vineri, 11 mai 2012

După Mangafa, a venit Mangul. Cine urmează?

Autor: Cristian Tudor Popescu


Recunosc că ritmul în care premierul Ponta bagă pe gâtul naţiei miniştri pârâţi ai Educaţiei mi-a luat suflul. Nici nu terminasem bine cu Mangafaua Dumitrescu, că veni pe ţeavă Mangul. Ceea ce frapează la aceşti colegi academicieni ai Elenei Ceauşescu este prostia floridă.
Creştin rectoarea l-a prezentat fără să clipească drept garant al standfordelii dânsei pe nimeni altul decât escrocul român de neuitată amintire Bobby Deutsch  Megapower.
Acest Mang, acuzat de plagiat, spune în primă instanţă că algoritmul din articol „nu se numeşte algoritmul Mang”, că „n-a copiat, n-a plagiat, că legea lui Ohm e aceeaşi”. Nu ştiu ce facultate a absolvit Mang, dar reacţia aceasta nu e a unui specialist în automatică şi calculatoare. Dacă subsemnatului, ca automatist, mi s-ar fi adus o astfel de acuzaţie, aş fi îngropat presa în detalii privind codurile detectoare şi corectoare de eroare (despre asta înţeleg că e vorba în „opera” d-lui Mang), precizări privind contribuţia mea originală şi ideile aparţinând altor autori citate în articol. Or, acest apparatcik de partid, în faza a doua de tupeu, nu face decât să repete, schimbând placa, că articolul nu-i aparţine! Asta când respectivul text zace tipărit într-un volum, sub semnătura Mang, din 2003. Deci, ditamai universitarul nu are nicio reacţie, vreme de 10 (zece) ani, faţă de un text atribuit lui în „falş” de către Facultatea de Automatică din Craiova, iar în faza a treia pretinde că e o lucrătură la zi a PDL împotriva lui.
Ca şi în cazul madam Dumitrescu, propun o soluţie mai rapidă decât confruntări şi declaraţii ale autorilor plagiaţi în articolele Mang şi Mang: să i se solicite d-lui ministru să ne explice în direct şi la o oră de vârf, în engleză, conţinutul oricărui articol pe care îl recunoaşte ca fiind al său, publicat în această limbă.  Voi fi un ascultător atent.
Două lucruri grave îmi vin în minte în faţa acestei noi imposturi aruncate în capul şcolii în mai puţin de o săptămână.
Mang nu e decât un vârf al aisbergului murdar care scufundă pregătirea universitară. În spatele acestui veteran al metodei, se aliniază sute, mii de tineri care, chiar când subsemnatul scriu aceste rânduri, mai dau încă un copy-paste în lucrările lor de masterat şi doctorat. Incompetenţa care se pregăteşte pentru impostură în posturi vitale ameninţă România ca un val negru.
Iresponsabilitatea, inconştienţa sau poate tot incompetenţa, săraca, de care este bântuit premierul Ponta când tratează în felul acesta Educaţia. În lunile şi anii lungi de opoziţie, nu a  găsit timp dl Ponta să verifice şi să pregătească un ministru capabil şi curat în acest post esenţial pentru soarta statului român? Nu – cele două mangafale girate de el s-au făcut ţăndări în mai puţin de 48 de ore.
Ce arată asta? Dispreţul lui Ponta faţă de Ministerul Educaţiei, faţă de Educaţie, faţă de profesori, faţă de elevi.
Nu ştiu de ce să mă tem mai mult acum: de faptul că V. Ponta, pentru că tocmai a cedat în cazul Dumitrescu, va considera politic inacceptabil pentru el să mai cedeze încă o dată în faţa presei şi va merge cu Mang înainte de-a-n boulea sau, dacă pleacă şi Mang, cum va arăta următorul apostol trimis de Ponta la Educaţie?
Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

Niciun comentariu: