sâmbătă, 7 iunie 2008

Problema împărtăşirii Mitropolitului Nicolae al Banatului provoacă în continuare reacţii în BOR şi în sânul Ortodoxiei



Împărtăşirea Mitropolitului român Nicolae (Corneanu) într-o biserică greco-catolică agită Biserica română şi suscită reacţii în toată lumea ortodoxă (informaţie preluată după site-ul http://www.orthodoxie.com/).


Traducere din limba franceză de Lect. Univ. Dr. Iulian Mihai L. CONSTANTINESCU




Pe 26 mai 2008, site-ul Bisericii greco-catolice (unite) române (http://www.greco-catolica.org/) difuza, sub titlul "La Timişoara a vut loc un miracol", informaţia că Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului (Patriarhia Română) s-a împărtăşit pe 25 mai cu clerici catolici, cu ocazia sfinţirii unei biserici greco-catolice la care a participat şi nunţiul apostolic.
În faţa reacţiilor imediate provocate de acest eveniment, autorităţile Bisericii române au ascuns iniţial încurcătura lor, afirmând că faptele nu erau verificate, aceasta în ciuda fotografiilor explicite [photo_1, photo_2, photo_3] publicate pe site-ul greco-catolic care a şi publicat informaţia. Cu toate acestea, Patriarhia a publicat pe 27 mai un comunicat în care informa că problema va fi examinată în cursul următoarei reuniuni a Sfântului Sinod al Bisericii Române care urmează a se ţine în luna iulie (vezi comunicatul de presă pe acest blog: http://iulianmihaiconstantinescu.blogspot.com/2008/06/precizri-ale-patriarhiei-romne-privind.html).
Pe 4 iulie, mitropolitul Nicolae, intervievat prin telefon timp de 20 de minute de numeroşi membri ai Asociaţiei jurnaliştilor şi editorilor români (AZEC) în cursul unei reuniuni la care au participat numeroşi teologi printre care şi Pr. Ştefan Buchiu, profesor de dogmatică la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi Radu Preda de la Facultatea de Teologie din Cluj, recunoştea faptele şi explica gestul său pentru motive afective şi din raţiuni politice (găsiţi aici interviul http://www.greco-catolica.org/a363-Interventia-telefonica-a-IPS-Nicolae-Corneanu-la-dezbaterea-AZEC-in-care-ofera-lamuriri-cu-privire-la-gestul-sau-de-a-se-impartasi-la-greco-catolici.aspx, aici transcrierea).
Sub presiunea clerului şi a credincioşilor din România, dar şi a reacţiilor întregii lumi ortodoxe, Patriarhia Română a decis să pună problema pe ordinea de zi a reuniunii "Sinodului permanent" (alcătuit din patriarh, mitropoliţi (între care şi IPS Nifon-mitropolit onorific, cu titlu personal) şi doi episcopi Ioan şi Sofronie), prevăzut pentru 6 iunie la mănăstirea Neamţ, cu ocazia canonizării mai multor cuvioşi ai regiunii. La finalul acestei reuniuni, nu s-a luat vreo decizie; unul dintre participanţi a arătat că discuţia a avut ca scop să pregătească reuniunea plenară din luna iulie. Una dintre explicaţiile pentru care nu s-a luat vreo decizie este că cel în cauză nu avea posibilitatea să se explice oficial în faţa confraţilor; o altă explicaţie este că «Sinodul permanent», în virtutea alcătuirii sale restrânse, nu este abilitat să ia o decizie de a sancţiona vreun membru al clerului având rang de mitropolit. Depunerea mitropolitului Nicolae a fost preconizată de numeroşi prelaţi ai Bisericii române, între care şi mitropolitul de Cluj-Napoca, Bartolomeu Anania. Însă, după surse autorizate, decizia cea mai probabilă a Sfântului Sinod va fi de a-i cere să se retragă din raţiuni privind vârsta şi sănătatea. Multe personalităţi, în scrisori adresate Sfântului Sinod, au remarcat că absenţa unei luări de poziţie clare şi rapide din partea sa nu va putea decât să aducă prejudicii Bisericii române, lăsând a se dezvolta şi a se exacerba tensiunile foarte puternice care există de ani între curentul progresist şi curentul conservator, şi care va putea în final să atragă profit "Bisericii" dizidente a vechilor-calendarişti care nu încetează a denunţa laxismul Bisericii oficiale şi tendinţele ecumeniste ale patriarhului. Reacţiile continuă să fie foarte puternice în lumea ortodoxă. Site-ul oficial al Patriarhiei Moscovei a informat pe 6 iunie că mitropolitul Chiril, şeful Departamentului relaţiilor externe al Patriarhiei Moscovei a cerut omologului român, episcopul Ciprian, "de a aduce clarificări asupra informaţiei după care unul dintre principalii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române s-a împărtăşit cu cei care nu aparţin Bisericii ortodoxe" şi a cerut, de asemenea, patriarhului Daniel şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române "de a exprima poziţia lor faţă de acest eveniment". Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut în 1923 şi este din 1962 arhiepiscop al Timişoarei şi mitropolit al Banatului; el a predat în numeroase instituţii teologice şi este din 1992 membru de onoare al Academiei Române. După căderea regimului comunist în România, arhivele Securităţii au arătat că a fost între 1950 şi 1988 un informator activ. Mitropolitul Nicolae a fost simpatizat de populaţia din România după ce s-a confesat public de această colaborare, ceea ce alţi prelaţi ai Bisericii române, care au fost colaboratori ai poliţiei secrete, au refuzat.


Acest eveniment a survenit după un alt eveniment care s-a produs în luna ianuarie a acetui an, care continuă să provoace agitaţie în sânul Bisericii române: concelebrarea, la Sărbătoarea Teofaniei, a binecuvântării apelor de către episcopul Sofronie de Oradea şi de episcopul greco-catolic (unit) Virgil Bercea de Oradea.


Sursa: http://www.orthodoxie.com/ ; 7 iunie 2008.




Vezi detalii:


COMUNICATLa Timisoara s-a intamplat o minune
Duminica, 25 mai 2008, in prezenta Excelentei Sale Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania, a PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a zeci de preoti romani si straini, si a mii credinciosi veniti din toata tara, alaturi de invitati speciali dintre care amintim dl. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisorii, si IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, s-a sfintit biserica greco-catolica din Timisoara cu hramul "Sf. Maria - Regina Pacii si a Unitatii".
Cu aceasta ocazie a avut loc un eveniment extraordinar, si care a onorat intreaga audienta, cu o semnificatie religioasa si istorica cel putin egala cu cea a Revolutiei anti-comuniste pornite de la Timisoara.
Conform martorilor oculari, in cadrul Sfintei Liturghii, la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. Ca raspuns, Excelenta Sa Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiul Papal in Romania, conform traditiei, i-a dat in mana Inalt Preasfintiei Sale Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potitul cu Sangele Domnului din care Inalt Preasfintia Sa Nicolae s-a impartasit singur.
Un eveniment similar nu s-a mai intamplat din anul 1700, cand romanii ardeleni au refacut unirea cu Biserica Catolica.
Folosim aceasta ocazie si in calitate de reprezentanti ai Memorandumului ne exprimam bucuria si credinta in bunele intentii si in dragostea frateasca cu care ne-a onorat IPS Nicolae Corneanu.
Iata ca cu aceasta ocazie, din vointa divina, suntem pusi in fata unei deschideri intre cele doua Biserici romanesti surori optinute prin rugaciune si truda din partea credinciosilor greco-catolici, romano-catolici si ortodocsi din Timisoara, care se roaga Maicii Domnului pentru unitatea romanilor. Numele Domnului fie laudat!
Pr. Cristian TerhesPurtator de cuvant
Vasile BouleanuAsistent al purtatorului de cuvant
* * * *
Reactia Patriarhiei Romane vis-a-vis de acest eveniment poate fi gasita la urmatoarea adresa: http://www.greco-catolica.org/a358-Patriarhia-Romana-face-precizari-in-legatura-cu-impartasania-IPS-Corneanu-in-cadrul-unei-liturghii-greco-catolice-la-Timisoara.aspx
Pozitia oficiala a Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica: http://www.greco-catolica.org/a359-Comunicat-al-Bisericii-Romane-Unite-cu-Roma-Greco-Catolice-referitor-la-evenimentul-de-la-Timisoara.aspx
Interventia telefonica a IPS Nicolae Corneanu in care ofera lamuriri cu privire la gestul sau de a se impartasi in cadrul unei Liturghii greco-catolice: http://www.greco-catolica.org/a363-Interventia-telefonica-a-IPS-Nicolae-Corneanu-la-dezbaterea-AZEC-in-care-ofera-lamuriri-cu-privire-la-gestul-sau-de-a-se-impartasi-la-greco-catolici.aspx
Pentru a facilita accesul mai usor la informatia cuprinsa de acest site, am incadrat acest articol in categoriile de mai jos. Fiecare categorie poate cuprinde mai multe articole sau alte informatii de pe acest site, grupate in acest fel in functie de subiectele pe care le abordeaza. Pentru a ajunge la toate articolele dintr-o categorie, va rugam urmati link-urile de mai jos.
1. Dialog BOR - Biserica Catolica (6 articole)
2. Dialogul BOR - BRU (29 articole)
3. IPS Nicolae Corneanu (4 articole)
4. IPS Nicolae Corneanu s-a impartasit in cadrul unei Liturghii greco-catolice (8 articole)
5. Nuntiul Francisco Javier Lozano (2 articole)


Sursa: http://www.greco-catolica.org/ ; 7 iunie 2008.

Niciun comentariu: