasului obstesc si autoritar al Bisericii. Episcopatul ecumenic, manifestand puterea sa suprema suverana a hotarat cele mai insemnate probleme privind autocefalia bisericeasca.
Principiul autocefaliei bisericesti apare, se fundamenteaza si se dezvolta in lumina urmatoarelor canoane ale sinoadelor ecumenice si locale : 4, 5, 6 si 7 ale Sinodului I ecumenic; 2 si 3 ale Sinodului II ecumenic; 8 al Sinodului III ecumenic 5, 9, 12, 17, 19 si 28 ale Sinodului IV ecumenic ; 8, 17, 36 si 39 ale Sinodului VI ecumenic 6 al Sinodului VII ecumenic ; 9, 13, 16, 17, 19, 20 si 22 ale sinodului local din Antiohia 3, 6 si 15 ale sinodului local din Sardica ; 40 al sinodului local din Laodiceea ; 13, 18, 48, 49, 50, 51, 73, 76, 95 si 120 ale sinodului local din Cartagina.
De pilda, canonul al 6-lea al Sinodului I ecumenic precizeaza drepturile jurisdictionale ale Bisericilor Alexandriei, Romei si Antiohiei (dioceza Rasaritului), afirmand, totodata, ca aceasta jurisdictie nu se intemeiaza pe drepturi precedente, ci numai ca "sa se pastreze vechile obiceiuri".
Canonul 2 al Sinodului II ecumenic vorbeste despre limitele Bisericilor autocefale ale Alexandriei, Antiohiei, Pontului si Traciei. Prin acelasi canon se interzice episcopilor regionali sa-si intinda puterea jurisdictionala dincolo de limitele regiunii lor, pentru hirotonie sau oricare alte dispozitii. Canonul 8 al Sinodului III ecumenic apara autocefalia Bisericii din Cipru si proclama, in mod autoritar, principiul neatarnarii ei, interzicand episcopului de Antiohia sa se amestece in treburile ei interne : "De asemenea, sa se pastreze si in alte regiuni si pretutindeni in eparhii, ca nimeni dintre iubitorii de Dumnezeu episcopi sa nu-si intinda puterea asupra altei eparhii".
Canonul 39 al Sinodului VI ecumenic afirma pentru a doua oara autocefalia Bisericii Ciprului", iar canonul 28 al Sinodului IV ecumenic confirma autocefalia Bisericii din Contantinopol, si in acelasi timp, subordoneaza jurisdictiei sale Bisericile Asiei, Pontului si Traciei. Canonul 3 al Sinodului II ecumenic, 28 al Sinodului IV ecumenic si 36 al Sinodului VI ecumenic, stabilesc rangurile onorifice ale celor 5 Biserici autocefale: Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia si Ierusalimul, iar canonul 1 al Sinodului din Constantinopol (879) recunoaste aceleasi drepturi jurisdictionale ale Bisericii Romei si Bisericii din Constantinopol.
Puterea sinodala si ierarhica a Bisericilor autocefale contemporane si autoritatea ei pentru confirmarea dreptului de acordare a autocefaliei in Biserica Ortodoxa - Biserica nu este conditionata in existenta si desfasurarea lucrarii sale numai de sinoadele ecumenice si locale. Ea a existat si inainte de Sinodul I ecumenic si exista si dupa cel de al VII-lea Sinod ecumenic, cu aceeasi plenitudine, esentiala, dogmatica, cultica si canonica. Istoria vietii bisericesti dovedeste faptul ca principiul autocefaliei bisericesti a existat si inainte de epoca sinoadelor ecumenice si in timpul sinoadelor ecumenice si dupa epoca sinoadelor ecumenice. De asemenea, istoria vietii bisericesti evidentiaza cu claritate faptul ca toate autocefaliile unor Biserici ortodoxe contemporane s-au produs in mod spontan, intr-un timp mai scurt sau mai lung, si nu in mod organizat, cu forme si randuieli canonice. De pilda, prin deciziile Bisericii din Constantinopol au fost proclamate ca autocefale Bisericile: Bulgara, Sarba, Rusa, Greaca, Româna, Albaneza, acestea fiind recunoscute si de celelalte patriarhii rasaritene autocefale : a Alexandriei, a Antiohiei, a Ierusalimului. Deci, nu exista nici o deosebire intre Bisericile autocefale, care au primit autocefalia in timpul sinoadelor ecumenice si Bisericile autocefale confirmate de alte Biserici autocefale, pentru ca acestea din urma - in ultima instanta - pot fi confirmate prin hotararile unor viitoare sinoade ecumenice sau panortodoxe.
In lumea crestina contemporana se exercita acel "consensus Ecclesiae dispersae", care are valoarea hotararii unui sinod ecumenic sau panortodox, pentru ca participa si hotarasc toate sinoadele locale ale Bisericilor Ortodoxe autocefale, in deplin acord, in lamurirea unor probleme dogmatice, cultice si canonice. In ce priveste dreptul de acordare a autocefaliei in Biserica Ortodoxa, desi s-a procedat si se procedeaza intr-un anumit mod, adica acordand autocefalia - in principiu - o singura Biserica autocefala si solicitand, abia dupa acordarea autocefaliei, recunoasterea din partea celorlalte Biserici autocefale, calea cea mai justa este ca mai inainte de aceasta acordare oficiala a autocefaliei, respectiva Biserica autocefala - in drept sa acorde aceasta autocefalie - sa solicite lamurirea acestei cerinte a Bisericii-fiice, celorlalte Biserici autocefale, care ar putea sa solutioneze problema printr-o analiza minutioasa a celor mai experti canonisti in aceasta problema, sau abordand solutionarea ei, in cadrul unei conferinte panortodoxe. Fiecare Biserica autocefala are dreptul sa acorde autocefalia numai acelei Biserici care se afla sub jurisdictia ei proprie in diaspora ortodoxa. A acorda autocefalia unei alte comunitati bisericesti, neapartinand Bisericii autocefale respective, inseamna a incalca principiile normative fundamentale ale inviolabilitatii dreptului fiecarei Biserici autocefale asupra diasporei ortodoxe proprii .
Acordarea unei noi autocefalii constituie unul dintre cele mai insemnate momente din viata tuturor Bisericilor autocefale, pentru ca de noua autocefalie sunt legate schimbari radicale sub raportul relatiilor interortodoxe. Totodata, se schimba si statutul unitatii bisericesti respective, conform randuielilor canonice si practicii Bisericii Ortodoxe. In acest context, dreptul de acordare a autocefaliei unei unitati bisericesti nu este o simpla problema de schimbare a "numelui", ci contine schimbari radicale si insemnate in statutul de organizare al acelei unitati bisericesti, care este ridicata la vrednicia de autocefala. Bisericile Ortodoxe autocefale n-au stabilit, deocamdata, o practica unitara cu privire la modul de a acorda autocefalia unei Biserici sau cu privire la cine este in drept sa acorde autocefalia unei Biserici. Dar, din felul cum s-a procedat in ultimele secole, se desprind cateva principii cardinale, avand valoare de factori fundamentali si obligatorii in aceasta problema.
a) Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca Biserica-fiica pentru a i se acorda autocefalia.
1. - Trebuie sa argumenteze ca, pana in acel timp, a pastrat neschimbate dogmele dumnezeiesti ale Bisericii lui Hristos si a actionat in conformitate cu sfintele canoane, in deplin acord cu intreaga traditie normativa panortodoxa a Bisericii rasaritene.
2. - Trebuie sa dovedeasca maturitate in autoconducerea vietii bisericesti.
3. - Trebuie sa aiba un numar suficient de arhierei, nu mai putin de 3-4 arhierei, ca sa poata savarsi in mod independent hirotonirile de episcopi si sa poata forma sinodul ei autocefal.
4. - Trebuie sa aiba un numar suficient de preoti pentru slujirea independenta si normala a vietii bisericesti.
5.- Trebuie sa aiba venituri suficiente pentru procurarea materialului necesar la nivel de Biserica autocefala.
6. - Sa exprime dorinta privind necesitatea autocefaliei nu numai o parte de arhierei ci intregul cler si popor.
7. - Sa expuna manifestarea ei benevola de a primi autocefalia intr-un document oficial sinodal, in care sa argumenteze necesitatea autocefaliei.
8. - Sa trateze aceasta problema cu statul, pe teritoriul caruia se afla, ea solicitand ca statul respectiv sa o recunoasca in frontierele sale ca Biserica autocefala.
9. - Dupa dobandirea autocefaliei, trebuie sa comunice acest fapt, prin scrisori oficiale, tuturor celorlalte Biserici autocefale, rugandu-le sa o recunoasca in familia Bisericilor Ortodoxe autocefale.
10. - Ca Biserica, poate sa primeasca autocefalia deplina si canonica numai de la Biserica-mama autocefala), sub a carei jurisdictie canonica s-a aflat pana in acel timp.
b) Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca Biserica-mama autocefala.
1. - Acordand autocefalia unitatii sale bisericesti - din diaspora proprie - sa nu se amestece nici in treburile diasporale ale altor Biserici surori si nici in treburile noii Biserici autocefale.
2. - Inainte de a acorda autocefalia, trebuie sa aiba loc consultatii anticipate intre reprezentantii Bisericii-mame autocefale si ai Bisericii-fiice, semnandu-se acordul principal referitor la statutul de organizare si functionare al noii Biserici autocefale.
3. - Face cunoscuta cererea privind autocefalia, primita in numele sinodului episcopilor Bisericii-fiice.
4. - Prin sinodul sau primeste sau respinge decizia privind acordarea autocefaliei, conducandu-se dupa principiile normative ale dreptului bisericesc ortodox.
5. - Trimite scrisoare irenica tuturor celorlalte Biserici autocefale surori, co-municandu-le acordarea autocefaliei.
6. - Prin mijlocirea sinodului local, inmaneaza Tomosul patriarhal si sinodal, privind acordarea noii autocefalii, delegatiei Bisericii-fiice, condusa de un episcop •
7. - Publica in revistele oficiale Tomosul patriarhal si sinodal, privind recunoasterea noii Biserici autocefale.
8. - Adreseaza, catre toate Bisericile surori si catre toti reprezentantii Ortodoxiei chemarea de a recunoaste aceasta noua Biserica autocefala.
9. - Trebuie ca ea insasi sa treaca in diptice noua Biserica autocefala, sa pomeneasca la sfintele slujbe numele Intaistatatorului noii Biserici autocefale, rugind si pe celelalte Biserici autocefale sa o treaca in dipticele liturgice si sa fie in comuniune cu ea, in conformitate cu sfintele canoane, cu traditia patristica si cu practica normativa bisericeasca a Rasaritului.
Respectandu-se aceste randuieli canonice, in lumea crestina contemporana sunt recunoscute ca autocefale urmatoarele Biserici Ortodoxe: Patriarhia din Constantinopol, Patriarhia din Alexandria, Patriarhia din Antiohia, Patriarhia din Ierusalim, Patriarhia din Moscova, Patrarhia Sarba, Patriarhia Româna, Patriarhia Bulgara, Patriarhia Gruziei, Biserica Ortodoxa a Ciprului, Biserica Ortodoxa a Greciei, Biserica Ortodoxa a Cehoslovaciei. Bisericile autocefale au dreptul sa recunoasca, sau sa respinga acordarea unei noi autocefalii atunci cand aceasta nu corespunde normelor canonice fundamentale.
In trecutul Bisericii, mai precis, dupa ce Biserica s-a dezbinat prin marea schisma de la 1054 au fost dese situatiile cand unele Biserici s-au proclamat cu de la sine putere "autocefale", altele fiind proclamate ca atare de imparatii bizantini, dar dintre acestea, receptarea ulterioara a Ortodoxiei - in intregimea ei - n-a consacrat ca Biserici autocefale decat pe cele care au indeplinit conditiile canonice fundamentale.
Dreptul de acordare a autocefaliei il are - in Ortodoxie - Biserica, in intregimea ei, neexistand vreo alta autoritate superioara sau suprapusa consensului general-bisericesc panortodox. Acordarea autocefaliei unei Biserici de catre o singura Biserica Ortodoxa autocefala si respingerea ei, sau abtinerea tacita a tuturor celorlalte Biserici autocefale sau a majoritatii lor - ca in situatia autocefaliei americane - demonstreaza cu claritate faptul ca in Ortodoxie nu pot sa existe initiative juridice particulare, atunci cand problema este de competenta si de interes general ortodox. In ortodoxie exista o singura cale de orientare si actiune, care se realizeaza si se pastreaza prin "consensus Ecclesiae dispersae", cel mai indicat si mai adecvat mijloc pentru timpul cat Ortodoxia nu se intruneste in sinoade ecumenice sau panortodoxe.
In concluzie, dreptul de acordare a autocefaliei in Biserica Ortodoxa il atesta si il certifica in mod suveran - toate Bisericile ortodoxe autocefale, procedand pe cale de consens general la respingerea acestui drept, si implicit, la confirmarea sau infirmarea calitatii de "autocefala" a oricarei unitati bisericesti, proclamate ca atare de catre orice Biserica ortodoxa autocefala contemporana.
Marcel Ciucur
Sursa: www.crestinortodox.ro ; 21 aug. 2008

Biserica Ortodoxă a Rusiei şi poziţia ei despre demnitate, libertate şi drepturile omului

Biserica rusă şi bazele doctrinei despre demnitate, libertate şi drepturile omului
Din 24 până pe 29 iunie 2008 s-a ţinut la Moscova un sinod al episcopilor Bisericii ruse. Acesta a adoptat "Fundamentele doctrinei Bisericii ortodoxe ruse despre demnitate, libertate şi drepturile omului". O prezentare a documentului, în franceză, se află aici sur cette page (in english).
Sursa: www.orthodoxie.com ; 21 aug. 2008

duminică, 17 august 2008

P. Rodopoulos, an Overview of Orthodox Canon Law


Mitropolit Panteleimon Rodopoulos, «An Overview of Orthodox Canon Law»
Mitropolit Panteleimon Rodopoulos, «An Overview of Orthodox Canon Law», Orthodox Research Institute, Rollingsford, New Hampshire, 2007, 301 p. Aceasta carte a Mitropolitului Panteleimon Rodopoulos (Patriarhia de Constantinopol) este traducerea engleza a cursului de drept canonic predat intre 1988 si 1998 studentilor de la Facultatea de Teologie a Universitatii din Tesalonic.

Sursa: http://www.orthodoxie.com/ ; 17 aug. 2008

Hirotonia episcopului vicar al Arhiepiscopiei Sibiului




Noul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a fost hirotonit ieri, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Ieri, 15 august a.c., de praznicul Adormirii Maicii Domnului, a avut loc hirotonirea întru episcop a noului Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Într-o atmosferă de mare sărbătoare, mii de credincioşi s-au adunat ieri, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în paraclisul de vară al Mănăstirii Brâncoveanu, ctitorie a mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului, de către Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolit al Ardealului, alături de Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord, Preasfinţitul Episcop Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc hirotonirea întru Episcop-Vicar a părintelui arhimandrit Andrei Nicolae Moldovan, care a primit numele de Făgărăşanul, Preasfinţia Sa fiind noul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în locul Episcopului Visarion Răşinăreanul, care a fost numit Episcop titular în Episcopia Tulcei. Prezent la Sfânta Liturghie, părintele Teofil Părăian a ţinut un cuvânt de învăţătură credincioşilor adunaţi la sărbătoare, tâlcuind Evanghelia rostită în cadrul Sfintei Liturghii. Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, i-a trasmis binecuvântări şi felicitări noului Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, evidenţiind, în cuvântul rostit, însemnătatea misiunii de ierarh, cel care Îl întruchipează pe Hristos. Înalt Preasfinţia Sa a făcut apoi un apel de suflet pentru credincioşii ardeleni de a strânge ajutoare constând în bani şi materiale de construcţii pentru cei loviţi de năpasta apelor. În cadrul aceluiaşi eveniment, a avut loc şi hirotesirea întru arhimandrit a protosinghelului Hristofor Bucur, stareţul Schitului „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Poiana Braşovului, dându-se citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 189/ 16 august 2008)

miercuri, 6 august 2008

Patriarhul României împlineşte astăzi 21 de ani de călugărie


Astăzi, 6 august 2008, se împlinesc 21 de ani de când Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a depus voturile monahale. Evenimentul a avut loc în anul 1987, în paraclisul „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana“ al Mănăstirii Sihăstria, din judeţul Neamţ, iar la această slujbă au participat obştea mănăstirii, mulţi credincioşi, fraţii candidatului la monahism, dar şi câţiva clerici, invitaţi ai acestuia de la Bucureşti. L-a tuns în monahism stareţul mănăstirii, arhimandritul Victorin Oanele, iar naş de călugărie i-a fost părintele Cleopa Ilie. Data de 6 august a fost aleasă de vrednicul de pomenire, patriarhul României, Teoctist Arăpaşu, atunci când, ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în Palatul mitropolitan de la Iaşi, l-a îndemnat pe tânărul teolog Dan Ilie Ciobotea să scrie sub ochii lui cererea de intrare în monahism. Data de 6 august avea o semnificaţie deosebită pentru arhiereul de atunci al Moldovei, căci, în ziua Schimbării la Faţă a Mântuitorului, cu 52 de ani înainte, tânărul frate Toader Arăpaşu depusese el însuşi voturile monahale la Mănăstirea Bistriţa. „Evenimentul propriu-zis s-a desfăşurat la o oră târzie din ajunul Schimbării la Faţă. Părintele Cleopa i-a fost naş de călugărire, însoţindu-l pe tânărul Dan Ilie Ciobotea pe acest drum către altarul în faţa căruia şi-a făcut făgăduinţele. După ce s-a închinat la toate icoanele şi după ce a luat blagoslovenie de la stareţul mănăstirii şi iertare de la întreaga obşte, îmbrăcat numai într-o cămaşă albă, cu capul descoperit şi în ciorapi albi - arătând starea de curăţenie sufletească şi trupească - a mers în spatele bisericii. Naşul de călugărie îl acoperă pe cel care vrea să devină monah cu o mantie largă, astfel încât el poate merge sub această mantie şi în genunchi, fără să fie observat. Apoi, când s-au terminat cele trei cântări deosebite, care se cântă în timpul slujbei, candidatul la călugărie s-a răstignit cu faţa în jos înaintea altarului, după care a purtat cu oficiantul dialogul acela cutremurător, păstrat de tradiţia Bisericii noastre pentru astfel de momente. Dialogul cuprinde cele trei voturi pe care le face monahul, dar şi câteva îndemnuri specifice“, ne-a declarat exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, arhim. Timotei Aioanei, pe atunci elev la Seminarul teologic „Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamţ, participant la slujba de călugărire a Patriarhului Daniel. ( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 180/ 6 august 2008)

Hirotonia femeilor-episcopi în Biserica anglicană. O reacţie a Bisericii ortodoxe ruse


Biserica ortodoxă rusă deplânge decizia sinodului general al Bisericii din Anglia de a hirotoni femei episcopi

Biserica ortodoxă rusă, prin intermediul departamentului de relaţii externe, a făcut cunoscut că deplânge decizia sinodului general al Bisericii anglicane din Anglia, luată pe 7 iulie a.c., de a hirotoni femei episcopi. Această decizie afectează dialogul între creştinii ortodocşi şi anglicani, care s-a dezvoltat în ultimele decenii. De asemenea, decizia suscită o divizare şi mai mare în lumea creştină.

Se aminteşte că Biserica rusă a deplâns întotdeauna hirotonia femeilor. "O astfel de practică este împotriva tradiţiei pluri-seculare a Bisericii care datează de la prima comunitate creştină. Creştinii ortodocşi consideră hirotonia femeilor-episcopi ca şi mai inacceptabilă", precizează documentul. Tradiţia creştină a considerat întotdeauna că episcopii sunt "succesorii spirituali direct de la apostoli care le-au acordat o binecuvântare specială pentru a conduce poporul lui Dumnezeu, de a păstra nealterată credinţa şi de a fi simboluri şi garanţi ai unităţii". Se constată, de asemenea, că decizia sinodului general al Bisericii anglicane a fost dictată de ideea egalităţii între sexe în toate aspectele vieţii şi nu de o trebuinţă teologică sau practică a Bisericii.

Sursa: Interfax ; vezi şi http://www.orthodoxie.com/ ; 6 aug. 2008

Pentru relaţiile Bisericii ortodoxe ruse cu anglicanii, a se vedea cele două note recente: 1, 2

marți, 5 august 2008

WWW.BASILICA.RO


VĂ RECOMANDĂM SITE-UL OFICIAL AL AGENŢIEI DE ŞTIRI A PATRIARHIEI ROMÂNE WWW.BASILICA.RO, UNDE PUTEŢI AFLA TOATE EVENIMENTELE CARE AU LOC ÎN VIAŢA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE.

luni, 4 august 2008

IPS Părinte Mitropolit Dr. Irineu Popa, invitat special al postului TVS Craiova



În această seară, de la ora 20.30, Inaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit dr. Irineu Popa va fi invitatul special al emisiunii "La ordinea zilei", realizată la postul de televiziune TVS Craiova, de către Tania Levcenco. În cadrul emisiunii vor fi abordate principalele proiecte şi obiective ce figurează pe agenda de lucru a noului Întâistătător al Bisericii din Oltenia.

Sursa: http://www.m-ol.ro/ ; 4 aug. 2008

Eparhiile istorice constitutive ale Mitropoliei Basarabiei nu au fost desfiinţate niciodată


În legătură cu unele speculaţii răuvoitoare la care s-au dedat anumite persoane şi cercuri interesate, privind pretinsa necanonicitate, caracter politic şi absolut nou al eparhiilor constitutive şi sufragane ale Mitropoliei Basarabiei, ţinem să precizăm următoarele:1. Mitropolia Basarabiei este o Biserică Creştină Ortodoxă Autonomă Locală şi istorică din cadrul Patriarhiei Române. Ea nu a fost desfiinţată canonic de nimeni niciodată şi a fost reactivată la 14 septembrie 1992.2. Mitropolia Basarabiei, în calitatea sa de cult autonom înregistrat, este ca atare şi a fost recunoscută oficial, prin decizie judecătorească definitivă (Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova, 2004) şi prin decizie administrativă (Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, 2006) drept „succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv”, ceea ce presupune în consecinţă revenirea la situaţia canonico-administrativă anterioară anului 1945, ţinând cont de noiile realităţi politico-administrative şi de frontiera de stat a Republicii Moldova.3. Patriarhia Română, din care a făcut istoric parte şi face parte şi în prezent Mitropolia Basarabiei, a binecuvântat, recunoscut, confirmat şi întărit sinodal şi public Statutul, drepturile, privilegiile şi garanţiile oferite şi recunoscute Mitropoliei Basarabiei printr-un act canonic special, cu caracter solem şi derogativ, anume Actul Patriarhal şi Sinodal din 19 decembrie 1992. Acel act confimă că Mitropolia Basarabiei nu este o simplă eparhie, ci o grupare de eparhii.4. Statutul Mitropoliei Basarabiei înregistrat de Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor la 30 iulie 2002, „Sub raportul orânduirii canonice şi administrative, eparhiile sunt grupate în Mitropolie” (Art. 72, capitolul A. Mitropolia, Secţia V, Partea I. Organizarea).5. Încă de la reactivarea sa, Mitropoliei istorice a Basarabiei i s-a recunoscut la cel mai înalt nivel intern bisericesc dreptul de a-şi organiza şi administra vechile ei episcopii constitutive. Sfântul Sinod, ca cea mai înaltă autoritate canonică a Patriarhiei Române a decis la 19 decembrie 1992 că „Sfânta Mitropolie a Basarabiei, care şi-a reluat activitatea, este o Mitropolie autonomă cu Statut propriu (...), iar fiecare eparhie componentă are propria sa Adunare eparhială.” Actul Sinodal şi Patriarhal al Patriarhiei Române din 19 decembrie 1992 se referă şi în alte articole la eparhiile componente ale Mitropoliei Basarabiei, garantând că „în libertate, Mitropolitul Basarabiei şi ceilalţi arhierei ai Sinodului Mitropolitan, fără vre-o confirmare superioară, vor numi şi hirotoni diaconi şi preoţi, vor rândui protopopi şi vor institui stareţi şi stareţe, egumeni şi egumene în sfintele mănăstiri şi schituri din Mitropolia Basarabiei. De asemenea, Ierarhii Mitropoliei Basarabiei vor acorda distincţii şi ranguri clericilor şi mirenilor din eparhiile lor.” Aceste prevederi sunt derogatorii de la cele ale Statutului şi Regulamentelor Bisericii Ortodoxe Române aprobate în modul stabilit de autorităţile Statului Român. Conceptele şi noţiunile de Mitropolie, de automomie, de cult religios înregistrat, de parte componentă a cultului sunt în sine tot atâtea argumente în favoarea dreptului la existenţă juridică a eparhiilor componente ale Mitropoliei Basarabiei. 6. Potrivit prevederilor articolelor 49 şi 50 din Statutul Mitropoliei Basarabiei: „49. Eparhiile sunt unităţi teritoriale bisericeşti sub conducerea unui episcop, constituite dintr-un număr de parohii, grupate în protopopiate, şi din mănăstirile aflate pe acel teritoriu. Eparhiile sunt episcopii sau arhiepiscopii, după cum sunt conduse respectiv de către episcop sau arhiepiscop. 50. Eparhiile au, ca organ de conducere harismatică, catehetică şi jurisdicţională, pe un Episcop sau Arhiepiscop, ca organ deliberativ – Adunarea eparhială, iar ca organ executiv – Consiliul Eparhial”.7. Gradul de organizare efectivă, ca şi numărul de credincioşi, clerici şi comunităţi, diferă în prezent de la o eparhie constitutivă la alta date fiind greutăţile şi piedicile ridicate în faţa lor. Cu excepţia Arhiepiscopiei Chişinăului care îşi are propriul ierarh titular ales la 20 octombrie 1995, celelalte eparhii constitutive ale Mitropoliei Basarabiei sunt conduse harismatic, catehetic şi jurisdicţional şi reprezentate oficial de către Înatpreasfinţitul Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor ca Locţiitor de Episcop, până la alegerea canonică a titularilor. În acest moment şi deocamdată, Mitropolia Basarabiei nu consideră de stringentă prioritate alegerea unor titulari ai eparhiilor sufragane. Ele vor fi puse în organizare efectivă după o consultare a clerului şi credincioşilor din cuprinsul lor, cu binecuvântarea Mitropolitului Basarabiei şi informarea Patriarhiei Române. Recunoaşterea acestor eparhii istorice de către stat este un bun recâştigat şi constituie o bază solidă pentru refacerea lor plenară în ordinea canonică a Mitropopoliei Basarabiei de îndată ce va fi cu putinţă.8. Mitropolia Basarabiei respinge ca fiind false şi pătimaşe speculaţiile câtorva preoţi zgomotoşi în jurul eparhiilor ei constitutive şi arată că aceste eparhii nu sunt noi, ci istorice, nu sunt politice, ci canonice. Aceste eparhii nu au fost desfiinţate de nimeni niciodată şi au fost recunoscute oficial de autorităţile competente ale statului din Republica Moldova. Eparhiile constitutive ale Mitropoliei Basarabiei au jurisdicţie teritorială în limitele administative recunoscute internaţional ale Republicii Moldova. 9. Patriarhia Română a luat act cu binecuvântare, în octombrie 2007, de faptul că eparhiile istorice sufragane ale Mitropoliei Basarabiei au fost recunoscute şi înregistrate juridic de către autorităţile de stat ale Republicii Moldova şi a reflectat această realitate în statutul său de organizare şi funcţionare.

Sursa: http://www.basilica.ro/ ; 4 august 2008

sâmbătă, 2 august 2008

Şase ani de la recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei de către autorităţile de stat ale Republicii Moldova


Astăzi, 30 iulie 2008, se împlinesc 6 ani de la recunoaşerea Mitropoliei Basarabiei de către autorităţile de stat ale Republicii Moldova.Amintim că Mitropolia Basarabiei a fost reactivată la 14 septembrie 1992 prin voinţa clericilor şi credincioşilor ortodocşi români din R. Moldova. Mitropolia Basarabiei a traversat un deceniu negru, când a fost aruncată în afara legii şi supusă unor persecuţii metodice şi sistematice din partea autorităţilor statului. La 30 iulie 2002 Mitropolia Basarabiei a fost admisă în legalitate de către Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor prin ordinul 1651 din 30 iulie 2002, ca urmare a Hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului din 13.12.2001 în dosarul “Mitropolia Basarabiei şi alţii versus Moldova”. În anul 2004 Curtea Supremă de Justiţie a R. Moldova a recunoscut Mitropolia Basarabiei drept suscesoare canonică, spirituală şi istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944.Mitropolia Basarabiei cuprinde patru eparhii istorice sufragane, recunoscute de către autorităţile R. Moldova. Din 1995 are rangul superior de Exarhat al Plaiurilor cu drept de Jurisdicţie extrateritorială. Cu ocazia împlinirii a 6 ani de la intrare în legalitate a Mitropoliei Basarabiei, Înalt Preasfinţitul Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, a oficiat un Tedd Deum la Paraclisul Mitropolitan “Sfântul Ioan Teologul” din Chişinău, după care a depus un buchet de flori la monumentul Binecreddinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, canonizat de către Biserica Otodoxă Română în acelaşi an cu reactivarea Mitropoliei Basarabiei.
Biroul de Presă al Mitropoliei BasarabieiComunicat 151 / 30.07.2008

O nouă biserică şi un aşezământ destinat bătrânilor, în Craiova


Joi, 31 iulie 2008, începând cu ora 11.00, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu Popa, împreună cu un sobor de preoţi, a săvârşit slujba de punere a pietrei de temelie a bisericii cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” şi a unui aşezământ rezidenţial pentru bătrâni care vor fi construite în cartierul Craioviţa Nouă din municipiul Craiova. Locaţia se află în spatele fostului cinematograf, lângă Şcoala nr. 32, la parohia în care slujeşte preotul paroh Ion Iovănel.Aşezământul pentru persoanele de vârsta a treia va fi construit din fonduri guvernamentale, va adăposti un număr de circa 75 de persoane şi va funcţiona după normele europene, în administrarea parohiei “Naşterea Maicii Domnului”.
Sursa: www.basilica.ro ; 3 august 2008

RELIGIA ÎN ŞCOLILE DIN GRECIA


Predarea religiei ortodoxe în şcolile din Grecia va deveni facultativă

Predarea religiei ortodoxe în şcolile de nivel primar şi gimnazial va deveni facultativă, conform unui nou ordin al Ministerului Educatiei şi Cultelor din Grecia. În curând, părinţii elevilor vor putea cere ca aceştia din urmă să nu mai participe la clasele de religie ortodoxă, fără a fi nevoie de un motiv declarat. Până în prezent, acest lucru era posibil doar prin declararea apartenenţei la o altă religie decât cea ortodoxă. Măsura a fost luată în urma presiunilor Uniunii Europene.Aproximativ 90 la sută din cetăţenii Greciei sunt de religie creştin-ortodoxă. Biserica Ortodoxă a Greciei a menţionat că va aştepta precizări suplimentare ale Ministerului Educaţiei şi Cultelor asupra aplicării acestei directive, înainte de a prezenta o poziţie oficială.
Sursa: www.basilica.ro ; 3 august 2008

luni, 28 iulie 2008

IPS Prof. Univ. Dr. Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei



Noul Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, Irineu Popa, a fost întronizat, ieri, la Craiova. La ceremonia oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de 18 arhierei, în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir“, au participat preoţi şi credincioşi din Oltenia şi din alte zone ale ţării, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, personalităţi ale vieţii publice româneşti. În primul cuvânt rostit în calitate de arhipăstor pentru credincioşii din Oltenia, IPS Mitropolit Irineu a schiţat programul pastoral pe care îl va adopta în noua sa misiune.
Înalt Preasfinţitul Irineu Popa este, de ieri, Mitropolitul credincioşilor ortodocşi din Oltenia. Ceremonia de întronizare a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de soborul de arhierei prezenţi la Craiova, condus de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un număr impresionat de preoţi şi diaconi. Au slujit alături de IPS Mitropolit Teofan, următorii ierarhi: IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei; IPS Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale; IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei; PS Gherasim, Episcopul Râmnicului; PS Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului; PS Lucian, Episcopul Caransebeşului; PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei; PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului; PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Sebastian, Episcopul Slatinei; PS Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria; PS Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei; PS Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei; PS Irineu Slătineanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Râmnicului şi Mitropolit ales al Mitropoliei Olteniei şi PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului.
„Vrednic este!“
După Sfânta Liturghie a avut loc ceremonia propriu-zisă de întronizare. Momentul solemn a început cu citirea Gramatei Patriarhale de către Preasfinţitul Episcop Gurie Gorjeanul, după care PS Irineu a primit însemnele mitropolitane. Astfel, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit pe rând crucea pectorală, engolpionul, camilafca neagră cu cruce şi cârja mitropolitană, „ca să păstoriţi turma cuvântătoare a lui Hristos din Mitropolia Olteniei, cea încredinţată Înalt Preasfinţiei Voastre“.
După aceasta, IPS Mitropolit Teofan şi IPS Mitropolit Laurenţiu l-au condus pe IPS Irineu spre tronul mitropolitan, iar Patriarhul a rostit: „Vă înălţăm şi Vă aşezăm, de Hristos iubitorule şi al nostru preaiubit frate în Domnul, Înalt Preasfinţite Părinte Irineu în tronul de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei“. Apoi, IPS Mitropolit Irineu a binecuvântat credincioşii cu dichero-tricherele aduse de diaconi.
Felicitat de preşedinte şi de premier
După aceste momente solemne, PF Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de felicitare, prin care a subliniat, în primul rând, misiunea arhiereului în Biserică şi grija sa pentru credincioşii pe care trebuie să-i conducă pe calea mântuirii, dar şi responsabilitatea pe care IPS Irineu o va avea în noua slujire.
Prezent la Craiova, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, l-a felicitat pe noul mitropolit întronizat, precizând că prezenţa domniei sale la acest eveniment este un act de patriotism, întrucât Biserica Ortodoxă Română este Biserica noastră naţională. Referindu-se la faptul că Mitropolia Olteniei este un spaţiu de cultură şi de spiritualitate, preşedintele a dat câteva exemple care întăresc această afirmaţie: „Tismana, ctitoriile domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, Cozia, Polovragi sau Hurezi sunt doar câteva exemple de cultură sfântă românească europeană şi cultură sfântă a lumii, prin includerea acestor mănăstiri în patrimoniul UNESCO. Mai mult decât atât, spaţiul Mitropoliei Olteniei este şi un spaţiu de voinţă românească“, a subliniat preşedintele.
În continuare, domnul Gigel Sorinel Ştirbu, ministru secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, a citit un mesaj din partea premierului Călin Popescu-Tăriceanu care şi-a exprimat bucuria de a saluta acest eveniment important pentru viaţa Bisericii Ortodoxe Române. „Este un prilej de a privi cu încredere şi speranţă la lucrarea în slujba Bisericii Ortodoxe Române, în folosul tuturor cetăţenilor din această zonă, prin misiunea pentru care a fost ales noul mitropolit al Olteniei“, a transmis Tăriceanu.
Vorbind despre activitatea semnificativă în contextul învăţământului teologic din România şi de cultura reală a dialogului, concretizată în cadrul întrunirilor ecumenice din ţară şi străinătate a IPS Mitropolit Irineu, prim-ministrul României s-a adresat acestuia, precizând că a devenit arhipăstor într-o mitropolie cu importante rezonanţe istorice. „Fiind un cunoscător şi trăitor al acestei tradiţii spirituale, avem încrederea că veţi actualiza, în viaţa de zi cu zi a credincioşilor din această zonă a României, aceste mărturii şi valori ale patrimoniului spiritual şi cult românesc“, s-a exprimat domnul Tăriceanu.
„Bine aţi venit!“
Cuvântul de bun venit din partea Centrului Eparhial Craiova a fost rostit de către părintele consilier Ştefan Resceanu. Acesta a schiţat pe scurt calităţile şi activitatea de până acum ale noului mitropolit, ca garanţie a implicării şi a reuşitei în plan mai larg în Mitropolia Olteniei. „Plaiul sfinţit de paşii Sfântului Nicodim de la Tismana, de Sfântul Calinic de la Cernica şi ocrotit de Sfântul Grigorie Decapolitul de la Bistriţa Vă primeşte Înalt Preasfinţite Irineu, ca pe cel ce aţi crescut şi v-aţi format cu credinţă şi cu dragoste în aceste izvoare, cu toată bucuria şi dragostea... Înalt Preasfinţia Voastră, aveţi mare avantaj că lucrarea la care porniţi astăzi nu vă este cu totul necunoscută şi nici cei cu care veţi lucra, în frunte cu PS Episcop-Vicar Gurie Gorjeanul. Aţi fost, alături de IPS Teofan, cunoscător şi ajutor în cele ce a iniţiat în Arhiepiscopia Craiovei: reînfiinţarea istoricei Episcopii a Severinului şi Strehaiei, a Episcopiei Slatinei, a Tipografiei eparhiale, a Centrului de pelerinaj, a numeroase aşezăminte sociale, a postului de radio Logos şi a tuturor împlinirilor în plan duhovnicesc. Acestea toate şi, în mod deosebit, Aşezământul «Buna Vestire» şi Colegiul Naţional «Buna Vestire», constituie dovada implicării majore a Înalt Preasfinţiei Voastre în slujirea celor neajutoraţi şi garanţia implicării şi reuşitei în plan mai larg în Mitropolia Olteniei. Toate acestea mă îndreptăţesc ca, în numele preoţimii, a monahilor şi a monahiilor, a clerului, a profesorilor, a studenţilor, teologilor şi binecredincioşilor creştini din Arhiepiscopia Craiovei şi Mitropolia Olteniei să vă spunem Înalt Preasfinţite Irineu - «Bine aţi venit!»“.
Apoi, IPS Părinte Mitropolit Irineu a adresat primul cuvânt în calitatea sa de Mitropolit al Olteniei, prin care a arătat rolul Bisericii în lumea de astăzi şi a schiţat programul pastoral pe care îl va adopta în noua sa demnitate.
Printre proiectele pe care le va demara, IPS Irineu a amintit dinamizarea vieţii pastoral-misionare, prin consolidarea parohiilor existente şi prin înfiinţarea de altele noi, potrivit cerinţelor pastorale actuale; continuarea catehezei pentru credincioşi la nivelul parohiei; apropierea tinerilor de Biserică, prin programe sociale şi culturale; apropierea intelectualilor de Sfânta Biserică; refacerea vieţii monahale printr-o participare activă la rânduielile şi slujbele din sfintele mănăstiri de pe cuprinsul eparhiei.
La final, soborul arhiereilor, care au slujit ieri la Catedrala oltenilor, a ieşit pe platoul special amenajat în faţa Catedralei mitropolitane, unde PF Părinte Patriarh Daniel şi IPS Părinte Mitropolit Irineu au vorbit credincioşilor prezenţi la eveniment, binecuvântându-i.
„Vom lucra ca toţi să treacă de la confruntare, la cooperare“
Fragment din cuvântul IPS Mitropolit Irineu, rostit ieri, după întronizare
În duh de părintească purtare de grijă şi ca Părinte al tuturor clericilor şi credincioşilor din această regiune, ne vom strădui să adoptăm măsuri concrete de ajutorare a parohiilor sărace şi să intensificăm activitatea social-filantropică în societate.
Ne vom strădui, în egală măsură, să apropiem pe intelectuali de Sfânta Biserică, printr-o diversitate de programe evanghelice şi filocalice. În acest domeniu, vom fi călăuziţi de experienţa noastră academică, pe care dorim s-o extindem în toată Mitropolia noastră. Vom avea în vedere accesul direct al credincioşilor noştri la textele sfinte şi la spiritualitatea adevărată a Bisericii.
Ne vom îndrepta preocuparea în vederea ajutorării spirituale a sufletelor înnegurate şi lipsite de ocrotire duhovnicească, atât a celor din spitale, cât şi a celor din orfelinate.
Vom insista, permanent, ca mărturia credinţei noastre, într-o lume în schimbare şi într-o societate secularizată, să fie în sensul dragostei lui Dumnezeu faţă de om.
Ne vom strădui ca dezbinările să fie vindecate prin Evanghelia iubirii lui Hristos, mărturisind credinţa în Biserica cea una, sfântă, sobornicească şi apostolească.
Vom lucra ca toţi laolaltă, clerici şi mireni, să treacă de la polemică la dialog, de la confruntare la cooperare şi ajutorare frăţească.
„Ne vom strădui să refacem viaţa monahală“
Întrucât, în anii din urmă, s-a înregistrat o slăbire progresivă a disciplinei bisericeşti, credem că atitudinea unora de a trece peste Sfintele Canoane şi peste rânduielile bisericeşti, precum şi a altora care trec de la Ortodoxie la catolicism sau la greco-catolicism, nu este după Biserica noastră şi după Sfinţii Părinţi, ci, dimpotrivă, condamnabilă.
Ca părinte sufletesc, conştient de mântuirea credincioşilor noştri, sunt pe deplin convins că Sfânta Euharistie trebuie să fie manifestarea cea mai intensă a vieţii noastre ortodoxe. Pentru aceasta, vom reafirma principiul fundamental al eclesiologiei noastre, anume că, fără de Mântuitorul Hristos nu putem face nimic. Deci, trebuie să ne silim să ne împărtăşim cât mai des, cu o pregătire adecvată prin spovedanie şi pocăinţă.
Ne vom strădui să refacem viaţa monahală printr-o participare activă la rânduielile şi slujbele din sfintele noastre mănăstiri. Vom veghea ca stareţii şi stareţele să slujească Domnului şi comunităţilor încredinţate lor de Mântuitorul Hristos, cu frică şi cu cutremur, bine ştiind că mântuirea lor depinde de a celor pe care îi conduc. De asemenea, vom veghea la respectarea cu stricteţe a rânduielilor Sfinţilor Părinţi, înlăturând plimbările dintr-o mănăstire în alta, în căutarea unui loc mai uşor sau mai confortabil.
Sursa: http://www.ziarullumina.ro/ ; 28 iulie 2008