joi, 10 mai 2012

PLAGIATUL LUI MANG. Consiliul de Etică verifică patru lucrări. Vezi de ce nu există o reacţie a Guvernului. Citeşte şi ce spun experţi consacraţi în IT despre lucrarea ştiinţifică a Ministrului Educaţiei

UPDATE  Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Educaţiei, în acest moment la Consilului Naţional de Etică au ajuns două sesizări referitoare la patru articole semnate de Ioan Mang despre care există suspiciuni de plagiat. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a declarat pentru România liberă că premierul nu poate comenta cazul Mang deoarece acesta nu este în ţară. "În proporţie covârşitoare, Victor Ponta va face declaraţii pe aceastâ temă în cursul serii", a precizat Zaharescu. Citeşte şi Cazul Mang: patru articole suspecte de plagiat pe masa Consiliului Naţional de Etică Lucrarea de cercetare ştiinţifică a Ministrului Educaţiei Ion Mang devine din ce în ce mai controversată. Ieri, fostul prim-ministru al României Emil Boc l-a acuzat public pe Ministrul Educaţiei că a reuşit performanţa unică de a plagia o lucrare ştiinţifică în totalitate, cu excepţia titlului şi a două paragrafe, pe care nu le-a copiat din lucrarea originală. Citeste si CAZUL MANG: O nouă acuzaţie de plagiat pentru ministrul Educaţiei. Vezi ce declară un cercetător taiwanez Deoarece reacţia ministrului Mang la acuzele lui Boc a fost că fostul premier e incapabil să priceapă o operă ştiinţifică din domeniul computerelor, ne-am adresat unor profesionişti consacraţi în domeniu, ca să facă lumină. Verdictul e trist. Mang a comis-o. Citeste si Răzbunarea lui Boc? Cum se apără Mang de acuzaţia de plagiat Vă reproducem mai jos răspunsul dlui doctor Neculai Andrei, director ştiinţific al Institutului de Cercetări în Informatică:

"Mai jos sunt cateva consideratii asupra lucrarii Dlui. Ministru Mang asa dupa cum mi-ati cerut.
O analiza atenta arata ca lucrarea autorilor romani este in intregime o copie identica a autorilor din Japonia.
Toate cele 7 sectiuni ale lucrarii, tabelele, algoritmii si comentariile sunt identice, cuvant cu cuvant, in cele doua lucrari, ceea ce arata ca autorii romani au copiat intr-o maniera lipsita de orice spirit academic sau stiintific in care onestitatea si profesionalismul conteaza cel mai mult. Cu alte cuvinte contributia autorilor romani in aceasta lucrare este nula.
Suparator este si faptul ca desi au copiat de la alti autori, in lucrarea autorilor romani nu se respecta nici macar notatiile matematice consacrate. Practic, chiar daca este o copie, lucrarea autorilor romani este chiar mai slaba decat originalul.
Apoi aceasta practica incetatenita la noi ca sa se publice in familie (sot, sotie, copii, etc.) denota o lacomie, o lipsa de rusine, practic unul dintre autori este in plus.
Aceasta situatie trebuie analizata ceva mai in profunzime. Este vorba de o lucrare scrisa de autori romani publicata intr-o revista de specialitate romaneasca. Ori este cunoscut precarismul si suficienta de care dau dovada revistele romanesti cand accepta spre publicare lucrari elaborate de autori romani sau straini. In fond o vina a acestei  stuatii penibile se poate atribui si referentilor stiintifici numiti de editorul revistei, care in calitatea lor de specialisti trebuiau sa identifice imediat plagiatul. Suntem departe de spiritul stiintific si de rigorile academice care are trebui impuse publicatiilor romanesti care mai aspira la cotatii internationale de tip ISI.
In al doilea rand, lucrarea are trei autori romani. Trebuie vazut daca nu cumva cel de-al treilea autor, Dl. Constantin Popescu, este autorul de fapt al lucrarii, ceilalti doi doar semnand lucrarea. Aceasta maniera de lucru fiind foarte uzitata in Romania, din pacate.
In concluzie, nu putem spune altceva decat ca este trist sa constatam asemenea manifestari si ca ar trebui sa facem in asa fel incat sa nu mai apara asemenea situatii.
Cu stima,
Dr. Neculai Andrei,
Director Stiintific ICI - Bucuresti
Membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania"

Varujan Pambuccian a rămas perplex
Deşi Varujan Pambuccian a votat împreună cu grupul minorităţilor, "pentru" intalarea Guvernului Ponta, atunci când a citit cele două lucrări, cea atribuită Ministrului Educaţiei Ioan Mang şi cea atribuită colectivului de cercetare japonez, acesta s-a crucit. Precizăm că l-am contactat pe domnul Pambuccian, deoarece este nu doar politician, ci şi unul din cei mai titraţi specialişti în IT şi profesor universitar la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti

Iată răspunsul dumnealui: "Sunteti absolut sigur ca cele doua pdf-uri reprezinta articole publicate? Eu n-am mai vazut asa ceva in viata mea".

Niciun comentariu: