joi, 27 ianuarie 2011

Un grup de preoţi olteni va participa la un schimb intercultural în regiunea Emilia-Romagna din Italia


În perioada 17 - 22 februarie a.c., o delegație a facultății de Teologie din Craiova, constituită din pr. lector univ. dr. Sergiu-Grigore Popescu, pr. Grosu Ion-Gabriel, pr. Coliță Marius, pr. Bîrlădeanu Radu-Marius şi pr. Pungă Marius-Cătălin, va participa la un atelier intercultural organizat de EUROPE DIRECT – Carrefour Europeo Emilia, în regiunea Emilia – Romagna din Italia.

Mobilitatea se desfășoară în cadrul Poiectului ”Metode Interculturale de Dezvoltare Comunitară” finanțat de Comisia Europeană prin Programul de învățare pe tot parcursul vieții Grundtvig și derulat de Facultatea de Teologie a Universității din Craiova, în calitate de instituție coordonatoare, în parteneriat cu alte 4 instituții europene: Facultatea de Teologie a Universităţii „Sf. Kliment Ochridsky” din Sofia – Bulgaria (http://www.uni-sofia.bg/index.php/eng/faculties/faculty_of_theology2), Europe Direct – Carrefour Europeo Emilia - Italia (http://www.europedirect-emilia.eu/Carrefour/it/Partners/index.asp), Institutul Teologic al Bisericii Evanghelice Luterane Estoniene (http://ui.eelk.ee/english.php) şi Şcoala Norvegiană de Teologie din Oslo (http://www.mf.no/index.cfm?id=179065). Proiectul îşi propune să creeze un cadru adecvat facilitării schimbului de experienţă şi colaborării între cele cinci instituţii partenere, în scopul dezvoltării abilităţilor unui număr de 80 de preoţi din comunităţile rurale defavorizate din ţările de origine ale partenerilor în proiect, de a contribui la procesul de dezvoltare a comunităţilor în care aceştia activează.

În cadrul atelierului intercultural organizat de partenerii din Italia, reprezentanții Facultății de Teologie vor participa la diferite activităţi care au ca scop facilitarea schimbului de experienţă şi identificarea de modalităţi comune de implicare a Bisericilor creştine în dezvoltarea comunitară. Pe agenda atelierului intercultural se regăsesc activităţi precum:
• prezentarea metodelor de intervenţie în comunitate folosite de Biserica Romano-Catolică în regiunea Emilia-Romagna (Italia);
• întâlnire de lucru cu Giancarlo Gozzi, Directorul Institutului pentru Ştiinţa Religiilor şi al Şcolii de Teologie din regiunea Emilia-Romagna (Italia);
• vizitarea unor centre medicale şi sociale administrate de parohiile catolice din regiune;
• întâlniri de cunoaştere şi discuţii cu preoţi, diaconi şi membri ai ordinelor monahale catolice care activează în regiunea Emilia-Romagna (Italia);
• vizitarea Cooperativei Sociale „Sammartini” pentru persoanele dezavantajate;

Menționăm, totodată, că atelierul intercultural organizat de partenerul din Italia este cel de-al treilea din cele cinci care se vor desfășura până la finalul proiectului, și care urmăresc facilitarea cunoașterii reciproce a preoților participanți la proiect, schimbului de bune practici în domeniul dezvoltării comunitare și împărtășirea de experiențe proprii fiecărei țări.

Rezultatul final al proiectului, care se va încheia în iulie 2011, urmărește înființarea și funcționarea unei rețele interculturale de dezvoltare comunitară, care, prin intermediul celor 5 instituții partenere în proiect, va constitui o interfață între grupurile de preoți din cele 5 țări participante la proiect, în vederea identificării și diseminării celor mai eficiente și inovative metode de participare și implicare a preoților la nivelul comunităților lor, în vederea producerii unor schimbări pozitive pentru membrii acestora.


Facultatea de Teologie,
Secretariatul proiectului
0766.44.75.63

Niciun comentariu: