miercuri, 11 iunie 2008

ÎNTRONIZAREA IPS TEOFAN PE TRONUL ISTORIC AL MITROPOLIŢILOR MOLDOVEI





Inalt Preasfintitul Teofan Savu, cel de-al 80-lea mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a fost intronizat ieri, in prezenta a mii de credinciosi si sute de politicieni.Cei peste 8.000 de pelerini care au venit duminica dimineata la Catedrala Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru a asista la ceremonialul de intronizare a Inalt Preasfintitului Teofan au avut prilejul sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva. De la ora 7.00, a avut loc procesiunea exceptionala de scoatere a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva pe esplanada
din fata catedralei.
Inalt Preasfintitul Mitropolit Teofan a fost intronizat Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei in prezenta Patriarhului Daniel, ceremonie la care au participat membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Presedintele Traian Basescu a citit decretul prezidential care confirma numirea in functie a IPS Teofan. Preasfintitul episcop-vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu a citit "Gramata patriarhala", actul oficial prin care s-a anuntat intronizarea noului mitropolit. Dupa aceasta citire, Patriarhul Daniel i-a oferit IPS Teofan carja de pastorire a Arhiepiscopiei Iasilor si Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si insemnele mitropolitane – engolpionul si crucea –, moment in care s-a cantat "Vrednic este!". IPS Teofan a fost condus de PF Patriarh Daniel in scaunul mitropolitan. Ceremonia s-a incheiat cu oficierea Sfintei Liturghii, iar IPS Teofan s-a impartasit. Dupa slujba, IPS Teofan a primit alte doua insemne mitropolitane, camifalca cu cruce si mantia, iar soborul arhiereilor a iesit pe esplanada din fata catedralei mitropolitane.
Presedintele Traian Basescu a afirmat ca este o onoare sa participe la slujba de intronizare a noului mitropolit al Moldovei, spunand ca prezenta sa la ceremonial este un semn al respectului statului pentru biserica nationala a romanilor. "O mitropolie care impresioneaza – Mitropolia Moldovei si Bucovinei – atunci cand vorbim despre ea, gandul iti merge la stefan cel Mare si Sfant, la mitropolitii Dosoftei si Varlaam, care au ctitorit limba si literatura romana moderna, gandul te duce in egala masura, la acea imbinare a frumusetii, lasate de la Dumnezeu, cu cultura, credinta si frumusetea manastirilor din Bucovina, cu spiritualitatea pe care aceasta zona o emana catre intreaga tara", a mai spus Basescu. Un numar de 17 maicute din Braila, cel mai probabil simpatizante ale manastirii rebele Vladimiresti, au fost ridicate de fortele de ordine. "Cele 17 persoane au fost identificate ca fiind din Braila si au fost retinute din cauza atitudinii necuviincioase pe care au avut-o fata de organele de ordine", a declarat Lucian Mursa, comandantul Politiei Municipale Iasi. Dupa cateva ore de cercetari, maicutele au fost eliberate.


Sursa: http://www.romanialibera.ro/ ; 11 iunie 2008.

Niciun comentariu: