Tradus şi prelucrat de Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai Constantinescu
Site-ul http://www.orthodoxpress.com/ a prezentat în data de 7 iunie 2008 unele aspecte privind situaţia Ortodoxiei din Ucraina, plecând de la întâlnirea şefilor de stat, Viktor Iuşcenko şi Dimitri Medvedev, la care a participat şi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov (Strelna-Rusia, 6 iunie 2008).
Pe lângă aspectele de ordin politic şi economic, s-a discutat şi problema statutului canonic al Bisericii Ortodoxe din Ucraina, în acest context S. Lavrov declarând că trebuie evitate măsurile unilaterale în relaţiile dintre Biserici. Tot S. Lavrov avea să indice că cei doi preşedinţi au evocat pregătirea comemorării a 1020 de ani de la convertirea ruşilor la creştinism, care va avea loc în luna iulie 2008, precum şi proiectul susţinut de Viktor Iuşcenko privind unificarea tuturor ortodocşilor ucraineniîntr-o singură Biserică teritorială autocefală, un proiect de care patriarhul Moscovei nu doreşte să vorbească.
Ortodoxia în Ucraina este divizată de la independenţa ţării din 1991 în trei jurisdicţii paralele: Biserica autonomă a Ucrainei, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Moscovei şi care se găseşte în deplină comuniune cu Ortodoxia ecumenică; două Biserici dizidente: Biserica Ortodoxă din Ucraina - Patriarhia de Kiev; Biserica Autocefală Ucraineană.
Preşedintele ucrainean s-a pronunţat în ianuarie 2007 în favoarea unui proces de reunificare a defiritelor jurisdicţii ortodoxe care permite organizarea unui Biserici locale unificate în această ţară, iniţiativă neacceptată de Patriarhia Moscovei care consideră că Ucraina face parte din "teritoriul canonic" al său (SOP 315.9, 316.19, şi 317.20).
Menţionăm că Mitropolia de Kiev a trecut în jurisdicţia Moscovei abia pe la anul 1686, în condiţiile în care fusese înfiinţată pe la sfârşitul secolului al X-lea.
În acest context menţionăm şi următoarea informaţie:
Biserica Ucrainei critică BOR pentru cele trei eparhii
Capii Bisericii din Ucraina au urmat exemplul celor din Rusia
Sinodul Bisericii Ortodoxe din Ucraina a criticat înfiinţarea a trei eparhii noi pe teritoriul Republicii Moldova de către Biserica Ortodoxă Română.
Intr-un document dat publicităţii joi, Biserica din Ucraina, parte componentă a Bisericii Ortodoxe Ruse, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu decizia BOR din 24 octombrie privind reactivarea acestor eparhii, al căror teritoriu se extinde şi în regiunile Cernăuţi şi Odesa din Ucraina.
"Sfântul Sinod BOU declară că această decizie a BOR este inadmisibilă, pentru că contravine spiritului creştin de dragoste şi tradiţiei canonice a Bisericii Ortodoxe, care prevede că pe un singur teritoriu ar trebui să fie un singur episcop." se spune în comunicatul de presă.
"Acţiunile susmenţionate ale BOR prezintă pericol nu numai integrităţii BOU, dar şi a Statului Ucrainean, pentru că crează condiţii de dezvoltare a tendinţelor separatiste în regiunile Bucovinei şi Odesei."
"Prin urmare, noi - cei din partea BOU - adresăm un mesaj prompt către BOR cu rugămintea de a revizui decizia luată, pentru a nu corupe pacea bisericească şi pentru a îndeplini întocmai porunca lui Iisus Hristos: 'Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii.' (Ioan 13:35)"
Biserica Ortodoxă din Ucraina afirmă că hotărârea Sinodului BOR va fi discutată la Adunarea arhierească a Bisericii Ortodoxe din Ucraina programată pe 21 decembrie.
Criticile Bisericii din Ucraina urmează celor ale Bisericii Ortodoxe Ruse precum şi a celor venite din partea Mitropoliei Chişinăului şi Întregii Moldove, la rândul ei subordonantă canonic Patriarhiei de la Moscova.
Poziţia BOR
Pe data de 31 octombrie, BOR a precizat că cele trei eparhii "au trebuit să fie incluse, nominal, toate eparhiile existente la această dată în cadrul Patriarhiei Române".
"În cadrul lucrărilor, ierarhii Sf. Sinod au fost informaţi şi despre decizia Mitropoliei Autonome a Basarabiei care a reactivat trei eparhii din cuprinsul ei, eparhii ce fuseseră forţate să îşi întrerupă activitatea de către puterea sovietică", se mai arată în document.
"Această reactivare a fost consecinţa firească a faptului că anterior, printr-o hotărâre definitivă a Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova din 2004 şi prin modificările înregistrate la Statutul de organizare şi funcţionare a Mitropolie Autonome a Basarabiei, aceasta a fost recunoscută drept "succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv", cu eparhiile ei componente, Arhiepiscopia Chişinăului, Episcopia de Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria."
"Aceste eparhii au fost reactivate de Mitropolia Autonomă a Basarabiei şi au fost ca atare înregistrate oficial de Guvernul Republicii Moldova, dispunând de personalitate juridică de câţiva ani", se arată în comunicatul Patriarhiei Române.
"Astfel, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a făcut altceva decât să ia act cu binecuvântare de recunoaşterea juridică a respectivelor eparhii ale Mitropoliei Basarabiei de către autorităţile de stat ale Republicii Moldova."
"Decizia Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu noua configuraţie bisericească din Republica Moldova nu se doreşte în nici un caz a fi generatoare de situaţii conflictuale, ea nefiind decât o recunoaştere a unei stări de drept. Şi nimic mai mult!", se precizează în comunicatul de presă.
"În acelaşi timp, ar fi regretabil ca dialogul dintre Patriarhia Română şi Patriarhia Moscovei pe tema jurisdicţiilor din Republica Moldova să fie afectat în vreun fel, întâlnirea programată în luna noiembrie la Moscova constituind tocmai o ocazie pentru a se clarifica aspecte ale acestei situaţii, care a creat nedumeriri şi luări de poziţii exagerate în unele cercuri bisericeşti din Răsărit", conclude documentul trimis la redacţie de Patriarhia Română (ştire din 16 nov. 2007).
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/moldova/story/2007/11/071116_biserica_ucraina_eparhii.shtml
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu