duminică, 14 martie 2010

A XII-a întâlnire frăţească dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Evanghelică din Germania

La Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus a început cea de-a XII-a întâlnire frăţească dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Evanghelică din Germania. Tema întâlnirii este „Apostolicitatea Bisericii şi mărturia ei în Europa de astăzi“.

Delegaţia Bisericii Ortodoxe Române este alcătuită din 10 teologi, în fruntea căreia se află Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Delegaţia germană este condusă de episcopul Martin de Hanovra.

În cadrul întâlnirii sunt prezentate mai multe referate pe marginea temei propuse şi vor fi punctate elementele comune de gândire dintre cele două Biserici.
www.basilica.ro

Mai multe informaţii a oferit pentru TRINITAS TV, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Europei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord: „În legătură cu Apostolicitatea Bisericii s-au prezentat deja două referate, unul din partea evanghelică şi altul din partea noastră ortodoxă. Vom discuta cele două referate şi vom formula anumite concluzii în sensul că vom aşeza pe trei coloane ceea ce ne uneşte şi este mărturisirea noastră comună a celor două Biserici, ceea ce ne diferenţiază, respectiv, problemele care rămân deschise pentru discuţii în viitor. Deja am constatat din cele două referate că avem şi puncte comune şi anume faptul că apostolicitatea Bisericii este mărturisită atât în Biserica Ortodoxă, cât şi în Biserica evanghelică. Noi toţi credem că Biserica este fondată pe temelia Apostolilor, iar piatra din capul unghiului este Mântuitorul Iisus Hristos, cum mărturiseşte Sfânta Scriptură”.

Detalii aflăm şi de la părintele profesor universitar doctor Viorel Ioniţă, Secretar General interimar al K.E.K.: Acest dialog a fost iniţiat la rugămintea, respectiv, invitaţia bisericii evanghelice din Germania acum 31 de ani, mai precis în anul 1979 când această biserică a venit la Bucureşti şi a solicitat Bisericii noastre să se angajeze în acest dialog. Deci, doresc să subliniez acest fapt că dialogul nu-l purtăm doar la iniţiativa noastră, ci răspunde unei invitaţii, unei rugăminţi. Dialogul acesta s-a desfăşurat în mai multe etape în urmă cu mai mulţi ani. Întrunirile aveau loc cam o dată la doi sau trei ani şi aş dori să spun că în prima parte, respectiv în primii ani, în anii ’80, părintele Dumitru Stăniloae era prezent la acest dialog. S-a subliniat acest fapt, pentru că prezenţa părintelui Stăniloae a făcut ca acesta să fie unul dintre cele mai profunde dialoguri pe care le poartă biserica evanghelică din Germania”.

Întâlnirea interconfesională de la Sâmbăta de Sus se va încheia luni, 15 martie, când şefii celor două delegaţii se vor deplasa spre Bucureşti, unde vor fi primiţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.


Niciun comentariu: