Raport cu privire la participarea delegației române în Bulgaria
la cel de-al patrulea atelier intercultural organizat
în cadrul proiectului LLP Grundtvig
”Metode Interculturale de Dezvoltare Comunitară”
În perioada 26 – 31 martie 2011, o delegație a Facultății de Teologie a Universității din Craiova, constituită din 4 preoți (în calitate de learneri) și 1 profesor (asistent de proiect), a participat la cel de-al patrulea atelier intercultural organizat în cadrul proiectului ”Metode Interculturale de Dezvoltare Comunitară”, finanțat de Comisia Europeană prin Programul de Învățare pe tot Parcursul Vieții Grundtvig. Proiectul este derulat de Facultatea de Teologie a Universității din Craiova, în calitate de instituție coordonatoare, în parteneriat cu alte 4 instituții europene: Facultatea de Teologie a Universităţii „Sf. Kliment Ochridsky” din Sofia – Bulgaria (http://www.uni-sofia.bg/index.php/eng/faculties/faculty_of_theology2), Europe Direct – Carrefour Europeo Emilia - Italia (http://www.europedirect-emilia.eu/Carrefour/it/Partners/index.asp), Institutul Teologic al Bisericii Evanghelice Luterane Estoniene (http://ui.eelk.ee/english.php) şi Şcoala Norvegiană de Teologie din Oslo (http://www.mf.no/index.cfm?id=179065).
Cel de-al patrulea atelier intercultural a fost organizat de Facultatea de Teologie a Universităţii „Sf. Kliment Ochridsky” din Sofia – Bulgaria. Facultatea de Teologie a Universității din Craiova a fost reprezentată de: Lector univ. dr. Iulian Mihai L. Constantinescu (coordonator grup), pr. Sârbu Ciprian (Parohia Brănești), pr. Făiniși Antonie (Parohia Strâmba Jiu), pr. Stoicoiu Nicolae (Parohia Cartiu) și pr. Popescu Ovidiu (Parohia Strâmtu), toți preoții fiind din parohii defavorizate din județul Gorj.
Înainte de deplasarea în Bulgaria, pentru pregătirea acestei mobilități, s-au organizat mai multe întâlniri cu preoții participanți la mobilitate, pentru ca aceștia să fie informați și familiarizați cu activitatea pastoral-misionară a Bisericii Ortodoxe a Bulgariei, precum și cu implicarea partenerului bulgar în activități cu caracter social în mediul rural, acolo unde mijloacele de dezvoltare comunitară sunt mai reduse. S-a mai abordat și dimensiunea culturală, explicându-se pe larg contextul socio-economic, cultural și religios din Bulgaria. Preoții participanți au fost încurajați și susținuți în acest demers pentru a se documenta despre aspectele culturale, istorice și geografice ale regiunii în care vor participa la atelier, adică Sofia și Plovdiv. La aceste întâlniri premergătoare mobilității la Sofia, s-au prezentat concluziile atelierelor interculturale anterioare: Estonia, România și Italia. A urmat documentarea și prezentarea activității Bisericii Ortodoxe Române în domeniul social, pe temeiul legislației bisericești și de stat, cu exemple de parohii și preoți care au o bogată activitate socială, atât la nivel național cât mai ales în cadrul Mitropoliei Olteniei, informații care au fost împărtășite și partenerilor noștri în Bulgaria. Fiecare preot s-a implicat activ și responsabil în pregătirea materialului de prezentare a parohiei, în care au arătat detaliat activitățile pe care le desfășoară în parohie sau care urmează a fi desfășurate. În materialele prezentate de preoții români, s-a hotărât a se pune un accent deosebit pe relațiile cu comunitatea locală sau parohială, metode de strângere de fonduri utilizate, tipuri de grupuri țintă ale activităților organizate de parohie, precum și o serie de fotografii sugestive care să întărească informațiile din prezentare. Au fost discutate și detaliile privind deplasarea la Sofia, problemele legate de cazare, etc.
Sâmbătă, 26 Martie 2011, delegația română a avut ca punct de plecare spre Sofia, biserica „Madona Dudu” din Craiova, unde a avut loc rugăciunea înainte de călătorie, după care s-a plecat spre Sofia. La sosirea în capitala Bulgariei, pe 26 martie 2011, membrii delegației române au fost întâmpinați de reprezentanții instituției organizatoare, fiind cazaţi în hotelul Sveta Sofia. Seara a avut loc întâlnirea cu ceilalţi participanţi la hotel, fiind întâmpinaţi de gazda evenimentului, domnul prof. Andrian Aleksandrov. Înainte de cină, a avut loc un moment de prezentare a fiecărui membru al delegațiilor, pentru cunoaștere reciprocă, apreciind călduroasa și prietenoasa primire a gazdelor din Bulgaria.
Duminică, 27 Martie 2011, dimineața (8:30), toate delegațiile au plecat de la hotel către Seminarul Teologic Ortodox din Sofia, cu hramul ,,Sfântul Ioan de Rila”, unde, la biserica Seminarului s-a oficiat Sfânta Liturghie. A fost un moment înălțător, moment duhovnicesc, de mare bucurie pentru participanți, având posibilitatea să cunoască cea mai importantă slujbă a Bisericii Ortodoxe, Sfânta Liturghie care are ca centru Sfânta Taină a Euharistiei. La această Sfântă Liturghie a slujit, alături de preoții bulgari și un preot român.
După Sfânta Liturghie (10:30), la invitația Rectorului Seminarului din Sofia, Pr. Zahariy Dechev, care a participat la mobilitatea din Italia, toți participanții au mers în sala de conferințe a Seminarului unde a prezentat, alături de Asist. Andrian Aleksandrov, situația din Biserica Bulgariei privind învățământul teologic, făcându-se o incursiune în istoria Seminarului teologic și a Facultății de Teologie din Sofia. După această prezentare generală, fiecare coordonator de grup, din fiecare țară participantă a prezentat în aproximativ 10 minute instituțiile pe care le reprezintă. Domnul Lector univ. dr. Iulian Mihai L. Constantinescu, coordonatorul grupului român, a prezentat Universitatea din Craiova și Facultatea de Teologie a Universității din Craiova.
În timpul pauzei de cafea (11.30-12.00) au avut loc discuții între membrii delegațiilor, socializarea lor, comunicând asupra primelor impresii și asupra materialelor prezentate ăn debutul seminarului intercultural, preoții români având posibilitatea să cunoască situația existentă în Bulgaria și în țările partenere.
După pauza de cafea (în jurul orei 12.00), Asist. Andrian Aleksandrov, Prof. Konstandin Nushev și Prof. Veska Zhivkova, au prezentat detaliat aspectele privind evoluția istoriei bisericești în Bulgaria, relațiile cu statul, relațiile interconfesionale, dar și contribuția Bisericii în domeniul asistenței soaciale și a dezvoltării comunitare. Tot acum, s-a subliniat importantul aport al parohiilor rurale pentru păstrarea tradițiilor culturale și pentru conservarea autentică a manifestării religiozității credincioșilor în mediul rural, precum și despre Asociațiile sociologice din Bulgaria.
Prânzul s-a servit la Seminarul din Sofia, după care a urmat prezentarea Doamnei Klara Stamatova despre Sărbătorile religioase, modalități de construire a comunității, referat care a suscitat numeroase discuții, întrebări din partea participanților, cu toții manifestând interes pentru cunoașterea în detaliu a contextului socio-cultural în care se dezvoltă aceste evenimente și activități.
După acest moment, fiecare reprezentant de grup a prezentat contextul național în care Biserica se implică în dezvoltarea comunitară, modalitățile de colaborare cu factorii de decizie implicați, precum și mijloacele concrete folosite de comunitățile religioase pentru a se implica activ în activități sociale, economice și culturale pentru dezvoltarea comunitară.
La sfârșitul acestei sesiuni, participanții au vizitat centrul istoric al Sofiei, fiind vizitată catedrala Alexander Nevsky, construită în anul 1882, în stil neo-bizantin, Biserica Sfânta Sofia, construită în sec. IV-V, fiind considerată una dintre cele mai vechi Biserici din Sofia, unde s-au desfășurat lucrările sinodului local de la Sardica, Biserica Rusească, Rotonda St. George și Biserica Sveta Nedelya, toți membrii delegațiilor intrând în atmosfera specifică Răsăritului Ortodox.
Prima zi a seminarului s-a încheiat cu cina de la Hotelul Sveta Sofia.
Luni, 28 Martie 2011. După micul dejun, membrii grupurilor au participat la Facultatea de Teologie din Sofia la prezentarea unor referate susținute de profesori ai Facultății de Teologie din Sofia, nu înainte ca prodecanul facultății să transmită cuvântul Prof. Emil Traychev, decanul Facultății de Teologie a Universității „Sf. Kliment Ochridsky” din Sofia. După cuvântul prodecanului facultății care a vizat și aspecte privind istoria Facultății de Teologie din Sofia, prof. Svetoslav Ribolov, specialist în Patrologie, a prezentat referatul: Misiunea ortodoxă și păstrarea păcii în Bulgaria modernă.
În jurul orelor 09.40, s-a început prezentarea materialelor pregătite de fiecare membru participant, preoții români prezentând experiențele proprii privind proiectele și activitățile desfășurare în parohie, contextul socio-cultural și economic, și au propus anumite proiecte pentru depășirea crizei existente și contribuția la dezvoltarea comunităților rurale defavorizate în care-și desfășoară activitate. În 10 minute fiecare participant a prezentat succint activitățile pe care le desfășoară în comunitățile pe care le reprezintă și a subliniat punctele cheie care pot veni în ajutorul propriilor activități. Preoții români au deschis atelierul, având prezentări Power Point, reușind să stârnească interesul participanților, prin întrebările adresate, cu privire la comunitățile rurale ortodoxe din România și la proiectele desfășurate în parohii. Fiecare participant la atelier a primit un scurt istoric al activităților.
La finalul prezentărilor tuturor participanților, Silvana Pavlova, profesoară de limbaj mimico-gestual și coordonatoare a Centrului Parohial Chiril și Metodie pentru copii cu dizabilități auditive a avut o interesantă prezentare cu activitățile acestui centru, care se confruntă cu numeroase greutăți. În țara vecină, Bulgaria, sunt numai trei astfel de centre specializate, pentru copii cu deficiențe de auz, cu vârste cuprinse între 8-15 ani, fiecare având nevoi individuale, toți cei implicați făcând eforturi considerabile pentru integrarea în societate a persoanelor cu astfel de probleme de auz. Între activitățile centrului se numără și cele extrașcolare, precum vizite la bisericile și mănăstirile din zonă.
Cina s-a servit la Hotelul Sveta Sofia, unde au fost cazate toate delegațiile, fiind momentul potrivit pentru discuții privind prezentările din cursul atelierului.
Marți, 29 Martie 2011. După micul dejun, membrii delegațiilor au plecat către districtul Plovdiv, unde s-a vizitat Casa Socială din Novi Han și Seminarul Teologic din Plovdiv, unde a avut loc întâlnirea cu directorul seminarului care a prezentat instituția de învățământ, precum și perspectivele existente în contextul actual din Bulgaria. Prânzul s-a servit la Seminarul Teologic din Plovdiv, când un grup de elevi seminariști au făcut un program artistic, după care în capela Seminarului s-a cântat de către elevii seminariști muzică bisericească bizantină. După acest moment, s-a vizitat o parohie rurală din Mitropolia Plovdiv, din apropierea orașului, precum și plantația de viță de vie din apropierea Plovdiv-ului.
Cina s-a servit la Hotelul Sveta Sofia.
Miercuri, 30 Martie 2011, după micul dejun, s-a plecat către Blagoevgrad, unde s-a vizitat Centrul Informațional al Mitropoliei din Blagoevgrad, Școala de duminică dintr-o parohie rurală din Mitropolia Nevrokop. Aici a avut loc o prezentare a activităților în desfășurare, precum și a proiectelor de viitor, participanții fiind impresionați de implicarea preotului și a familiei sale în procesul instructiv-educativ al copiilor din comunitate, precum și de buna colaborare cu autoritățile locale pentru construirea unui centru destinat activităților cu caracter social.
După această prezentare, s-a mers în pelerinaj la impunătoarea Mănăstire Rila, unde participanții s-au închinat la moaștele Sfântului Ioan de Rila, vizitându-se muzeul mănăstirii și împrejurimile.
Momentul final, festiv, a avut loc la Hotelul Sveta Sofia, după cină. Au participat și profesori de la Facultatea de Teologie din Sofia. Organizatorii au cerut fiecărui coordonator de grup să concluzioneze și să expună impresiile grupului respectiv față de activitățile la care au participat. Responsabilii de grup au arătat buna organizare a lucrărilor atelierului, amabilitatea și ospitalitatea organizatorilor și au subliniat cele mai bune practici de dezvoltare comunitară ce pot fi aplicate și în țările lor, în același timp manifestând interes pentru colaborări și proiecte în viitor.
Seara a continuat cu program artistic, cu schimbul de idei, impresii, date de contact ale participanților, dar și cu o poză de grup.
Joi, 31 Martie 2011. După micul dejun, toți participanții au plecat către aeroportul de Sofia.
Vom prezenta mai jos unele impresii, proiecte și propuneri ale preoților români participanți, consemnate în rapoartele lor de mobilitate, la întoarcerea în țară:
Am sesizat ca nu putem realiza ceva trainic decat lucrand in echipa. Am inteles importanta voluntariatului in actiunile pe care le desfasuram. Am observat, la norvegieni, metode inedite de lucru mai ales cu tinerii (prin dezvoltarea grupului de cercetas). Am fost impresionat de lucrarea foarte bine organizata in domeniul caritabil din biserica catolica cu implicatii atat in italia cat si in alte colturi ale lumii. Am luat contact cu dificultatile bulgarilor si estonienilor similare cu ale noastre in ceea ce priveste consecintele mentalitatii comuniste care ne-au influentat si pe unii si pe altii. (Pr. Stoicoiu Alin)
Pentru mine întâlnirea de la Sofia a fost una deosebită, deoarece am putut intra în contact și cu alte practici și metode de dezvoltare comunitară, pe care consider că în perioada următoare voi încerca să le aplic nevoilor comunității pe care o păstoresc. Menționez aici exemplul dat de către Martin-Oskar Enstad din delegația Norvegiei, care prin întâlniri regulate și-a stabilizat un grup de tineri, pe modelul ,,Cercetașilor” și cu care desfășoară diverse activități religioase, practice și sociale. De altfel, tot prin intermediul acestuia am intrat și în posesia unor materiale de lucru cu copii, materiale pe care sunt sigur că le voi folosi în cadrul întâlnirilor lunare sau bilunare cu copii din localitate în cadrul Parteneriatului educațional Biserică-Școală. (Pr. Sârbu Ciprian)
Activitatea in cadrul acestor intalniri este foarte intensa si de aceea s-ar cuveni ca intalnirile sa fie mai lungi pentru a putea discuta mai in detaliu metodele precum si pasii prin care poti sa implementezi anumite activitati in comunitatea ta. De asemenea consider ca ar fi necesara o reintalnire, in viitor, unde sa ne reimpartasim activitatile pe care le desfasuram dar si ideile noi pe care le-am vazut si le-am auzit in aceasta intalnire si pe care le-am aplicat in comunitatile noastre. (Pr. Popescu Ovidiu)
Peste tot am observat ca s-a incercat sa se puna in practica iubirea pentru aproapele. De asemenea atat parteneriatul cat si diversele parteneriate au fost aproape tot timpul la initiativa Bisericilor locale ale fiecarei delegatii in parte. Fara colaborare indiferent de metode sau tehnici specifice si proprii fiecarei echipe nimic nu s-ar putea construi pentru diversele comunitati. Colaborarea, perseverenta, dorinta de a realiza ceva concret si folositor si nu in ultimul rand dragostea pentru aproapele. (Pr. Făiniși Antonie)
Atelierul intercultural de la Sofia a prilejuit participanților români ocazia de a face cunoscut și partenerilor modalitățile și mijloacele de implicare a parohiei în activitățile de dezvoltare comunitară, dar să se și împărtășească din experiența celorlalți pentru îmbunătățirea propriilor activități și colaborări cu toți factorii decizionali și interesați în sânul unei comunități pentru dezvoltarea multilaterală a acesteia. După cum sublinia unul dintre participanți, atelierul intercultural de la Sofia a contribuit pozitiv în ceea ce privește experiențele viitoare în parohie: „Mobilitatea în Sofia însă mi-a deschis alte orizonturi și astfel cred că mi-a amintit că a fi preot într-o comunitate rurală înseamnă nu doar a fi un sacerdot ci și a fi un ,,asistent social”, sau un motor care să pornească organele decizionale ale comunității și astfel, colaborările să se fructifice în viața cotidiană a membrilor Parohiei”.
Observând cu atenție activitățile desfășurare în comunitățile lor de către membrii celorlalte grupuri, preoții români și-au propus să inițieze mai multe activități la nivelul comunităților rurale, dintre acestea amintim:
-mărirea grupului de tineri pe lângă parohie, şi iniţierea unui dialog cu una din delegaţiile prezente la Sofia;
-împreună cu voluntari precum și cu sprijinul autorităților locale se intenționează începerea construcției unui așezământ social care să vină în sprijinul celor aflați în dificultăți;
-formarea unui grup de tineri, voluntari, care se vor ocupa cu strângerea de fonduri și alimente pentru a fi împărțite celor care au nevoi mai deosebite;
-folosirea materialelor de lucru cu copiii, obținute de la membrii delegației norvegiene, materiale care vor fi folosite în cadrul întâlnirilor lunare sau bilunare cu copiii din localitate în cadrul Parteneriatului educațional Biserică-Școală.
Metodele de diseminare a informațiilor și experiențelor dobândite în cadrul atelierului intercultural din Bulgaria, vor viza următoarele:
-împărtășirea experienței dobândite în Bulgaria propriei comunități religioase, în zilele de duminică și în sărbători, precum și antrenarea voluntarilor în activitățile viitoare ale parohiei prin întâlnirile frecvente cu aceștia;
-menționarea metodelor folosite de preoții italieni sau de diaconii norvegieni privind implicarea voluntară a credincioșilor în acțiuni de strângere de fonduri, activități economice și sociale, precum și de a activa în domeniul educativ-cultural;
-organizarea de seminarii pentru informarea autorităților locale cu privire la metodele aplicate în alte comunități din străinătate și găsirea celor mai bune soluții pentru implementarea lor și în comunitățile religioase din România.
Acest atelier intercultural de la Sofia a contribuit și în ceea ce privește îmbunătățirea competențelor lingvistice ale preoților români, fiecare făcând eforturi de a comunica și de a înțelege limba engleză. Unul dintre preoții participanți cunoaște limba engleză, însă acest atelier l-a ajutat să se perfecționeze prin conversațiile purtate cu partenerii noștri: „Menționez că în urmă cu câteva luni, am beneficiat de o bursă de mobilitate ERASMUS în Norvegia la Școala Norvegiană de Teologie și am participat la cursuri cu predare și evaluare în limba engleză. Astfel am început să-mi îmbunătățesc competențele lingvistice în această perioadă. Totuși o limbă străină care nu este repetată își pierde din acuratețe. De aceea m-am bucurat enorm să particip la acest altelier intercultural din Bulgaria fiindcă mi-am reevaluat competențele lingvistice ale limbii engleze. Metodele pe care le-am folosit sunt diverse, însă îmbunătățirea competenței lingvistice s-a făcut cel mai mult prin discuțiile din timpul seminariilor și prezentărilor și în mod special la nivel personal în timpul liber”, iar un alt preot participant a afirmat: „Înțeleg bine limba engleză și asta m-a ajutat, iar prin discuțiile avute cu diferiți participanți am reușit să îmi îmbunătățesc vocabularul”.
Mobilitatea a fost promovată pe blogul proiectului (http://teologie.central.ucv.ro/blogs/imcod/), pe pagina de facebook a acestui proiect (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.207527412610221.60152.107275969302033), pe site-ul Mitropoliei Olteniei (http://www.mitropoliaolteniei.ro/?p=1720), pe blogurile profesorilor din echipa de implementare a proiectului (http://iulianmihaiconstantinescu.blogspot.com/2011/03/un-grup-de-preoti-din-jud-gorj-va.html; http://teologie.central.ucv.ro/blogs/dianaradut/category/participare-la-diverse-proiecte/), pe diverse alte site-uri: Romanian Global News (www.rgnpress.ro), Basilica (http://www.basilica.ro/ro/stiri/un_grup_de_preoti_din_arhiepiscopia_craiovei_participa_la_un_atelier_intercultural_organizat_la_sofia_8724.html), precum și în mass-media locală și nu numai (Radio Trinitas-interviuri ale participanților şi Radio Renaşterea din Cluj-Napoca).
Conf. Univ. Dr. Mihai Vladimirescu,
Manager proiect
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu