luni, 8 martie 2010

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii 'Aurel Vlaicu' din Arad 


Joi, 4 martie, în Sala Festivă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad a avut loc festivitatea decernării celui mai înalt titlu academic, acela de Doctor Honoris Cauza, Înalt Preasfinţiei Sale Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

La acest moment solemn au participat părinţii consilieri de la Centrul eparhial din Arad, care l-au însoţit de Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, numeroşi preoţi ai Eparhiei Aradului, dar şi din alte Eparhii, precum: Sibiu, Timişoara şi Caransebeş. Sala festivă a Facultăţii de Teologie Ortodoxă s-a dovedit neîncăpătoare, la manifestare luând parte şi un număr impresionant de studenţi teologi, elevi ai Seminarului Teologic din Arad, dar şi credincioşi, care au dorit să se împărtăşească de bucuria revederii şi ascultării Părintelui Mitropolit, trăind alături de Înalt Preasfinţia Sa solemnitatea şi emoţia unui astfel de moment.

La prezidiu s-au aflat Doamna Rector a Universităţii „Aurel Vlaicu”, Prof. Univ. Dr. Lizica Mihuţ, Înalt Preasfinţitul Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Streza, oaspetele Universităţii de Stat arădene, Înalt Preasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, Prea Sfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Braşovului, Prof. Univ. Dr. Florentina Munteanu şi Prof. Univ. Dr. Alina Zamfir, cele două Doamne Prorector ale Universităţii noastre, Părintele Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi de asemenea Părintele Prof. Univ. Dr. Constantin Rus, şeful de catedră al aceleiaşi Facultăţi.

Festivitatea a început prin intonarea imnului arhieresc, apoi a celui academic Gaudeamus igitur şi a rugăciunii Tatăl nostru, de către corul bărbătesc al Facultăţii, sub conducerea profesorului de Muzică, Conf. Univ. Dr. Mircea Buta.

Cuvântul inaugural a fost deschis de către Doamna Rector, Prof. Univ. Dr. Lizica Mihuţ, care în cuvinte emoţionante creionat personalitatea Părintelui Mitropolit Laurenţiu Streza, pe care l-a definit ca fiind „profesorul prin excelenţă, cu o deosebită rigoare ştiinţifică, sobru şi în acelaşi timp ştiind să destindă o atmosferă încărcată, printr-o vorbă spusă cu mult duh”. Doamna rector s-a referit la câteva elemente din biografia Mitropolitului Laurenţiu, pentru ca apoi să evoce foarte succint personalitatea sa teologică, domnia sa referindu-se la cele 23 de cărţi pe care Părintele Mitropolit le-a scris, unele ca autor, iar altele într-un colectiv de autori. Nu au lipsit din evocarea Doamnei Rector nici referirile la prezenţa Mitropolitului Ardealului ca membru în diferite comisii şi asociaţii naţionale şi internaţionale. Pentru toate aceste merite, Rectorul, Senatul Universităţii şi întreg corpul profesoral al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu”, demonstrând aprecierea şi recunoaşterea cercetării teologice, pe care o socoteşte „regina ştiinţelor”, a decis în unanimitate decernarea celui mai înalt titlu academic Înalt Preasfinţitului Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Streza.

A urmat rostirea cuvântului de Laudatio, care a fost alcătuit şi susţinut de Părintele Decan, Prof. Univ. Dr. Ioan Tulcan. Acesta a arătat faptul că Părintele Mitropolit Laurenţiu continuă o tradiţie teologică bine înrădăcinată la Sibiu, fiind continuatorul unor importante personalităţi a vieţii noastre bisericeşti, Mitropoliţii Ardealului de vie memorie. Părintele Decan arătat de asemenea faptul că „Înalt Preasfinţia Sa continuă în chip fericit disicplina Liturgică, dezvoltată de marii noştri liturgişti: Badea Cireşanu, Petre Vintilescu, Spiridon Cândea şi Ene Branişte, îmbinând-o însă cu importantele valenţe teologice, de o mare valoare şi profunzime revelate de teologul rus din diaspora, Alexander Schmemann”. Părintele Mitropolit Laurenţiu, a fost numit de către Părintele Profesor Ioan Tulcan, într-o sintagmă inspirată „teolog al Sfintelor Taine”. Opera sa teologică însumează peste 20 de volume, precum şi sute de studii şi articole.

Încercând o sintetizare a gândirii teologice a Mitropolitului Laurenţiu, Părintele Decan a arătat că acesta este un continuator al teologiei lui Alexander Schmemann. Direcţia sa de cercetare a avut în vedere cu prioritate revalorizarea Tainei Sfântului Botez, privind-o nu în chip simplist, ci într-un context mai larg, teologic şi eclesiologic. O altă direcţie a cercetării Înalt Preasfinţiei Sale o constituie aplecarea asupra studiului Tainelor de iniţiere: Botez, Mirungere, Euharistie, pe care le-a privit într-o dimensiune unitară, ca Taine ale încorporării noastre în organismul eclesial. Teologia pe care acesta o promovează nu este una ermetică, sterilă, pentru că ea este integrată într-un context pastoral-misionar. Nu în ultimul rând, părintele Decan a subliniat faptul că Înalt Preasfinţia Sa a creat o şcoală teologică. „Toate aceste aprecieri - a arătat părintele Decan în încheierea prezentării sale - întăresc afirmaţia de la începutul cuvântului de Laudatio, că Mitropolitul Ardealului este „un teolog vizionar la Sfintelor Taine”.

A urmat cuvântul Înalt Preasfinţitului Părinte Dr. Timotei, Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care într-un cuvânt deosebit cald şi de sensibil a subliniat semnificaţia momentului pentru Biserica locală din părţile Aradului, arătând din această perspectivă faptul că Aradul a păstrat peste vremi legătura sa specială cu Sibiul. Înalt Preasfinţitul Părinte Timotei a arătat că Mitropolitul Laurenţiu, ca fost episcop al Caransebeşului este succesor al primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, care a fost şi el mai înainte episcop al acestei Eparhii. Nu în ultimul rând, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Timotei a evocat contribuţiile Mitropolitului Laurenţiu la formarea preoţilor eparhiei arădene, în cadrul cursurilor de îndrumare preoţească, pe care Înalt Preasfinţia Sa le-a susţinut cu perseverenţă la Arad.

A urmat momentul solemn al decernării înaltului titlu academic, în aplauzele prelungite ale auditoriului din sală. Corul a interpretat Mulţi ani trăiască!

Disertaţia Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu cu acest prilej a fost intitulată „Pelerini cu Hristos către Înviere, prin Postul Mare”. În conţinutul ei, Înalt Preasfinţia Sa a analizat tematica şi semnificaţia teologică, precum şi mesajul duhovnicesc al fiecăreia dintre cele şase duminici ale Postului Mare şi a celor patru pregătitoare, apreciind că ritmul liturgic al vieţii Bisericii urmăreşte tocmai să ne pună pe noi în evenimentul celebrat, făcându-ne martori ai evenimentelor pe care le descrie. În finalul disertaţiei, Părintele Mitropolit Laurenţiu a adresat mulţumiri tuturor celor ce la-u cinstit în acest mod, apreciind că acest moment înălţător, departe de se constitui într-un prilej de afirmare personală, se constituie într-un real prilej de smerenie, înţelegând că lauda se cuvine a fi a lui Dumnezeu, care lucrează toate în toţi. „Tot ceea ce am făcut şi nădăjduim că voi mai face a fost şi este pentru propăşirea Bisericii lui Hristos”, a încheiat Părintele Laurenţiu Streza cuvântul său.

După încheierea ceremoniei de desemnare a titlului ştiinţific, Înaltpreasfinţitul Părinte a oferit informaţii pentru TRINITAS TV: „Este o zi deosebită, o zi aleasă, în care am simţit că Biserica Ortodoxă este preţuită şi dacă noi am contribuit şi am făcut ceva prin activitatea noastră pentru învăţământul teologic şi învăţământul teologic a fost apreciat de Universitatea din Arad”.

Corul Facultăţii a interpretat în cinstea înaltului oaspete trei piese corale, festivitatea încheindu-se prin imnul Cu noi este Dumnezeu şi interpretarea imnului arhieresc. (a consemnat Părintele Lector Univ. Drd. Lucian Farcaşiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea “Aurel Vlaicu” Arad)

Niciun comentariu: