miercuri, 11 iunie 2008

Invăţământ academic teologic în Oltenia



Universitatea din Craiova


Universitatea din Craiova este una dintre cele mai importante institutii de invatamant superior, situata in centrul istoric al regiunii Oltenia, cu filiale in Drobeta Turnu Severin si Ramnicu Valcea, cu experienta manageriala ce-i confera o implicare activa in asigurarea implementarii reformei manageriale in invatamant in aceasta arie geografica.
Fondata in 1947, Universitatea din Craiova s-a dezvoltat si a crescut numarul de profile si specializari in conformitate cu cerintele moderne ale insitutiilor de invatamant superior, dezvoltandu-se in fiecare an. Numarul personalului academic si al studentilor, situeaza universitatea printre primele 5 cele mai mari universitati din Romania.
Universitatea din Craiova cuprinde 17 facultati, oferind o gama larga de specializari in domenii umaniste, politehnice, istorie, economie, agricultura, drept, teologie, arte, s.a.m.d. oferind cursuri de licenta, master si scoala doctorala.
De asemenea, cercetarea are o mare importanta pentru viata academica a universitatii, personalul academic implicandu-se atat in cercetarea fundamentala cat si aplicativa, in toate domeniile.
Prestigiul stiintific al personalului academic este ilustrat de participarea la diverse simpozioane internationale, conferinte si alte evenimente. in fiecare an, universitatea organizeaza manifestari internationale in domeniul economic, politehnic, drept, filologie si agricultura.
De asemenea, personalul academic asigura consultanta si expertiza. Universitatea din Craiova si-a dezvoltat televiziunea proprie, TeleUniversitaria Craiova, mai ales in scopuri academice.
Exista colaborari notabile si activitati comune cu numeroase tari din lume, care contribuie la cresterea oportunitatilor disponibile pentru un studiu de inalt nivel.
Universitatea din Craiova a fost acceptata ca membru cu drepturi depline in numeroase asociatii internationale, cele mai semnificative fiind: IAU, IAUP, CRE, IEEE, SEFI, AUPELF-UREF si alte structuri academice de prestigiu.
Universitatea din Craiova a incheiat numeroase intelegeri de cooperare cu institutii similare din lume ca: Free University of Bruxelles-Belgia, Virginia Polytechnic Institute and State University - USA, Broome Community College - State University of New York - USA, University of Montreal - Canada, Universities of Luton, Wye and London - UK, Universite de Montpellier, Saint-Etienne, Toulouse, Paris - Franta, Universitatea din Tessaloniki, Pireus - Grecia.
Drept urmare, Universitatea din Craiova, a fost recunoscuta ca fiind una din cele 8 universitati de stat din Romania clasificata ca Institutie de Nivel Unu, capabila sa coordoneze reforma manageriala academica, in alte institutii de invatamant superior.
In concordanta cu strategia Ministerului Educatiei Nationale, prin complexitatea structurii academice si a experientei manageriale, Universitatea din Craiova asigura o coordonare eficienta si de incredere pentru o arie extinsa din sud-vestul Romaniei, asigurand implementarea reformei manageriale in invatamantul superior.




Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova





Adresa
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVAFACULTATEA DE TEOLOGIEStr."Al.I.Cuza", nr.13, 200565-CraiovaTel./fax: 0251-413396e-mail: teologie@central.ucv.roweb-site: www.central.ucv.ro
Istoric
Senatul Universităţii, în şedinţa din 9 decembrie 1991, a aprobat înfiinţarea Facultăţii de Teologie şi includerea acesteia în structura academică a Uiversităţii din Craiova. A urmat procedura de recunoaştere a Facultăţii de către Ministerul Educaţiei, după ce, în prealabil, Sf.Sinod a aprobat înfiinţarea Facultăţii de Teologie din Craiova. Astfel, Facultatea de Teologie a luat fiinţă, începând cu 1 octombrie 1992, în urma Protocolului dintre Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei şi Patriarhia Ortodoxă Română (nr.9870/30.05.1991) prin Ordinul Ministrului Învăţământului şi Ştiinţei nr.918/ 30.01.1992, aflându-se sub dublă jurisdicţie, cea a Mitropoliei Olteniei şi a Universităţii din Craiova.Începând cu anul universitar 2005-2006, învăţământul superior românesc se afiliază prevederilor Declaraţiei de la Bologna. Ca urmare, învăţământul superior teologic ortodox se înscrie în spiritul şi litera prevederilor H.G.nr.88/2005, precum şi ale Ord.M.Ed.C. nr.3235/2005, care pune în aplicare măsurile cuprinse în cel de-al doilea capitol din Legea nr.288/2004, capitol referitor la organizarea ciclului de studii de licenţă începând cu anul universitar 2005-2006. Ca urmare a noii organizări a sistemului de învăţământ superior românesc, Facultatea de Teologie are în prezent următoarea structură academică acreditată de către Consiliul Naţional de Evaluare şi Acreditare Academică a Universităţii.
I. Studii Universitare de Licenţă
II. Studii Universitare de Master
III.Şcoala Doctorală
Structuri de conducere ale Facultatii
I. Conducerea operativa a Facultaţii
II. Biroul Consiliului Facultaţii
III. Consiliul Facultaţii
IV. Comisii de lucru în Senatul Universitaţii
I-II. Conducerea operativă a Facultăţii şi Biroul Consiliului Facultăţii
DECAN: Episcop Prof.univ.dr. IRINEU POPA
PRODECAN: Prof.dr Pavel CHIRILĂ
PRODECAN: Conf.univ.dr. Mihai-Valentin VLADIMIRESCU
Secretar ştiinţific: Pr.conf.univ.dr Gheorghe ZAMFIR
Secretar-şef: Daniela COLAC
III. Consiliul Facultăţii
Episcop Prof.univ.dr. IRINEU POPA, Decan
Prof.univ.dr. Pavel CHIRILĂ, Prodecan
Conf.univ.dr. Mihai-Valentin VLADIMIRESCU, Prodecan
Pr.Conf.univ.dr. Gheorghe ZAMFIR, Secretar Ştiinţific
Pr.Prof.univ.dr. Ştefan REŞCEANU, Şef catedra Sistematico-Practice
Pr.Prof.univ.dr. Constantin PĂTULEANU, Şef catedra Istorico-Biblice
Pr.Lect.univ.dr. Picu-Nelu OCOLEANU
Creţescu Emanoil, student anul III, Pastorala
Birau Paula, studenta anul III, Didactica
Sosea Ioana, studenta anul II, Sociala
Membri reprezentanţi ai facultaţii în Senatul Universitaţii:
Episcop Prof.univ.dr. IRINEU POPA
Pr.Prof.univ.dr. Constantin PĂTULEANU
Creţescu Emanoil, student anul III, Pastorala
IV. Comisii de lucru în Senatul Universitaţii:
Comisia de Onoare a Senatului: Episcop Prof.univ.dr. IRINEU POPA, Decan
Comisia pentru Învaţamânt a Senatului: Prof.univ.dr. Pavel Chirila
Comisia pentru Cercertare Ştiinţifica şi Doctorate: Prof.univ.dr. Pavel CHIRILĂ, Conf.univ.dr. Mihai-Valentin VLADIMIRESCU, Pr.Conf.univ.dr. Gheorghe ZAMFIR
Comisia pentru Finanţe şi Buget: Episcop Prof.univ.dr. IRINEU POPA
Comisia pentru Cooperare Academica Internaţionala: Conf.univ.dr. Mihai-Valentin VLADIMIRESCU
Comisia pentru Managementul Calitaţii: Conf.univ.dr. Mihai-Valentin VLADIMIRESCU
Comisia pentru Probleme Sociale Studenţeşti: ___
Comisia pentru Coordonarea Bibliotecii şi a Editurii "Universitaria": Pr.Prof.univ.dr. Constantin PĂTULEANU
Comisia pentru Imagine a Universitaţii: ___
Comisia Administrativa: Prof.univ.dr. Pavel CHIRILĂ, Pr.Conf.univ.dr. Gheorghe ZAMFIR
Programe şi laboratoare de cercetare
Programe în vederea cordonarii procesului de integrare academica europeana
Grupuri de lucru în Facultate
Laboratoare de cercetare
I. Programe în vederea coordonarii procesului de integrare academica europeana
Relaţii Internaţionale: Responsabil Conf.univ.dr. Mihai-Valentin VLADIMIRESCU
Programul SOCRATES/ERASMUS: Coordonator program Lect.univ.dr. Gelu CĂLINA
Agence Universitaire de la Francophonie (AUF): Promotor program Lect.univ.dr. Mihai CONSTANTINESCU
Programul LEONARDO DA VINCI: Promotor program Lect.univ.dr. Maria-Emilia SORESCU
Comisia de echivalare a rezultatelor profesionale obţinute de studenţii care efectueaza stagii de studiu sau de practica în universitaţi europene:
Episcop Prof.univ.dr. IRINEU POPA
Prof.univ.dr. Pavel CHIRILĂ
Pr.Prof.univ.dr. Constantin PĂTULEANU
Conf.univ.dr. Mihai VLADIMIRESCU
Pr.Lect.univ.dr. Picu-Nelu OCOLEANU
II. Grupuri de lucru în Facultate
Grupul biblic: Coordonator Conf.univ.dr. Mihai-Valentin VLADIMIRESCU
Grupul pentru contacte cu instituţii de învaţamânt superior din Grecia: Coordonatori Pr.Conf.univ.dr. Constantin BĂJĂU şi Lect.univ.drd Cristian CERCEL
Grupul pentru contacte cu instituţii de învaţamânt superior din Germania: Coordonatori Pr.Prof.univ.dr. Constantin PĂTULEANU şi Pr.Lect.univ.dr. Picu-Nelu OCOLEANU
Grupul pentru contacte cu instituţii de învaţamânt superior din Elveţia: Coordonatori Lect.univ.dr. Gelu CĂLINA şi Lect.univ.dr. Mihai CONSTANTINESCU
III. Laboratoare de cercetare
Laboratorul de Ebraica, condus de Conf.univ.dr. Mihai-Valentin VLADIMIRESCU
Laboratorul Studii patristice şI istorice, condus de Pr.Prof.univ.dr. Constantin PĂTULEANU şi Pr.Conf.univ.dr. Constantin BĂJĂU
Laborator de Cercetare în Asistenţa sociala în colaborare cu Centrul pentru Studii Teologice Aplicate (CSTA) din cadrul Mitropoliei Craiovei, condus de Prof.univ.dr. Pavel CHIRILĂ
Laborator de Informatica, condus de Informatician Corneliu ENE
Sursa: www.central.ucv.ro ; 11 iunie 2008.

Niciun comentariu: