luni, 9 iunie 2008

In aşteptarea alegerilor pentru noul arhiepiscop al Craiovei şi mitropolit al Olteniei




Secţiunea a II-a
Alegerea ierarhilor în Biserica Ortodoxă Română
Art.126 - (1) Alegerea de Patriarh, Mitropolit, Arhiepiscop şi Episcop eparhiot se face, prin vot secret, de către Sfântul Sinod, după consultarea clerului şi mirenilor din organismele bisericeşti, în termen de cel mult 60 de zile de la vacantarea scaunului respectiv.
(2) Sfântul Sinod, în cazul alegerilor de ierarhi, este constituit statutar cu prezenţa a trei pătrimi dintre membrii săi şi alege cu votul a două treimi din totalul membrilor prezenţi.
(3) Şedinţa Sfântului Sinod pentru alegerea de Patriarh, Mitropolit, Arhiepiscop şi Episcop eparhiot are loc după ce s-a îndeplinit procedura de consultare prevăzută, după caz, de art.127, alin.2, 3 şi 4, art.129, alin.2, 3, 4 şi 5 şi art.130, alin.2, 3, 4 şi 5 din prezentul Statut.




B. Alegerea Mitropolitului
Art.129 - (1) Eligibil pentru slujirea, vrednicia şi răspunderea de Mitropolit este oricare ierarh membru al Sfântului Sinod, începând de la eparhia vacantă, care este doctor sau licenţiat în Teologie şi s-a distins prin viaţă curată, cultură teologică, demnitate eclesială, zel misionar şi simţ gospodăresc. Lista ierarhilor eligibili se întocmeşte în ordinea dipticelor, descrescător, începând de la eparhia vacantă.
(2) Pentru alegerea de Mitropolit, Sinodul Mitropolitan, prezidat de Patriarhul României sau de locţiitorul desemnat canonic şi statutar, stabileşte, prin consultare deschisă urmată de vot secret consultativ, o listă de doi candidaţi dintre ierarhii eligibili, cu motivarea fiecărei propuneri.
(3) După consultarea prevăzută la alineatul precedent, Sinodul Mitropolitan se consultă, într-o şedinţă specială, cu membrii Adunării Eparhiale ai eparhiei vacante la care se adaugă membrii clerici şi mireni din celelalte eparhii ale Mitropoliei respective, delegaţi în Adunarea Naţională Bisericească. La şedinţă participă, de asemenea, un decan al unei facultăţi de teologie şi un director de seminar teologic din Mitropolie, desemnaţi de Patriarhul României sau Locţiitorul de Mitropolit în consultare cu ierarhii sufragani. Consultarea are loc la sediul Mitropoliei vacante, la data stabilită de Patriarhul României, în acord cu membrii Sinodului Mitropolitan.
(4) Lista de candidaţi pentru alegerea de Mitropolit, întocmită de Sinodul Mitropolitan, poate fi completată, prin consultare deschisă urmată de vot secret consultativ, cu două nume dintre ierarhii eligibili care au obţinut cele mai multe voturi. Lista întocmită de Sinodul Mitropolitan, completată în urma consultării cu membrii clerici şi mireni menţionaţi la aliniatul precedent, va fi înaintată Sfântului Sinod cu proces-verbal.
(5) Sfântul Sinod primind lista poate dispune completarea acesteia cu doi candidaţi, ierarhi eligibili, desemnaţi prin vot secret consultativ de către plenul său, care au obţinut cele mai multe voturi.
(6) Lucrările Sfântului Sinod pentru alegerea de Mitropolit sunt prezidate de către Patriarhul României.
(7) În vederea alegerii de Mitropolit, pe buletinul de vot se vor înscrie, în ordine, numele ierarhilor eligibili propuşi prin vot secret consultativ de Sinodul Mitropolitan, de clericii şi mirenii participanţi la consultare, precum şi de Sfântul Sinod.
(8) Alegerea Mitropolitului de către Sfântul Sinod se desfăşoară în conformitate cu modalitatea de votare prevăzută la art.128, alin.2-9, cu adaptările adecvate.
(9) Mitropolit devine candidatul care a obţinut voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenţi. Dacă nici unul dintre candidaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează o nouă votare, la care participă primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi. Devine ales cel care a întrunit voturile a jumătate plus unu din totalul membrilor prezenţi. În caz de paritate, decid sorţii.
(10) Rezultatul alegerii se consemnează într-un proces-verbal la care se anexează buletinele voturilor exprimate. Preşedintele anunţă solemn numele celui ales, după care închide şedinţa de lucru.


Statutul BOR

Niciun comentariu: