miercuri, 4 iunie 2008

Modificările Legii învăţământului nr. 84/1995 prin Legea nr.2 din 9 ian. 2008

Parlamentul Romaniei
LEGE NR. 2
din 9 ianuarie 2008

Lege nr. 2 din 9 ianuarie 2008 privind modificarea Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 21 din 11/01/2008

Promulgat prin:
Decret 3/2008Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. - Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 70, alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
"(3) Universitatile acreditate, supuse periodic evaluarii institutionale, pot decide, prin hotarare a senatului, infiintarea, continutul si oportunitatea programelor de masterat, de doctorat si de studii postuniversitare, cuprinse in domeniile stiintifice ale universitatii."
2. Articolul 80 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 80. - (1) In institutiile de invatamant superior se pot organiza activitati de cercetare-dezvoltare si inovare, creatie artistica, proiectare, consultanta, expertiza, alte servicii si activitati de productie sau de creatie specifice, in cadrul departamentelor, catedrelor sau in unitati proprii de cercetare si de productie, inclusiv prin colaborare cu institutii de invatamant si de cercetare sau cu alte persoane juridice din tara ori din strainatate.
(2) Incepand cu anul 2008, institutiile de invatamant superior acreditate si evaluate cu calificativul «grad de incredere ridicat» de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior se considera acreditate pentru a desfasura activitati de cercetare-dezvoltare si inovare, in sensul prevederilor art. 33 al Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Unitatile de cercetare-dezvoltare si inovare, de proiectare, de consultanta, de expertiza, de productie, de creatie si de prestari de servicii se infiinteaza cu aprobarea senatelor universitare. Acestea pot avea personalitate juridica si fac parte din reteaua Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
(4) Catedrele, departamentele si unitatile de cercetare-dezvoltare si inovare, de proiectare, de consultanta, de expertiza, de productie, de creatie si de prestari de servicii sunt incadrate cu personal didactic, personal de cercetare tehnico-administrativ si alte categorii de personal de cercetare, dupa caz.
(5) Studentii pot participa la contractele de cercetare-dezvoltare si inovare din departamente, catedre si laboratoare, precum si la activitatile de productie si servicii din ateliere sau unitati de productie, de creatie si de prestari de servicii ale institutiei de invatamant superior, fiind remunerati in conformitate cu legislatia in vigoare.
(6) Modul de organizare si desfasurare a activitatilor prevazute la alin. (1), precum si modul de functionare a unitatilor prevazute la alin. (3) se stabilesc prin regulamente aprobate de senatul universitar."
3. Articolul 82 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 82. - (1) Veniturile proprii ale institutiilor de invatamant superior, realizate din activitati de cercetare-dezvoltare si inovare, de creatie artistica, de proiectare, de consultanta sau de expertiza, precum si din contracte pentru alte servicii stiintifice, didactice sau de productie si prestari de servicii, se pot evidentia in conturi distincte la banci comerciale, in conditiile prezentei legi.
(2) Din veniturile prevazute la alin. (1) se pot finanta urmatoarele categorii de cheltuieli, avand drept obiect: dezvoltarea bazei materiale proprii de cercetare, didactice, de productie si servicii, precum si pentru plata personalului angajat in aceste activitati, burse de cercetare si instruire, informare si documentare, taxe pentru participarea ca membru in organisme, organizatii si institutii de profil, organizarea si/sau participarea la manifestari cultural-stiintifice interne si internationale, editarea de carte didactica si de specialitate.
(3) Veniturile proprii realizate si neutilizate la finele anului se reporteaza cu aceeasi destinatie in anul urmator."
4. La articolul 93, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Organele alese, cu exceptia rectorului, se confirma de catre senatul universitar. Rectorul se alege de catre senat si se confirma prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului. O persoana nu poate ocupa functia de decan sau de rector mai mult de doua mandate succesive complete. Rectorul poate fi revocat din functie de catre senatul universitar prin aceeasi procedura folosita la numire."
5. Articolul 146 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 146. - (1) Institutiile de invatamant superior sunt conduse de senate, iar facultatile si departamentele, de consilii. Senatele sunt prezidate de rectori, consiliile facultatilor, de decani, iar consiliile departamentelor, de directori. Hotararile senatelor, ale consiliilor facultatilor si ale departamentelor se iau cu majoritatea voturilor membrilor prezenti, daca numarul lor reprezinta cel putin doua treimi din totalul membrilor.
(2) Se infiinteaza functia de presedinte al universitatii, cu atributii stabilite prin Carta universitatii."

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
BOGDAN OLTEANU

PRESEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU
Bucuresti, 9 ianuarie 2008. Nr. 2.

Niciun comentariu: