vineri, 24 iulie 2009

Parohiile mamut

Avem orase in care o parohie numara peste cateva mii de familii. E o parohie mamut. Preotul nu-i mai cunoaste pe credinciosi, iar viata multora din aceasta parohie nu difera foarte mult de viata necrestinilor. In astfel de situatii, de multe ori, preotul nu mai cerceteaza viata parohiei. S-a transformat intr-o persoana care presteaza servicii: botez, , inmormantare.
Dar un ortodox nu ajunge la indumnezeire doar prin botez, cununie si . Dupa cum un chirurg nu vindeca citind bolnavului ceva, ci printr-o operatie, la fel si preotul, nu poate avea o parohie sanatoasa, daca nu intervine in viata ei. Probabil este mai usor sa afisezi un numar de telefon, decat sa bati la usa cuiva. Sunt slujitori care s-au invatat sa fie cautati. Au uitat sa mai caute. Parohia, in sensul biblic al cuvantului, inseamna a "conlocui", a fi impreuna in comunitate. Asa ca nu trebuie uitat batranul lipsit de ajutor, copilul ramas orfan, etc
In perioada sarbatorilor, de Pasti, de Boboteaza, cand trebuie sa mearga sa sfinteasca locurile in care credinciosii vietuiesc, preotii din aceste parohii apeleaza la slujitorii din spitale, de la tara, pe motiv ca “au mai mult timp”. Si asa se face ca trec ani de zile si preotul din parohia cu mii de familii nu ne viziteaza.
Se vorbeste de parohie ca fiind un spital. Insa, nu se mai tine seama ca in spitale exista medic de garda, in ambulanta, etc Este dureros sa vezi ca o biserica este deschisa si ca in ea nu-i prezenta decat o femeie care vinde lumanari, care nu cunoaste programul parintelui, ci doar pretul lumanarilor.
Avem nevoie de mai multi preoti intr-o astfel de parohie si de preoti care sa ne caute. Preotii trebuie sa inteleaga ca esenta misiunii lor este vindecarea. Poporul, necunoscand importanta vindecarii, ramane in boala lui, indiferent fata de vindecare.
Prezenta preotului in parohie poate face ca cei din ea sa nu se piarda in anonimatul blocurilor, sa nu sfarseasca in durere. Ar fi minunat ca ei sa se asemene in acestea cu Apostolii Petru si Iacob, care mergand spre templul lui Solomon sa se roage, au intalnit un olog din nastere care le cerea milostenie, dupa cum obisnuia. Petru ii raspunde: “Argint si aur nu am, dar ce am iti dau: in numele lui Iisus Nazarineanul, umbla” (Fap. Ap 3,1)
Adrian Cocosila

Niciun comentariu: